Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Официална тема за ВСВ загадки

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

що се отнася до наименованията то ключът е не във "фюрер" а в това което стои пред него scharf sturm standarten и т.н. лесно е.
    Това е ясно . Въпросът е, че във Вафен СС тези чинове точно повтарят военните (разликата е в три междинни степени) и по същество са техен аналог - галимацията с названията не е обвързана с нещо, освен с партийната символика. И така както, пишейки или говорейки за немски полковник, аз не пиша "oberst" еди-кой си, а именно "полковник" еди-кой си, така е допустимо да напиша не "SS-Unterscharführer" еди-кой си, а "подофицер" еди-кой си (или дори "сержант" еди-кой си, макар несъмнено нашите подофицерски военни чинове да нямат точни съответствия в немската система).
    Конкретно, когато използвам думата "подофицер" по същество аз посочвам определена категория военни чинове (същото като NCO), а не конкретен военен чин в конкретна система. Напълно оправдано е да се използват подобни "видови" определения, според мен.
    Впорчем, достатъчно време отделихме на това понятийно пререкание , давайте да се връщаме към загадките.

Comment

Ще ви задам една загадка, която ще ви счупи мозъка.

В поледно време из центъра на София из разни рекламни пана и по списания се разпространява една реклама, която за съжаление в интернет не мога да намеря. На нея има трима души и реклама на самсунг. Тримата са поседнали русоляви момченца и едно момиченце. Момчето вдясно е 1 към 1 като прилика с една от абсолютните легенди на SS. Коя е легендата. Който познае има една боза от мен и възхищение.

Comment

gollum написа
        Това е ясно . Въпросът е, че във Вафен СС тези чинове точно повтарят военните (разликата е в три междинни степени) и по същество са техен аналог - галимацията с названията не е обвързана с нещо, освен с партийната символика. И така както, пишейки или говорейки за немски полковник, аз не пиша "oberst" еди-кой си, а именно "полковник" еди-кой си, така е допустимо да напиша не "SS-Unterscharführer" еди-кой си, а "подофицер" еди-кой си (или дори "сержант" еди-кой си, макар несъмнено нашите подофицерски военни чинове да нямат точни съответствия в немската система).
        Конкретно, когато използвам думата "подофицер" по същество аз посочвам определена категория военни чинове (същото като NCO), а не конкретен военен чин в конкретна система. Напълно оправдано е да се използват подобни "видови" определения, според мен.
        Впорчем, достатъчно време отделихме на това понятийно пререкание , давайте да се връщаме към загадките.
        Gollum, благодаря ти. Именно в този смисъл и аз употребих "подофицер" и се надявям Манщайн да ми прости недостатъчната за неговите пуристки критерии пунктуалност
        Но в името на същите тези критерии, няма как да не му обърна внимание, че Erich Rossner, SS-Unterscharführer е награден на 25 Август 1941г. - както показва кратка справка в интернет. Той е NCO в смисъла употребен от Манщайн и определено е по-рано награден от лицето, което той има предвид.
        Така че, Манщайн моля ви следващия път формулирайте загадките си по-добре, когато искате да ни насочите специално към някое име.
        Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

ОК. Моя грешка. този който имах предвид е Хуго Примоцик. Все тая.
          Имаш нова загадка.

Comment

gollum написа
            Струва ми се, че е въпрос на учтивост този, който задава дадена загадка след като тя бъде позната да запознае участниците във форума с кратко изложение около нея.
            Страшно те бива да отправяш намеци...

Така.

Нощта на 6 срещу 7 април 1941. На остров Сицилия е дислоцирана трета група на KG 30 "Адлер". Тя е въоръжена с двумоторни бомбардировачи Юнкерс 88. Хайо Херман е командир на седмо ято.

Същия ден е започнала кампанията срещу Гърция. Задачата на KG 30 е да минира през нощта пристанището Пирея, което по това време все още не е част от Атина. Пристанището се използва интензивно от британците за доставки за гръцката армия. Идеята е корабите, нацелили мини, да запушат тесния изход на пристанището.

Първото, което му хрумва на Херман, е да подкачи и две 250-кг бомби, за да може да цели директно корабите, тъй като може да мине доста време преди корабите да попаднат на пуснатите мини. Обаче зоркият поглед на груповия командир Арвед Крюгер забелязва бомбите при инспекцията си, въпреки тъмнината, и заповядва да бъдат свалени. Херман обаче не ги сваля.

Над целта пуска мините си. След това прави втори заход, насочвайки се към един голям кораб. Пуска бомбите. Прави завой, за да наблюдава резултата. В следващия момент се чува страхотен трясък, огромно огнено зарево и страхотна ударна вълна започва да тресе самолета. Избухват гигантски пожари по цялото пристанище. Зенитните прожектори замират, зяпайки тъпо в една точка...

20 години по-късно английският историк Алфред Прайс прави подробно проучване. Установява, че щетите са многократно по-големи от заявените от Херман. Параходът Clan Frazer с тонаж 12000 тона е носел 350 тона муниции. Сто са били вече разтоварени, но една от бомбите на Херман взривява останалите 250.

Експлозията разрушава още десет кораба с общ тонаж 41000 тона. Освен това са пометени всички пристанищни съоръжения на Пирея. Това е страхотен удар за Британия, тъй като това е единственото модерно оборудвано пристанище в Гърция.

Тъй че не винаги подчинението е за предпочитане :mhehe:

Comment

Добре, Воронин, добре.

Comment

Добре я

Comment

То се е видяло, че никой няма да види рекламата а да се сети и кой е на снимката ами аз да си кажа. Имах предвид Йохен Пайпер. Прилича си безкрайййно много с оня отдясно на рекламата.

Comment

Хайде да видим сега. Съжалявам, но трябваше да изтрия надписа, защото беше красноречив. Имате ли представа какъв е повода? Снимаката е бижу ама страшно бижу!

Айзенхерц, на теб ще ти я пратя в хубавия вариант без изтритото.

Вярвам, че хора като Eisenherz и KG125 ще й се израдват много.

Хайде да ви видя сега.
                    Attached Files

Comment

Ето ви две забавни задачи.

Едната е снимка на награждаване на Ервин Ромел но не е срицарски Кръст или с някоя от степените му. С какво е тогава?

И другата - кажете кои са тримата генерали снимани в момента на награждаването им с Рицарски кръст от Хитлер. Нея първокласник ще я разреши.
                      Attached Files

Comment

Отговорът на горната загадка е, че това е снимка от погребението на райнхард Хайдрих а това са децата му. Явно никой не си направи труда да си размърда мозъка.

А ти Мелиса не виждаш какво умно има в това да си унищожаваш мненията. Демонстрация на какво е това? М? Глупаво е най-малкото.

Comment

Поствам нещо,което надявам се няма да ви затрудни, как се казва, огледайте го внимателно!
                          Attached Files

Comment

Е, това е твърде лесно - StG-44/MР-44.

Comment

да ама не, ето това за което говориш
                              Attached Files

Comment

М`да, вярно. Значи няма да е толкоз лесно...

Comment

Working...
                                X