Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Балканските войни 1912-1913

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аха, сигурно е вярно. Полежал Бисмарк петнадесет години в гроба /умрял е през 1898/, омръзнало му да лежи и излязъл през 1913 да си хортува с Исмаил Енвер паша

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

E айде сега, щом са го казали по телевизията, значи е вярно.

:clown:
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

:lol: :lol: :lol: :p

Егатти изложих се ,стареца ме изложи съштят старец казваше на Сйулейман паша на шипка ,Сйулейман велколепинят нападаше опълченцте жестоко,еех грешка проштете

данеби да искал да каже ВЛХЕЛМ
        Last edited by Гост; 10-08-2006, 22:21. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

neHCuoHEpa написа
          Прочетох за битката при с. Криволак, но не разбрах много. Срещу каква армия се е биела нашата. Каква численост и т.н.
          В интернет нищо не намерих. Ако можем да синтезираме цялото действие на битката, така че да стане по достъпна за всички интересуващи се.

п.п. прочетох също, че на същото място(с. Криволак) е имало битка между българската и английска, френска и сръбска армия. Имате ли информация и за нея?
          Битката при Криволак се отнася до ноември 1915, а не до Балканските войни.

Comment

Sturmpionier написа
            Битката при Криволак се отнася до ноември 1915, а не до Балканските войни.
            Зависи. Първата битка при Криволак е през втората Балканска война - юни 1913. Втората е вече от 1915.

Comment

Николай имаш ли данни за числеността и загубите на двете страни в първата битка при Криволак /през 1913 г./.

Comment

Търся някой от Свищов , по точно търся една книга "Действията на 33 пехотен свищовски полк през балканската война 1912-1913 г" за съжаление книгата излиза веднага след войната и сигурно я има само в архив , но всякакава информация ще ми бъде полезна.

Comment

Дали тези написани зверства са истини ?
                  И дабяха все пак, на война като на война в никоя война едната страна нее невиновна за зверства
                  Според мен Истината винаги е някъде в средата
                  това важи в всики войни и във 1877-1878

Вижте какво написал французина PİERE LOTİ особенно в 116 ото заглавие най долу
                  Все пак и такива нешта трябва да се знаят

Last edited by miralayyunus; 24-12-2006, 17:42.
                  since 1453
                  from İstanbul

Comment

Офицерски звания в кавалерията през Балк.война

Предварително се извинявам, ако темата е вече разисквана във форума, но не ми работи търсачката, за да проверя.

Въпросът ми е следния: какви са били офицерските звания в кавалерията по време на Балканската война 1912-1913 г.? Прадядо ми (този от аватар-а) е бил офицер от кавалерията, но на гърба на въпросната снимка, която съм използувала за аватар и която е много повредена от времето, се чете нещо като " Ст.л-нт офицеръ (и после името му)". Старши лейтенант като че ли не е бил сред съществуващите офицерски чинове по онова време или греша?

Предварително благодаря за всякакви коментари и отговори.
                    Last edited by Тами; 05-02-2007, 18:52.

Comment

Да не е старши подофицер?

Comment

Май не е. Пак погледнах, изписано е " Ст. Л-нт. Офицеръ", като единствено "Л"-то и тирето след него могат да са под съмнение. Обаче снимката очевидно не е надписана лично от него, понеже почеркът е калиграфски и се чудя възможно ли е този, който е я е надписал, да е сгрешил нещо, примерно да е разместил думите?
                        Може ли да е бил примерно старши офицер с чин лейтенант? Много ми е неудобно да задавам въпроси, издаващи пълната ми некомпетентност по въпроса, но не знам кого да питам.
                        Last edited by Тами; 05-02-2007, 18:53.

Comment

Другият вариант е да е Лейбгвардейски офицер, но много се разминава

Comment

Von Danitz, кое се разминава? Униформата ли? Или това, че аз съм писала, че е бил кавалерист? Всъщност според родовата хроника е бил точно в някакъв конен гвардейски полк (детските ми спомени са точно за лейбгвардейски), но аз, нали съм си блондинка (не че това ме извинява), използувах във въпроса си по-общото понятие "кавалерия", предполагайки, че лейбгвардейците спадат към нея (понеже яздят коне - трогателна логика, нали?) и че офицерските чинове са същите. Сега сигурно разбираш защо някои хора са против това да има жени в армията...
                            Ако можеш да ми помогнеш с информация за чиновете или да ми посочиш някое четиво по въпроса, можеш да ми пишеш и на лични, ако прецениш за уместно.Предварително благодаря!

Comment

Блондинка...о, веднага помагам!

офицери
                              Генерал от кавалерията
                              Генерал-Лейтенант
                              Генерал-Майор
                              Полковник
                              Подполковник
                              Майор
                              Ротмистър (капитан)
                              Поручик
                              Подпоручик

Портупей юнкер и и фелдфебел от военното училище още не са офицери, но служат и ще станат, та какъв е?

Comment

Много благодаря! Сега вече съвсем не знам какъв е... Очевидно е офицер, но какъв точно... Ще взема да отида тия дни във Военния музей заедно със снимката, може пък аз да не разчитам добре надписа. Още веднъж хиляди благодарности!

Comment

Working...
                                X