Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въстанието на Ивайло

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
    На мен Лахана ми напомня повече за Жана д`Арк.
    епохата е вече друга...
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

На мен Лахана ми напомня повече за Жана д`Арк.
      Дам, Лахана=Жана :clown: :tongue5: :clown:
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

А на мене лично на Йоан Цимисхий или Роман Лакапин - по подобен начин си представям кариерата на Ивайло.

Comment

абе я да попитам нали има сведения за лъже - Ивайло? той/те с какво име се е представял/ли ?
          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
            Дам, Лахана=Жана :clown: :tongue5: :clown:
            Ама аз говорех сериозно.
            Светии, гласове, външни врагове, нашественици, скоропостижна смърт. Е, Жана сигурно не е имала амбиции за върховната власт, но пък тя е била жена все пак.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

tonev написа
              абе я да попитам нали има сведения за лъже - Ивайло? той/те с какво име се е представял/ли ?
              С името Ивайло естествено :sm113: :1087: :kill_myse :lol: :lol: :lol:

Ама аз говорех сериозно.
              Светии, гласове, външни врагове, нашественици, скоропостижна смърт. Е, Жана сигурно не е имала амбиции за върховната власт, но пък тя е била жена все пак.
              Има общо да . Бих добавил и простонародния произход и в двата случая.
              A strong toun Rodez hit is,
              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Ако Жана се беше омъжила за Шарл и след това беше почнала да го побийва - приликата им щеше да бъде очеизвадна.

Comment

Ако пък Хана се беше омъжила за Н. В. вместо за... и ако беша започнала да го... щеше сега да е Imperatrica.:rock:

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Е, да, ама Шарл вече е бил женен и тъща му го е побийвала - ако не в буквалния, то поне в преносния смисъл.

Comment

tonev написа
                      Много добър въпрос. А отговорът продължава да развива успешно подхвърлената от мен хипотеза за произхода на Ивайло и за неговото истинско име.
                      За появата на т. нар. "Лъжеивайло" през 1294 г. Георги Пахимер пише: "Тогава случайно отнякъде се появи един българин, който наричаше себе си Лахана. Той обявяваше, че ще извърши големи дела срещу неприятелите, ако му нареди императорът. Това отначало развълнува и самия император, понеже хората виждаха, че е жив и че си въобразява големи неща този, за когото се смяташе, че е убит от Ногай, вожда на тохарците. Затова тайно искаше да узнае от Мария, собствената си родна братовчедка, някогашната жена на Лахана, която му бе родила момиче, дали наистина този е Лахана. А когато тя каза уверено, че това не само не е той, но че и никак не му прилича, те заподозряха много варварина. И той се проявяваше също някак възбудено, но все пак играеше не напълно добре ролята на Лахана, макар и да го наричаха така..."
                      Май по-правилно е т. нар. Лъжеивайло да се нарича Лъжелахана.:sm186:

Comment

... да се нарича Лъжела хана.
                        Не съм лъжела нищо, недей да си измисляш.

Comment

resavsky написа
                          А на мене лично на Йоан Цимисхий или Роман Лакапин - по подобен начин си представям кариерата на Ивайло.
                          Изобщо не виждам БГ вариант на Лакапин и Цимисхий! За нашата аристокрация през цялото средновековиее важен произхода, да си от царски род или поне далечен роднина някакъв. Спомнете си какво става с Петър Делян когато се появяват съмнения относно легитимния му произход след появата на Алусиан!

Comment

За ПБЦ може би си прав но за ВБЦ нещата въобще не стоят така.За какъв царски произход говорим при Константан Тих,Георги Тертер ² или Смилец?Така че не изглежда невероятно при тежката криза по време на втората половина на Х²²² век един способен военен / за мен Ивайло е точно такъв/ да стигне до престола.Независимо че няма царски / или дори аристократичен / произход.

Comment

Все някъде из изворите щеше да се спомене за някакъв благороден произход на Ивайло, ако имаше податки за такъв.
                              Разбира се, това не изключва да е бил бивш войник, занимаващ се с отглеждане на свине впоследствие.
                              Със сигурност монголските отряди, които Ивайло е разбил не са били многобройни, защото иначе би било невероятно как ги е победил - монголската армия е била най-добрата за времето си, а и една от най-добрите въобще - и като подготвеност, и като организация, и като умения.
                              Размерът на армията на Ивайло не е указан никъде, но предвид сведенията че е разбил 5000 и 10 000 византийски армии, пък и средния размер на армиите в Европа тогава, подсказва поне 10 хил. войни.
                              Отиването на Ивайло и Иван Асен ²²² при Ногай е лесно обяснимо - България, както и Сърбия и Византия, са васали на Златната орда от 40те години на 13 век до 20те години на 14 век. Просто двама претенденти за трона на васална държава са отишли при своя сюзерен за да разреши спора им и да им даде войски да си заемат престола. Това се е случвало често в Златната орда, особено от страна на руските князе и велики князе.
                              Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

Каква е числеността фалангите на татарите разбити от Иваило

доколкото си спомням по византииски стандарт една фаланга се равнява на 3 тагми - около 3000 души
                                Иваило е разбил според летописците няколко такива отряда

Comment

Working...
                                X