IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въстанието на Ивайло
Collapse
X
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаНа мен Лахана ми напомня повече за Жана д`Арк.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаДам, Лахана=Жана :clown: :tongue5: :clown:
Светии, гласове, външни врагове, нашественици, скоропостижна смърт. Е, Жана сигурно не е имала амбиции за върховната власт, но пък тя е била жена все пак.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
tonev написаабе я да попитам нали има сведения за лъже - Ивайло? той/те с какво име се е представял/ли ?
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаАма аз говорех сериозно.
Светии, гласове, външни врагове, нашественици, скоропостижна смърт. Е, Жана сигурно не е имала амбиции за върховната власт, но пък тя е била жена все пак.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
tonev написаабе я да попитам нали има сведения за лъже - Ивайло? той/те с какво име се е представял/ли ?
За появата на т. нар. "Лъжеивайло" през 1294 г. Георги Пахимер пише: "Тогава случайно отнякъде се появи един българин, който наричаше себе си Лахана. Той обявяваше, че ще извърши големи дела срещу неприятелите, ако му нареди императорът. Това отначало развълнува и самия император, понеже хората виждаха, че е жив и че си въобразява големи неща този, за когото се смяташе, че е убит от Ногай, вожда на тохарците. Затова тайно искаше да узнае от Мария, собствената си родна братовчедка, някогашната жена на Лахана, която му бе родила момиче, дали наистина този е Лахана. А когато тя каза уверено, че това не само не е той, но че и никак не му прилича, те заподозряха много варварина. И той се проявяваше също някак възбудено, но все пак играеше не напълно добре ролята на Лахана, макар и да го наричаха така..."
Май по-правилно е т. нар. Лъжеивайло да се нарича Лъжелахана.:sm186:
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
resavsky написаА на мене лично на Йоан Цимисхий или Роман Лакапин - по подобен начин си представям кариерата на Ивайло.
Comment
-
За ПБЦ може би си прав но за ВБЦ нещата въобще не стоят така.За какъв царски произход говорим при Константан Тих,Георги Тертер ² или Смилец?Така че не изглежда невероятно при тежката криза по време на втората половина на Х²²² век един способен военен / за мен Ивайло е точно такъв/ да стигне до престола.Независимо че няма царски / или дори аристократичен / произход.
Comment
-
Все някъде из изворите щеше да се спомене за някакъв благороден произход на Ивайло, ако имаше податки за такъв.
Разбира се, това не изключва да е бил бивш войник, занимаващ се с отглеждане на свине впоследствие.
Със сигурност монголските отряди, които Ивайло е разбил не са били многобройни, защото иначе би било невероятно как ги е победил - монголската армия е била най-добрата за времето си, а и една от най-добрите въобще - и като подготвеност, и като организация, и като умения.
Размерът на армията на Ивайло не е указан никъде, но предвид сведенията че е разбил 5000 и 10 000 византийски армии, пък и средния размер на армиите в Европа тогава, подсказва поне 10 хил. войни.
Отиването на Ивайло и Иван Асен ²²² при Ногай е лесно обяснимо - България, както и Сърбия и Византия, са васали на Златната орда от 40те години на 13 век до 20те години на 14 век. Просто двама претенденти за трона на васална държава са отишли при своя сюзерен за да разреши спора им и да им даде войски да си заемат престола. Това се е случвало често в Златната орда, особено от страна на руските князе и велики князе.Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!
Comment
-
Гост
Каква е числеността фалангите на татарите разбити от Иваило
доколкото си спомням по византииски стандарт една фаланга се равнява на 3 тагми - около 3000 души
Иваило е разбил според летописците няколко такива отряда
Comment
Comment