gollum написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Книгите и твърденията на Резун
Collapse
X
-
"Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome
-
Тофо, ти не се отказваш. Но ми се струва, че отново имаш проблем с недостатъчното познания и това те подвежда да заключиш, че:
Тофо написаВ началото на ВСВ не е било ясно що за концепция ще бъде. Фронтът още е статичен а и пехотата все още не е наситена с "масови и евтини противотанкови оръжия". Основното ръчно противотанково оръжие на Вермахта през 41-ва е противотанковата пушка 7,92х94мм. PzB 39 , която и по количество не е много (25000бр. -малко повече от по една пушка на съветски танк), а и по качества не е достатъчно ефективна.
Втората ти грешка е, че мислиш че основното противотанково оръжие на пехотата са противотанковите пушки, което е невярно и въпросният цитат от моя пост не се отнася до този тип оръжия. Основното средство, което придава устойчивост на пехотата на интересуващото ни ниво е това, с което се въоръжени противотанковите дивизиони на пехотните дивизии - т.е. скорострелни противотанкови оръдия. Това оръжие, появило се масово във кажи-речи всички армии през 30-те години (особено втората половина на периода) "вижда сметката" на обсъжданата концепция. И това е осъзнато както на практика в Испанската гражданска война, така и теоретично въз основа на параметрите на тези оръдия - срещу танкове, които нямат противоснарядна (а само противокуршумна) бронева защита те са смъртоносни и направо "помитат" концепцията за "огромните орди от леки танкове". Това и довежда до разработката - особено в СССР - на танкове с противоснарядно брониране.
В тази връзка - пехотните дивизии на Вермахта към средата на 1941 г. разполагат предимно с 37 мм полуавтоматични противотанкови оръдия, които са достатъчно ефективни срещу всички машини без противоснарядно брониране и слабо ефективни срещу тези с такова. Споменатите противотанкови пушки са напълно ефективни срещу леки танкове (каквито се оказват и полските противотанкови пушки срещу немски танкове), но те са тактическо средство с малко значение и тежест, на фона на артилерията. Освен тях има известно количество чешки 47 мм оръдия, които са доста ефективни, както и по-малко количество 50 мм оръдия, които също са сравнително ефективни. Към това следва да се добави, че полковата и дивизионна артилерия разполага с кумулативни боеприпаси, които са опасни за всички съветски танкове.
Comment
-
Гост
Кто был на стороне немцев в ходе Второй Мировой?
Казачьи части
Болгары - истребительный полк СС, который был в составе Румынской Дивизии СС ...
Comment
-
Нещо не можем да се разберем. Става дума за това:
gollum написанезависими съединения от голямо множество леки, слабо въоръжени и слабо бронирани танкове с достатъчна скорост на движение и запас от гориво (по същество танкети), малко мотопехота, много конница и почти никаква артилерия. Ролята им се предполага да е почти небойна - други съединения реализират пробив в отбраната, а тези съединения се "устремяват" в оперативна дълбочина, където няма противник, а се намират само комуникациите и снабдителните му линии. Те по пътя си унищожават всичко и по този начин осъществяват дълбоко оперативно отрязване и обхват на противника. А основната им бойна роля се мисли в известен смисъл по подобие на днешните "полицейски операции"
заброневое действие малокалиберных боеприпасов было не эффективным. Проведенный в 1940 году обстрел танка Т-26 из трофейного польского ПТР "Ur" показал, что из 39 пробоин, сделанных в борту танка, лишь две являются опасными, поскольку пришлись в район бензобака. Ни один манекен, изображавший членов экипажа, серьезно поврежден не был."Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome
Comment
-
tofo написаНещо не можем да се разберем. Става дума за това:
Е, за конница естетвено не става дума, но пък включваме въздушните атаки и десантите, с други думи нещо като 10-12.05.40г. във Франция, Белгия и Холандия. Става дума за действия в тила -когато противникът завзема мостове, летища и т.н. Ето в този случай не трябват оръдия,а противотанкови пушки. А те не са достатъчно ефективни:Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Тофо написаСтава дума за действия в тила -когато противникът завзема мостове, летища и т.н. Ето в този случай не трябват оръдия,а противотанкови пушки. А те не са достатъчно ефективни:
И (посочвам го, защото явно го пропускаш) при това противотанковите средства от този тип не се разполагат на предната линия, а се ешалонират достатъчно надълбоко. А това означава, че "твоята лавина от танкети" със сигурност ще срещне подобни оръдия в уж празния тил с много фатален резултат за себе си. Не случайно посочих - виж какво се случва в Испанската гражданска война и най-вече какъв опит вадят съветските танкисти - че танковете им са зле защитени и не могат да си вършат работата точно заради многочислените леки скорострелни противотанкови оръдия (а хем те не са толкова многочислени там). Резултат от това е разработката на танкове с противоснарядно брониране. Което показва, че към 1941 г. никой в РККА не е мислел да използва по упоменатия от теб начин леките и вече разглеждани като остарели танкове.
с други думи нещо като 10-12.05.40г. във Франция, Белгия и Холандия.
Comment
-
gollum написаПротивотанковите оръдия към онзи момент (както специално посочих) са скорострелни, много леки и съответно тактически и оперативно маневрени. Не случайно през втората половина на тридесетте години почти всяка европейска армия буквално се "насища" с тях - защото са идеалното средство точно срещу подобни танкове и тактика. Едно подобно оръдие на добра позиция може да се разправи с няколко леки танка без особен проблем. И затова и всяка пехотна дивизия се сдобива с 50-100 подобни оръдия, като (нещо съществено) задължително част от тях се намират в състава на разузнавателното подразделение.
И (посочвам го, защото явно го пропускаш) при това противотанковите средства от този тип не се разполагат на предната линия, а се ешалонират достатъчно надълбоко. А това означава, че "твоята лавина от танкети" със сигурност ще срещне подобни оръдия в уж празния тил с много фатален резултат за себе си.
А иначе, естествено никой не знае какво е щяло да стане. Всеки си интерпретира на база своята теория и съответно чуждите аргументи ги приема не като доказателства, а по-скоро като оправдания. "Да, ама не е могло да стане така, защото..." А иначе такива теми не са излишни, защото много се научава от тях. Не само от спорещите , а от всички, които се интересуват."Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome
Comment
-
Тофо, като чета писанията ти и в мен възникват два въпроса:
1. "а той всъщност чете ли писанията на другите участници в темата, и ако случайно чете - разбира ли прочетеното?"
2. "Всъщност чел ли си каквото и да е по въпроса?" - Резун не се брои, неговите писания нямат каквато и да е стойност. А нещо друго така ... а?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
М`да, има такъв момент. Но като съм започнал да отговарям, ще трябва да си нося кръста (разбирам защо други не им се и захваща да отговарят на Тофо). Докато ми писне и го захвърля в някой крайпътен храст.
Тофо написаА какво правят оръдията "достатъчно надълбоко" в тила? Предполагам очакват масирана съветска атака от леки танкове в дълбочина? Какво друго? Иначе мястото си им е точно на предната линия. Естествено, със резервите на втора линия. Но в тила не могат да заместят маневреността и възможността за маскировка на по-леките противотанкови пушки.
Впрочем, дори и да погледнем чисто тактически, "мястото на противотанковите оръдия" не е "на предната линия", т.е. "сред пехотинците в окопите". Напротив, те се разполагат зад тях, за да могат да ги прикриват. И всеки грамотен дивизионен командир ще използва така противотанковите си средства, че част от тях да прикриват комуникациите в тила и по фланговете. А тъй като за леките танкове дори част от такава батарея е смъртоносна, то тези 70-80 скорострелни леки противотанкови оръдия са достатъчни. Затова и са дадени на пехотните дивизии. Нещата се променят когато се появяват масово танкове с противоснарядно брониране, но ние не тях обсъждаме.
След това, какво значи "не могат да заместят"? Противотанковите пушки са почти индивидуално защитно средство - те могат да осигурят защитата на ниво взвод, най-много рота (и то ен във всички случаи). Докато противотанковите оръдия за сметка на много по-големия си обсег на ефективен огън могат да осигурят прикритие на много по-голям сектор и съответно - много по-добро прикритие. Това, което те губят като габарити пред леките ръчни противотанкови средства с "лихва" го печелят като обсег и ефективност. Да не говорим, че тези оръдия, които обсъждаме са достатъчно леки и малки и се маскират много лесно. И както сочи опитът - танковете много трудно могат да установят позицията им и да ги намерят визуално, поради което толкова лесно стават тяхна жертва, без дори да разберат откъде са обстрелвани (това се променя, когато се налага ПТ-оръдията да станат по-големи и тежки и съответно да се сдобият и с дулни спирачки, но това е друга тема).
Тофо написаДа не говорим за военни действия в градски условия.
Тофо написаИ нали от по-горния пост съм подчертал, че "други съединения реализират пробива в отбраната".
Тофо написаА иначе, естествено никой не знае какво е щяло да стане. Всеки си интерпретира на база своята теория и съответно чуждите аргументи ги приема не като доказателства, а по-скоро като оправдания. "Да, ама не е могло да стане така, защото..." А иначе такива теми не са излишни, защото много се научава от тях. Не само от спорещите , а от всички, които се интересуват.
Comment
-
Към печенег:
Информацията за полка я има поне на две места във форума. Пълната статия е в отдела за Третия райх. Въпрос на малко търсене... И няма румънска дивизия от състава на Waffen-SS Има румънски танко изстребителен полк SS, който фигурира под номер 103-ти. В последните дни на войната полка воюва в състава на 547-ма народно-гренадирска дивизия. Този полк няма абсолютно нищо общо със българския танко изстребителен полк от Waffen-SS. Извинявам се, че прексъвам дискусията.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment
-
Така. Чел съм (според мен естествено) достатъчно, за да знам поне кога един отговор ме удовлетворява и кога - не. Чел съм и цялата тема поне 2 пъти за да не съм пропуснал нещо и съм запознат с тезите оборващи писанията на Резун. И с много мнения съм съгласен. Забелязали сте, че не занимавам аудиторията с глупости тип Рассеняй - "неизвестен сержант с КВ срещу фелдмаршал Хьопнер" и 20 часа по 62 (макс скоростст на БТ, може и повече) =1240км. - те ти булке Атлантика. Що да не го стигнат? По Европата бензиностанции, шосета... На Резун изобщо не му прави чест да манипулира така, бих казал на моменти - обидно грубо за читателя. Но от друга гледна точка пък прокарва своята теория по единствено възможният начин в случая - чрез големия тираж и провокиране на интерес в максимално широк кръг читатели, а оттам вече по-широк диспут. Ледоразбивачът вече е на 25год. май и ето-още се дискутира и заради такива като мен (ще ме извинявате) изглежда няма скоро да спре. Но лично аз не виждам категоричното доказателство, че СССР не се е готвил да нападне първи. Ако имаше такова, отдавна нямаше да го има този спор. Как да приема (малко грубо го казвам, но...) "те като нападнат - ние ще ги бием на тяхна територия". Нещо минни заграждения, противотанкови ровове да има? Поръчали 100т. бодлива тел. За какво, ако не за заграждения? Сметнах - 25км. двойна триметрова ограда. Един голям или 2 по- малки концлагера. И всички нелогични действия на РККА малко преди и след 22.06.41г. се приписват на груби грешки, недалновидност и едва ли не, идиотщина, докато според мен другата теория дава поне някакво смислено обяснение. И Вермахта се превъоръжава, нали. Махнали са от производство леките Пц 1 и 2 и произвеждат 3 и 4. Защо не чакат да се превъоръжат, а нападат. Преди три години сатрапите от гражданската война ги вкарали в кауша и край -лишихме се от ценен боен опит. А Зимната война какво е и с какво бойния опит на Вермахта е по-голям?"Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome
Comment
-
Гост
Comment
-
Но лично аз не виждам категоричното доказателство, че СССР не се е готвил да нападне първи
2. Подозирам, че лично Вие май не искате да видите, а не - "не виждам"...
Comment
Comment