Балканските войни 1912-1913

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Thorn
    ветеран
    • Aug 2005
    • 7760

9.5 мм. Маузер
    ????????????????

Не е ли все пак 7,65 мм? Да не са били стари патрони за Пийбоди-Мартини?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Sturmpionier
      ветеран
      • Jul 2005
      • 591

Става въпрос за 9.5 мм Маузер М1887 с подцевен магазин.

Comment

• еМГето
        ветеран
        • Feb 2008
        • 710

Дядо ми каза, че турските патрони (9.5 мм. Маузер) имали куршуми с из ключително остър връх (за разлика от нашите, които били заоблени). Не
        знам дали е вярно.

Comment

• Гвардейски полковник
          редовен
          • Sep 2006
          • 65

resavsky написа
          http://upload.wikimedia.org/wikipedi...12/Bw_bulg.gif
          Молба за помощ - кой е този град?
          Кавала!

Comment

• еМГето
            ветеран
            • Feb 2008
            • 710

Една карта (най-добрата),която съм виждал досега на Балканската война.
            Няма да повярвате, че е от списание "Български воин" от 1957-ма год.

Comment

• Parabellum
              ветеран
              • Mar 2003
              • 5567

еМГето написа
              А тук е снимка на моя дядо. На пагона ясно личи - 9-ти конен полк. Дядо е отдясно.
              Чакай бре, моят пра-дядо е бил в 9-ти конен полк в щаба, сега ще снимам голяма снимка на Щаба и ще я пусна тук
              Имаш ли още снимки от 9-ти конен полк?

Ето снимки от 9-ти конен полк.
              Това е подчинения на пра-дядо

Пра-дядо ми с първата си съпруга. Тя умира през ПСВ от някаква болест.

Щаба на 9-ти конен полк.
              В центъра седи командира на полка подполковник Д.Христов
              Най-отпред е легнал възпитаникът на полка Х.Малакчиев-синът на полка според моите разбирания.Снимката е правена на 1 декември 1920 година и отзад пише "9-ти конен полк, по случай преминаването му в 9-ти жандармерийски конен полк.Всички са ветерани от войните :tup:
              Прадядо ми е третият от дясно на ляво втора редица.

Това е някаква част от 9-ти конен полк със щаба му.Нищо не пише отзад на снимката, пък и няма вече кой да ми каже :vb_sad:

Това тук е снимка на кавалерист от 9-ти конен полк.Не знам кой е. Снимката случайно я намерих в един антиквар от когото я купих.

Last edited by Parabellum; 06-06-2008, 12:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• еМГето
                ветеран
                • Feb 2008
                • 710

Имам, но не мога да ги намеря в брахлото.
                Няма го на твойте снимки, а и няма как да го има. Бил е мобилизиран през
                есента на 12-та и уволнен есента на 18-та. През есента на 12-та е бил на 19 години (роден е 1893-та). Може би по тази причина е зачислен в 9-ти
                допълващ ескадрон. Там прекарва Балканската и Междусъюзническата войни. За ПСВ е вече в 9-ти конен полк. През Балканската война се е занимавал главно с ескортиране на пленници. Освен това знаещите добре турски са били назначавани в нещо като патрули, имащи за задача да излавят укрили се турски войници.
                Тук намерих снимка правена веднага след като е бил мобилизиран. Не знам защо на пагоните му не е изписано 9.
                Увиличих пагона, но не мога да разбера. Не ми прилича на девет.

Comment

• Гвардейски полковник
                  редовен
                  • Sep 2006
                  • 65

Девятка е! Нещо по моя въпрос? Май не си четеш пощата!?

Пара, като гледам семейната снимка прадядо ти е бил нестроеви подофицер!
                  Last edited by Гвардейски полковник; 06-06-2008, 20:10. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

• еМГето
                    ветеран
                    • Feb 2008
                    • 710

Като гледам девятката на пагона му ми се вижда по-малка от девятките
                    по пагоните на другите снимки.
                    Last edited by еМГето; 07-06-2008, 00:42.

Comment

• Гвардейски полковник
                      редовен
                      • Sep 2006
                      • 65

Няма стандарт! Шаблоните са ги правили сръчни войници и от там идват разликите не само в големината, а във формата.

Comment

• Parabellum
                        ветеран
                        • Mar 2003
                        • 5567

Гвардейски полковник написа

Пара, като гледам семейната снимка прадядо ти е бил нестроеви подофицер!
                        Значи доколкото знам, той е имал чин вахтмистър.От него са ми останали две саби, два Ордена за храброст 4 степен втори клас и още шепа медали за заслуги, за прослужени години и прочие
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

• diecast
                          .....//
                          • Oct 2006
                          • 18

Не зная дали вече въпросното мултимедийно CD, което съм за което съм дал линк по-надолу е споменавано из форумите, но смятам, че ще бъде ценна придобивка за всеки от вас.

- Балканската война (1912 – 1913)
                          Имало едно време...

The only thing that ever really frightened me durring the war was the U-boat peril.
                          - W.S.Churchill, The Second World War

Comment

• Гвардейски полковник
                            редовен
                            • Sep 2006
                            • 65

То хубаво, че си дал линк, но не мога да го активирам!? Имам предвид, че само двата прозореца реагират на увеличение и намаление! Самите теми не ми се отварят.

Parabellum написа
                            Значи доколкото знам, той е имал чин вахтмистър.От него са ми останали две саби, два Ордена за храброст 4 степен втори клас и още шепа медали за заслуги, за прослужени години и прочие
                            Може да е стигнал до вахтмистър в службата си, но на снимката е със званието което съм посочил! Нека не те притеснява думата "нестроеви"! Тя е по-скоро за заеманата в даден момент от службата длъжност. Това не значи, че не може такъв подофицер да е на бойната линия и да заслужи ордени.:tup:
                            Last edited by Гвардейски полковник; 07-06-2008, 09:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

• еМГето
                              ветеран
                              • Feb 2008
                              • 710

Колко от вас са видяли тази снимка?
                              Пленените в Балканската война турски оръдия. 112!
                              Трябваше баща ми да запази тази книга за да видя (а и вие) тази снимка, а тези (от нац. архив) дето държат оригинала гладни ли са, пари ли искат за да направят достояние тази национална гордост! Те българи ли са или само заглавието им е такова?
                              Last edited by еМГето; 08-06-2008, 06:08.

Comment

• viking heart
                                ветеран
                                • Jul 2006
                                • 614

Сега тези оръдия във военно-историческия музей в София ли са? И всички ли са там?
                                They march in full battle dress
                                With faces grim and pale
                                Tattered banners and bloody flags
                                Rusty spears and blades...

Comment

Working...