И макар в тези войни да се прилагат и най-вече изпитват някои новости, митът за първото бойно използавне на самолет си е именно това - мит. Въпросното събитие да речем става малко по-рано и не е българско дело (и като знам историята на въздушните бомбардировки през изминалия вече век някак се радвам, че не ние сме били първи).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Балканските войни 1912-1913
Collapse
X
-
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
-
Така е, но това са отдавна отминали събития.
Shelenberg, това го босъждапме вече веднъж, сега не помня точно, но първи са италианците през 1911 г. Не че е чак такава гордост, като се позамислиш. Впрочем и в други неща, за които твърдим, че сме били първи (около Балканските войни) не сме, но това е отделна тема (например, някои артилерийски техники, защитните униформи и други). Общо взето, основните неща, които се водят новости в тактическо отношение през ПСВ, на практика се прилагат или са изводи от сухопътната фаза на Руско-Японската война 1905 г.
Comment
-
gollum написаТака е, но това са отдавна отминали събития.
Shelenberg, това го босъждапме вече веднъж, сега не помня точно, но първи са италианците през 1911 г. Не че е чак такава гордост, като се позамислиш. Впрочем и в други неща, за които твърдим, че сме били първи (около Балканските войни) не сме, но това е отделна тема (например, някои артилерийски техники, защитните униформи и други). Общо взето, основните неща, които се водят новости в тактическо отношение през ПСВ, на практика се прилагат или са изводи от сухопътната фаза на Руско-Японската война 1905 г.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
az li4no jiveq na ylica bylair v pazardjik i ymiram ot kef 4e ste pisali za tazi slavna stranica ot bulgarskata istoriq..ama to kato se zamislq nqma bitka s na6e y4astie v koqto bulgarskiq voinik da ne se e pokril s neyvqxva6ta slava...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Едно писмо от 1912
Допреди малко случайно ми попадна пред погледа неистовата простотия, наречена Big Brother. Не я гледам, но понеже си вечерях в стаята с телевизора, нейсе... Та като гледах по Нова телевизия как пошлостта се превръща в истерия и цялата страна се интересува кой кога е срал (извинявай, Парабелум, само цитирам НТВ), или на кой за колко време му ставала оная работа и всичко това се поднася с такава доза сериозност сякаш става въпрос за национален проблем, като слушах как майките на две тъпи патки спорят на коя дъщеря й била по-хубава, па и като видях онова лайно, което преди време стана "национален герой" защото се изпика пред телевизора, та се сетих за едно писмо, което намерих преди време, цитирано в една книга. Навремето си направих труда да го препиша и сега ви го предлагам за размисъл какви бяхме и какви станахме:
До министъра на войната
София
Подписаний Михаил Хаджийски от Бобошево, Дупнишко, имам син-войник в квартируващия в мирно време в гр.Русе 2 Искърски полк, в 2-ра рота, именуем Христо Хаджийски, който от 12 септември 1912 година не ми се е обаждал жив ли е и след дълго търсене не можах да узная къде е. Ако е паднал убит за свещения дълг, честит се считам, че съм отхранил ратник за пред олтара на Отечеството. Ако ли е изменник-дезертьор, то от мен и майка България върху му проклятие и нека си каже думата военния съд.
По причина на горната неизвестност, моля най-покорно, господин министре, имайте снизходителността да направите зависещото от вас разпореждане да се проследи и после да бъда известен де е сега сина ми: жив или убит. Ожидающ отговор,
Ваш уважителен
(п) М.Хаджийски
По-късно става известно, че Христо Хаджийски е паднал убит на 17 октомври 1912 в боевете при Бунархисар...
Comment
-
:tup: (отнася се и за изказванията по адрес на въпросното ъ ъ ъ предаване(?!))...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Поклон пред думите на един обикновен Българин :nworthy:!А за Биг Брадър -както се пееше в една песен от близкото минало-"Неам нерви" за тая простотия.Ама какво ли не прави човешката жажда за пари и известност.Ако питат мене тва предаване заслужава :fire: .....,ама не ме питат :twisted:"Прави каквото трябва,да става каквото ще!"
Comment
-
Трогателно !
А ето едно писмо от 17.10.1944г.
" Драги господин Сотиров,
Получих телеграмата Ви, с която искате сведения за Митко / подпоручик - летец Димитър Сотиров - бел. моя /. С него сме добри приятели. Може би знаете, че Митко е кацнал принудително и е бил леко ранен. Бил е в една българска полска болница и малко по-късно е бил пленен от немците. Всички сме с надеждата, че в най-скоро време ще го видим между нас. За сега нямаме други сведения за него, обаче щом се получат обещавам Ви, че веднага ще Ви се обадя. Дано в най-близко бъдеще си дойде !
С почитание: подпоручик Дамянов"
Подпоручик - летец Димитър Сотиров от 3 / 6 изтребителен орляк загива на 22.09.1944г. в района на Прищина, свален от немската ПВО.
Comment
Comment