Много труден въпрос, пък и не вярвам да е много съществен. Генерал Радко Димитриев е командвал в различни периоди от време последователно 8-ми армейски корпус, 3 полева армия, 2 и 7 сибирски корпуси, 12 полева армия.
Ако почнем по ред, може би най-изчерпателен боен ред и състав можем да дадем за 8-ми корпус и то пак при условие, че става дума за оринтировъчни числа при началото на войната:
14-а пехотна дивизия
15-а пехотна дивизия
4-а стрелкова бригада
8-а кавалерийскаа дивизия
8-и мортирен артиллерииски дивизион
11-и на Н.В. Император Николай I сапьорен батальон
Одеския морски батальон
Общо, около 45 хиляди души
Трета армия при началото на горлицкия пробив например е била от 18 пехотни дивизии и 6 кавалерийски дивизии, около 200 хиляди души, в строя, и поне 50 хиляди без оръжие в резерв.
Втори и 7 сибирски корпуси са били сравними преди войната да кажем с 8-ми корпус.
12-а армия след Митавската операция е била силно засегната, но поне 100 хиляди е имала. Мога да приложа пълна диспозиция,ъно по нея трудно ще се ориентираш за бройката. Аз, поне, не мога.
Ако почнем по ред, може би най-изчерпателен боен ред и състав можем да дадем за 8-ми корпус и то пак при условие, че става дума за оринтировъчни числа при началото на войната:
14-а пехотна дивизия
15-а пехотна дивизия
4-а стрелкова бригада
8-а кавалерийскаа дивизия
8-и мортирен артиллерииски дивизион
11-и на Н.В. Император Николай I сапьорен батальон
Одеския морски батальон
Общо, около 45 хиляди души
Трета армия при началото на горлицкия пробив например е била от 18 пехотни дивизии и 6 кавалерийски дивизии, около 200 хиляди души, в строя, и поне 50 хиляди без оръжие в резерв.
Втори и 7 сибирски корпуси са били сравними преди войната да кажем с 8-ми корпус.
12-а армия след Митавската операция е била силно засегната, но поне 100 хиляди е имала. Мога да приложа пълна диспозиция,ъно по нея трудно ще се ориентираш за бройката. Аз, поне, не мога.
Comment