Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Книгите и твърденията на Резун

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Струва ми се, че голяма част от въпросите, за които спорите са обяснени на(или поне аз така мисля): http://ostfront.boinaslava.net/
    "... Проговаря сам цар Иван Шишман:
    - Боже силни, боже създателю,
    помогни ни с сила и юнашество!
    Бой ще да ся бием на Софийско поле,
    кръв ще леем за Христово име,
    ще прославим християнска вяра."

    Comment


      Албирео, над десет стават като се добави британския експедиционен корпус, всяка тяхна пехотна дивизия си е всъщност моторизирана, при това досат мощна. Имат и една танкова. Но като цяло съм съгласен, че Франция и по този начин не би спечелила войната, просто не би позволила да се случи това, котео се случва, не и толкова бързо. Но някакъв решителен резултат не мисля че е възможен, просто повече ядове и отказ от бърз решителен резултат за Германия.
      Бих си позволил да не се съглася с теб само по това:
      Така че планът Манщайн по същество би довел до кажи речи мааалко по-добри частични резултати от планът на ОКХ.
      Планатъ на Манщайн е многократон по-добър от този на ОКХ, най-вече с това, че търси и дава път за постигане на решителни цели в картък срок. В ТР този план не е реализиран в неговата пълнота, главно поради опасенията, включително тези на Хитлер. В един момент Халдер се опитва (или поне има такъв намек в дневника му) да наклони нещата в посока на търсене на цялостан реализация на плана, което би означавало победа над Франция в рамките на една операция, а не на две, какот става на практика. Т.е. реализира се печалба на време, която може да се използва по различни начини. Но предпазливостта надделява. Планът на ОКХ би довел до фронтален сблъсък в Белгия с неясен изход.

      Comment


        Не, аз имах предвид алтернативната ситуация, която разискваме тук - наличието на френски стратегически резерв от мобилни и пехотни съединения, който не се намира в Белгия към момента на преминаването на Ардените.
        В такъв случай, планът Манщайн би постигнал разбиването на цялата и заграждането на част или цялата (по-скоро част) от съюзническата групировка в Белгия, контрол върхи някаква част от Северна Франция, но няма да прекърши гръбнака на френската армия, както става в ТР. Това би се случило после. В такъв смисъл той би имал малко по-добри резултати от плана на ОКХ. А че е многократно по-добър като замисъл - в това спор няма. Но е построен върху един гигантски риск, който в ТР успява.
        Recalibrating my lack of faith in humanity...

        https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

        Comment


          Ахам, явно не съм те разбрал и грешно интепретирах думите ти, Алибрео. За риска няма никакво съмнение, но то няма и как иначе да се постиген решителен резултат при онази ситуация и съотношение на сили, нещо трябва да се размени за възможността за голям успех, образно казано.
          Между другото, досат ес отклонихме от Резун и неговите алтернативки, а май имаше специализирана тема за Франция 1940 г.

          Comment


            интересна статия по темата http://nvo.ng.ru/history/2007-06-22/6_tanks.html

            Comment


              baian написа
              интересна статия по темата http://nvo.ng.ru/history/2007-06-22/6_tanks.html
              Тази статия ми изглежда старичка, надали ще учуди някого на форума. А и данните вече са публикувани тук.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                Е, все пак е хубаво, че са събрани на едно място. Макар че поне на мен са ми известни, може да има много хора, за които не са.

                Да не говорим, че сравнително-аналитичната част на статията е досат съмнителна, да не кажа по-силни думи.
                Last edited by gollum; 28-06-2007, 10:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment


                  съгласен с голъм. освен това не видях посочени източници за цитираните цифри, освен Статистическия сборник, който пък се базира на неизвестно количесто доклади. как пък от тях (доклади в РККА) се разбра числеността на танковете във Вермахта, румънската или финландската армия.
                  много съмнително звучат някои от цифрите и за РККА - 1029 изправни и боеспособни Т-34 от общо 1030. Айде бе!

                  повтарянето на малоумната легенда, че само 88-мм флак можел да пробива КВ и Т-34 изобщо няма да коментирам...

                  Comment


                    кало написа
                    освен това не видях посочени източници за цитираните цифри, освен Статистическия сборник, който пък се базира на неизвестно количесто доклади. как пък от тях (доклади в РККА) се разбра числеността на танковете във Вермахта, румънската или финландската армия.
                    Кало, пропуснал си, споменава си човекът източника - справочната част на турда на Мюлер-Хилдебранд. Така че поне за Вермахта е коректен. За останалите не посочва източници, наистина, но за Румъния и Финландия съм попадал на данни и общо взето съвпадат с изнесените.
                    За числеността на съветските също грешиш - споменат е източник:
                    В 1994 году коллективом Института военной истории МО РФ в результате многолетней работы был издан труд: «Боевой и численный состав Вооруженных Сил СССР в период Великой Отечественной войны: Статистический сборник ¹ 1 (22 июня 1941 года)» 1994 г. Воениздат.
                    Съмнителни са ми не изнесените данни, а аналитичната част, актегоризацията на танковете е много едностранчива, а и при други оценки се наблюдава същото.
                    кало написа
                    повтарянето на малоумната легенда, че само 88-мм флак можел да пробива КВ и Т-34 изобщо няма да коментирам..
                    Всъщност това се споменаваше само във връзка с КВ. Съгласен съм, че не е съвсем точно, но е вярно, че сред артилерийските средства, достъпни на армейските дивизии основно срещу такива танкове се ползват 105 мм оръдия и гаубици и 88 мм зенитни оръдия. Естествено, използват се и различин сапьорни средства. В статията пропускат да споменат, че към средата на 1941 г. вече се използват кумулативни снаряди за 75 мм танкови оръдия на PzIV и StuGIII, както и за пехотните оръдия и гаубиците, а това им дава шанс за борба дори с тежките танкове КВ.

                    Comment


                      За числеността на съветските също грешиш - споменат е източник:
                      Голъм, моля, чети какво пиша. дори си ме цитирал.

                      Comment


                        Да, за това е моя грешката, извинявам се. Но за останалото си има посочен източник (така че забележката ми в тази част е съвсем точна), а и цитираното също е източник, независимо от "неизвестния брой доклади" . Поне звучи като достатъчно сериозен и авторитетен източник, но след като ми е недостъпен, не мога да кажа повече.

                        Comment


                          не мислители че през 1941г. червената армия е един сляп великан. Тя е огромна и със много бойна техника, НО КОМУНИКАЦИЯТА Е НА МНОГО НИСКО НИВО, ПРОСТО ЗАщОТО РАДОИСТАНЦИЯТА Е ЛУКС ЗА ПОВЕчЕТО ТАНКОВЕ И САМОЛЕТИ. Радио има само на командирския танк или самолет. А дори и наи добрия самолет или танк управляжан от най - добрия екипаж ще има нулева бойна ефективност, ако няма реална предстажа за обстановката около него. Най-малкото не може да получава заповеди от началството. :kill_myse

                          Comment


                            naiden stoitsov написа
                            ...
                            Ами мислим по тия въпроси, да И в тая същата тема и в другите наоколо има много разсъждения по темата.
                            Ако позволиш - един съвет - да се пише по форумите с ГЛАВНИ БУКВИ е все едно да крещиш при разговор. Малко неучтиво е, иначе ти си решаваш.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              Здравейте и добре дошли на форума, naiden stoitsov.
                              И аз ще си позволя да отправя един съвет към Вас, naiden stoitsov. Тъй като навлизате в една общност, която съществува от няколко години и малко или повече се е оформила, множество въпроси са дискутирани и различните потребители са излагали мненията си, то може би преди да напишете нещо като свое откритие ще е добре първо да изчетете темата, в която пишете, за да проверите дали този въпрос вече не е обсъждан. Иначе рискувате да се покажете неучтив, а в някакъв смисъл и смешен.

                              Comment


                                Но от друга страна като си посмятам малко, този сляп великан ми се струва доста многоок. Примерно танковете. Да речем по радиостанция на рота от 10 танка са си 2000 броя. А ако и някой взвод има станция? Та в контекста на темата, ако допуснем, че Сталин тръгва да напада първи, пробие фронта и навлиза дълбоко в територията на противника радиомълчанието пък е задължително. За какво са ти бъбривци да ти издават местоположението. Ако командира има нещо да ти каже - има флгчета за тая работа.
                                "Foolish people — when I say "foolish people" in this contemptuous way I mean people who entertain different opinions to mine. If there is one person I do despise more than another, it is the man who does not think exactly the same on all topics as I do." - Jerome K. Jerome

                                Comment

                                Working...
                                X