Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Официална тема за ВСВ загадки

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

По мемоарите се срещат тук-таме оплаквания, че някъде е било употребено най-подло от злия враг такова оръжие. Не знам да има нещо, което да е потвърдено - имам предвид за реална бойна ситуация. Но не съм се интересувал специално, така че незнанието ми не е сериозен аргумент .

Comment

Общо взето, има четири въпроса, свързани с бойните оторвни вещества.

1. Защо не са използвани?
      Този въпрос сме го обсъждали със сигурност в някаква тема - имам такива спомени. Никой, в крайна сметка, не иска да е пръв, а същевременно неудобствата като че ли са повече от предимствата. И не че тези оръжия са някаква панацея, де - по-скоро чисто военно имат известно приложение, но то е доста специализирано.

2. Имали ли са такова оръжие?
      Дали има запаси и дали се планира използване - както споменах, със сигурност Вермахта разполага с известно количество химически боеприпаси (ново производство). Още по-сигурно е, че останалите страни разполагат със запаси от ПСВ. В СССР (то тогава май още не е точно СССР) са използвани такива (например, пир потушаването на въстанията в Тамбовската губерния), така че със сигурност запаси са имали. И не може да са били само те.

3. Къде се е съхранявало? (защо не е падало в плен? и дали?)
      Накрая - по отношение на това къде са съхранявани. Това е специфично оръжие, което със сигурност е чувствително към съхранението, така че е малко вероятно това да е ставало другаде, освен на малко специализирани места. И при това, употребата му изисква специално решение, т.е. далеч е от това да става въпрос за оръжие, което трябва да има на разположение за всяка дивизия или корпус, т.е. няма да е в основните складове и няма какво да прави близо или дори далеч от границата.

4. Предвиждали ли са да се използва теоретично?
      Да, със сигурност. Триандафилов нееднократно описва употребата на химическо оръжие наред с останалите като средство за пробив на отбраната, като смята да се прилага от авиация, артилерия и танкови оръдия. Със сигурност и Дуе предвижда да се използва химическо оръжие. А се съмнявам да са само те, но просто за тях се сещам.

Comment

Изглежда ми много странно, че са останали читави БОВ от ПСВ
        Как е възможно активни химически вещества да се запазят годни за употреба поне 21 години. Предвид и начините и материалите за опаковане, които са съществували преди 90години.
        Това ми изглежда крайно невероятно...
        GOTT MIT UNS!

Comment

Не съм запознат с технологията, но си мисля, че повечето от тях може би се пълнят преди да се употребят, а не се съхраняват напълнени. Т.е. произведени и съхранени са "опаковките" (снаряди, бомби), а това си е трудоемката част, изискваща материали и производствени мощности.
          Съответно, пак от ПСВ, трябва да са останали "рецептите" и мощностите, а може би и някъде запаси от консумативите, за произвеждане на БОВ. Със сигурност са употребявани (както посочих) химически боеприпаси от ПСВ при потушаване на бунтовете в Тамбовската губерния. ЗА други случаи не се сещам, но е възможно да е имало.

Comment

Загадката може да ви се стори елементарна,но ще ви бъда много благодарен ако ми дадете по-подробна информация по нея.Какво е това?

Comment

Дискът на Белонце.

Comment

SSGRAIL написа Виж мнение
                Дискът на Белонце.
                Я кажи малко повече инфо за този диск.
                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Shelenberg написа Виж мнение
                  Я кажи малко повече инфо за този диск.
                  С удоволствие, но нямам време, много има за писане.
                  Наистина ако те интересува търси в Гугъла, като използвай ключови думи: пример Дискът на професор Белонце или НЛО и нацистка Германия.
                  Потърси също сайта FenomeniBG.com.Там ще видиш снимката посочена в загадката на mitya, както и други уникални такива на "летящи чинии" с опити за монтиране на конвенционални оръжия на тях, дискът в полет и дискът теглен от камион.Също и скици.

Comment

Една съвсем мъничка загадка от мен. На снимката се вижда куче (военно), въпросът е каква е военната му специалност .

Comment

Телеграфист?

Comment

Браво, Даниц, много си бърз . Не точно "телеграфист", а по-скоро нещо като "линеен надзорник" (каквато ми беше военната специалност в казармата, затова и ми стана смешно ), т.е. тичат и опъват полеви кабел. И, което ще ти хареса, надявам се, това са кучета от специални свързочни подразделения на полската армия, 1939 г. Не знам каква е била съдбата им по време на сраженията и след това.

Между другото, някак по-добре ми звучи от кучетата-танкоизтребители в РККА.

Comment

по-точно свързотчик но не съм сигурен

П.С късно видях че е отговорено съжалявам

Comment

Ми ако е мой ред, аз ще дам една загадка за разучаване. Мисля, че ако се търси, лесно ще се намери отговор, пък и някой може и да го знае.

Май 1945 година. Кампанията в Бирма. Съюзнически войник е обкръжен от над двеста японски войници, близо до Таунгдау*транскрипцията моя* . Войникът връща две от гранатите, които го опсипват на поста му, третата избухва в дясната му ръка, откъсвайки я и засягайки едното му око, но в следващите 4 часа, той води бой, убивайки с пушката си в лявата си ръка 31!!! нападатели и японците се изтеглят. Намерен е от другарите си на поста. Някой знае ли как се нарича този храбрец? Този човек е жив и наскоро участваше в публична акция в европейска столица.
                            Last edited by von Danitz; 03-10-2008, 17:30.

Comment

Да, с толкова подсказки не е много трудно да се намери (пък и някак подозирах, че ще се окаже точно от тази етническа група ): Lachhiman Gurung (идея си нямам как трябва да се произнася това - може би Лахиман Гурунг?), от индийската армия. Между другото, баш покрай него намерих и още един - Бханбхагт Гурунг (ако правилно го изписвам), който пък, намирайки се под вражески огън, разчистил четири стрелкови окопа и неутрализирал едно картечно гнездо, след което с още трима други отразил контраатака на японците. С една дума, гурки.

ПП Въобще не си представям как може да извърши подобно нещо - с откъсната ръка. И после ще говорят за самураи и прочее.

Comment

Непалец е - гурка. За такива действия обикновенно се присъжда VC, така че просто трябваше да прегледам списъка на все още живите наградени.
                                Lachhiman Gurung - 8th Gurka Rifles.

Бляк...1 мин. закъснях
                                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Working...
                                X