Хана написа
. То и самото им наименование е българско- "войници"
.
. То и самото им наименование е българско- "войници"
.
)
А на мен ми стана смешно от твърдението,че Ивайло губи инициативата ,защото хората му се въоръжили от останалите след битката с царската армия доспехи:kill_myse
. Мисля че никой не отрича, че рицарите са ползвали "ездитни коне", въпросът е, че ездитните коне са много различни поради, с доста различаващи се качества. Не мога да напиша (а и ако го направя, ще е лъжа), че разбирам нещо от коне, но дето се вика, дотолкова знам
. Въпросът е, че като качества - т.е. ръст, сила, скорост, повратливост (маневреност, пъргавост или както там ще го назовем) различните породи се различават значително. В Западна Европа, доколкото си спомням, има едни типове ездитни коне, различаващи се много от тези, които използват татари, монголи и прочее. Та мисълта ми е, че тук нещата не опират до използване на само две категории коне: ездитни и товарни, но до множество различни породи ездитни коне. От това идва и разликата. Разбира се, към нея някак се добавя и разликата в екипировката на коня и ездача, както и в обучението и тренировката им. Всичко това прави разликата между конните отряди на едните и другите много значителна.
Comment