Grifona написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на Асеневци
Collapse
X
-
romulus написа Виж мнениеНякъде да съм написал,че това е цар Колоян!На 100% съм убеден,че там не е погребан царят!Но със сигурност там е погребан някой си Калоян от рода на Асеневци!Мисълта ми беше,че Асеневци и Бесараби са нещо като първи братовчеди.
Най вероятно няма връзка Асеневци-Басараби. Последните се появяват едва в края на Х²²² в., паралелно с деспот Шишман. Вероятната причина е потушения от унгарците кумански бунт. Та по-вероятно е Шишмановци да са роднини с Басарабите, отколкото Асеневци.
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеПреди това се говори само за власи в Трансилвания.
За тия две династии има свидетелства за някаква принадлежност. За Асеневци не знам да има уточнение (както е например за Теодор Светслав, че баща му е куманин, а майка му българка). Все пак Хониат пише (по повод ослепяването на Константин), че власите били доволни и особено Асен и Петър (История, Управлението на Исак Ангел, Книга ²²²). Впрочем Хониат ни разказва също за съвместните нападения на власи и кумани ("власите съвместно с куманите постоянно провеждаха разорителни и опустошителни набези в римските провинции"). Може би когато Хониат говори за власи има предвид и кумани. А точно куманите представляват влашката аристокрация - Басараб, Барбат и т.н. В тоя ред на мисли Асеневци е по-логично да са от по-издигнат род, който да е бил кумански - нали все пак за началници във византийската войска са искали да се цанят. Да допълня тук: Хониат пише, че власите ги били страх да се хвърлят във въстание и по тоя повод братята вдигат храм, където повдигат духа на "земляците си" - чорлави и запенени държат речи за свобода на българи и власи. Тоя детайл не се връзва много с идеята за куманското им потекло, а говори по-скоро за българско... Така или иначе влашкия произход отива на трето място.
Нещо странично: когато се говори за български пласт в румънския, все остава настрана факта, че с куманите са се движели и руси.Last edited by SRH; 10-02-2009, 01:48.
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеА откъде разбра че въпросния Бесар е от династията на Басарабите. По тази логика всички носещи името Асен би трябвало да са от Асеневци.
Най вероятно няма връзка Асеневци-Басараби. Последните се появяват едва в края на Х²²² в., паралелно с деспот Шишман. Вероятната причина е потушения от унгарците кумански бунт. Та по-вероятно е Шишмановци да са роднини с Басарабите, отколкото Асеневци.
Comment
-
romulus написа Виж мнениеНа пръстена от гроба на Бесар има орленце,доколкото си спомням с извърната на дясно глава.А този символ е герб на династията на Басарабите!
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеДа така е , но дали има връзка с Басараите божа работа. По тези времена гербове в истинския смисъл на думата на Балканите няма.
Comment
-
Сега пък монети!
По повод намерените монети от "времето на Палеолозите" в гроба на цар Калоян имам питане към Грифона:!?
От къде се появиха тези твърдения и точно от кои Палеолози са монетите. Защото тази фамилия управлява доста години! Познавах лично баба Мария, която живееше в църквата и която лично ми разказа за откритието, някъде около март 1974 г. За пръстена разказа доста подробности, но за монети специално я питах и тя не знаеше, да са намирани.
А след дивотията на "разкопвачите", каквото и да се каже, че е намерено в гроба на цар Калоян, може да излезе вярно!!!От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
И аз не съм много умен, но въпросния герб на Басарабите се появява едва в края на Х²V в.и там орелът е с кръст в клюна. Малка подробност, но важна. Това че името Бесар е от кумански прозиход също нищо не означава. В крайна сметка куманите управляват България през Х²V в. Дори и Бесар да е роднина на Басарабите, това какво общо има с Асенвци не разбрах.
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеИ аз не съм много умен, но въпросния герб на Басарабите се появява едва в края на Х²V в.и там орелът е с кръст в клюна. Малка подробност, но важна. Това че името Бесар е от кумански прозиход също нищо не означава. В крайна сметка куманите управляват България през Х²V в. Дори и Бесар да е роднина на Басарабите, това какво общо има с Асенвци не разбрах.
Comment
-
Защо ли си мисля,че Калоян произлиза просто от калос + Иван.При това този му преякор се дава точно след пребиваването му във Византия.И нз от къде ви го роди мозъка,че Иванчо държал да го наричат Калоян за да подчертае гръзкия си произход.Теодор ми мяза чисто византийско име,а БЕлгун яко куманско :Д.Незнам сложен въпрос е това.Все пак братята бягат извън дунава след като Исак Ангел тръгва да потушава възстанието.ПО късно синовете на Асен,Александър и Иван именно там намират помощ освен в руските си отряди де...
Comment
-
танкиста от Харков написа Виж мнениеПо повод намерените монети от "времето на Палеолозите" в гроба на цар Калоян имам питане към Грифона:!?
Comment
-
Произходът на Асеневци е неизвестен. Дали са кумани или не, това никой не е в състаяние на докаже. Лингвистиката не я набърквайте, защото нещата действително са много сложни. Самите кумани са тюркизирани индоевропейци. А и източниците ги наричат власи, а не кумани. " И този Йоанис беше влах", както казва Вилардуен.
Comment
-
Grifona написа Виж мнениеПроизходът на Асеневци е неизвестен. Дали са кумани или не, това никой не е в състаяние на докаже. Лингвистиката не я набърквайте, защото нещата действително са много сложни. Самите кумани са тюркизирани индоевропейци. А и източниците ги наричат власи, а не кумани. " И този Йоанис беше влах", както казва Вилардуен.
И българи и славяни са живеели на юг от Дунав,на после всички са започнали да се зоват "българи"!
Comment
-
Факт е че никъде не са наречени кумани или печенези, а само власи. А по времето на Асеневци под Влахия се е разбирало земите на юг от Дунав, не на север. Западните пътешественици го казват тово много точно.
Какъв точно им е произхода си остава загадка, която едва ли някога ще бъде разрешена.
А що се отнася до Бесар, може и да е от басарбите, може и да не е. А ти пък откъде реши че Калоян от гроб 39 действително е от Асеневци. Може и да е от друг род.
Comment
Comment