If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Мисля, че след като има тема за загадки, свързани с ВСВ, не е зле да има и такава около ПСВ (и еприода непосредствено преди и след нея ). ТАка че - дайте да се задаваме въпроси .
Prez april 1915 година руската кавалерия нанася удар при пшемисъл върху воиските на кронпринц Конрад в Галиция. Ударът е избран специално в консултация с учени от руската академия и има страхотен успех, какви специалисти са били тези учени и благодарение на какво сполучва руската атака? Успех!
Какво пък удивително има в автомата на Фьодоров? Може би щото е измислен на база патрона за Арисака, щото руснаците са купили несметни количества след Руско-Японската война от 1905г.?
Браво, позна го . По повод на удивлението: е, да кажем, че не бях го виждал или чел за не го, та се изненадах. И ми се стори доста интересно оръжие като за ПСВ (направо си е революционно в някои отношения ). Доколкото разбрах не е измислен на база патрона за Арисака, а на базата на собствен патрон на Фьодоров 6,5 мм. То реално са разработени на базата на самозарядна винтовка на Фьодоров за 7,62 мм патрон, де .
А се преработва за патрон от "Арисака" поради началото на войната и невъзможността да се организира поризводство на патрона на Фьодоров (а от японските имат в достатъчни количества, че и внасят много, както и съоветните винтовки).
Инак оръжието ми се вижда много високо ефективно кат за ПСВ, че и за ВСВ със съответната модернизация. Чудно е, че в СССР не го разработват, макар и под нов патрон. Вярно е, че не е истински "автомат", защото е с автоматика като на картечен пистолет и винтовъчен патрон.
В книгата си "Бледи следи" Христо Николов пише, че един млад български офицер е изобретил някакво приспособление, което хвърля ръчни гранати "Одринка" на растояние около 600 метра. Досега не съм намерил подробности за това чудо.
Някой знае ли нещо?
Не, не съм чувал подобно нещо. Но е малко вероятно да става въпрос за оръжейна мортирка, каквито масово се ползват след това - те май имат обсег от 200-300 метра. Може би по-скоро ще да е нещо като малък миномет?
Това за Одринските не беше ли, че имало подофицер, който хващал между пръстите си 3 бомби и ги хвърлял едновременно на 50 м. , та можел и къща да взриви, а?
Иначе тогава какви бомбомети, миномети, гранатомети и .... "цървуломети" е имало, неизброимо е!
На моята загатка нещо не отговаряте?!Някакви идеи? Да уточня, не става дума за газова атака...
E, то се е видяло, ами имало е...слънчево затъмнение, няколко минути, не знам дали дори е било пълно, но е използвано, защото е минавало точно там през фронтовата линия! Доста есхаталогично, не мислите ли!
Приблизително по същото време малко по на юг в Задднестровието, в Буковина при руска кавалерийска атака един унтерофицер от 25 полк на 42 Хонведска дивизия на кралската и императорска австро-унгарска армия е бил пронизан с пика и едва оцелява в руската болница за военнопленници. В един момент е бил считан дори за мъртъв, но успява да оцелее, преди да поеме дългия път към лагера за военнопленници в Уфа. Името му е?
Prez april 1915 година руската кавалерия нанася удар при пшемисъл върху воиските на кронпринц Конрад в Галиция.
Можеш ли да дадеш малко повече подробности за този удар. Къде е бил?
От това, което помня, през април 1915 в района на Пшемишъл не би трябвало да е имало активност. Градът пада през март след неколкомесечна обсада, а фронтовата линия вече е на 100-120 км по-западно - в Карпатите. Към средата на април армейската група на Макензен пробива фронта на руската армия, командвана от Радко Димитриев, и руснаците отстъпват през цялата лятна кампания на 1915 г.
А откъде бих могъл да намеря информация за кронприц Конрад? И за него не съм чувал :1087:
"ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
Можеш ли да дадеш малко повече подробности за този удар. Къде е бил?
От това, което помня, през април 1915 в района на Пшемишъл не би трябвало да е имало активност. Градът пада през март след неколкомесечна обсада, а фронтовата линия вече е на 100-120 км по-западно - в Карпатите. Към средата на април армейската група на Макензен пробива фронта на руската армия, командвана от Радко Димитриев, и руснаците отстъпват през цялата лятна кампания на 1915 г.
А откъде бих могъл да намеря информация за кронприц Конрад? И за него не съм чувал :1087:
Истината е, че Пршемисъл пада на 9(22) март 1915, когато славния войскар генерала Кусманек се предава с целия гарнизон от 150 000. Пробива на позициите на 10 руски корпус при Горлице довел до разгрома на 3та руска армия е по-късно- на 19 и 20 април (2 и 3 май)1915 г. Честно казано си мисля, че Даниц има предвид по-скоро удара на руския 3-ти конен корпус при Хотин на югоизток от Пршемисъл, който се е състоял на 18-22 март (стар стил), в резултат на който удар и най-вече на действията на 10 руска кав.дивизия на граф Келер, тежко поражение претърпява 7-а австро-унгарска армия на Пфланцер-Балтин. Именно в тези боеве е ранен и подофицера, за който бе моята гатанка...
Приблизително по същото време малко по на юг в Задднестровието, в Буковина при руска кавалерийска атака един унтерофицер от 25 полк на 42 Хонведска дивизия на кралската и императорска австро-унгарска армия е бил пронизан с пика и едва оцелява в руската болница за военнопленници. В един момент е бил считан дори за мъртъв, но успява да оцелее, преди да поеме дългия път към лагера за военнопленници в Уфа. Името му е?
???
Attached Files
"ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
Comment