Повечето Н имат 5мм фалшборд прикриващ ходовата част.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Официална тема за ВСВ загадки
Collapse
X
-
Че танковете са четворка няма съмнение. Мисля, че са от най-масовата модификация Panzerkampfwagen IV Ausf. H. Доставени са 43 броя от тях в България през май-юни 1943 г., а самата снимка вероятно е от късното лято на същата година, когато са проведени учения край София на Бронирания полк. Panzer IV Ausf. J не може да са - те са последна модификация (1944-1945 г.) и не се връзва с времето, когато е правена снимката.Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!
Comment
-
"H" има видими разлики от "G" във формата на командирската куполка.Яката и станока за зенитната МГ са различни.В предишния си пост по темата дадох линк към детайлите за версия G.Ето и линкче за Н,сравнете сами.
http://www.tanktraxx.com/gallery/dis...?album=3&pos=2 - Н версия
http://en.wikipedia.org/wiki/Filez-IVG-latrun-4.jpg - G версия
Разбира се производството не е строго стандартизирано,има и междинни варианти.
Comment
-
bigbeer написа Виж мнение"H" има видими разлики от "G" във формата на командирската куполка.Яката и станока за зенитната МГ са различни.В предишния си пост по темата дадох линк към детайлите за версия G.Ето и линкче за Н,сравнете сами.
http://www.tanktraxx.com/gallery/dis...?album=3&pos=2 - Н версия
http://en.wikipedia.org/wiki/Filez-IVG-latrun-4.jpg - G версия
Разбира се производството не е строго стандартизирано,има и междинни варианти.
Comment
-
Какво? Данеби американците след 9 май да разстрелват военнослужещи от победена Германия в концлагери? Не знаех, че точно там и точно по такъв начин си разчистват сметките с тях-мислех, или поне съм гледал, че основно в затворите са ги вкарвали. Виж ти...
Искам да попитам нещо, то не е точно загадка, но не виждам къде другаде да пусна въпроса си. Искам да попитам дали е имало германски партизани т.е. партизани сражавали се в името на Райха в тила на противника (не говоря за диверсантите, а обикновенни партизани, каквито е имало в СССР (които са воювали срещу германците и съюзниците им))? Попитах миналата година учителката ми по история и тя потвърди, че е имало такива партизани, но са били много малко на брой. Ако някой има някаква информация под ръка, ще съм му благодарен.
ПС:Ако все още не сте разбрали за какво говоря-партизани воюващи срещу съюзниците, на вече окупирата от тях територия.
Comment
-
ще дам бързо инфо за ssbg:
на 29 април 1945 година две пехотни американски дивизии освобождават лагера дахау.около 560 есесовци се предават на американците заедно с медицински персонал от болницата на лагера.
американците са шокирани от гледката в лагера.на перона има влакова композиция с вагони натъпкани с голи трупове на евреи.
подавайки се на емоции американците екзекутират всички есесовци.
голяма част от тях са ранени и американците оставят лагерниците да ги линчуват.много от тях са били размазани с лопати кирки и ножове.
след края на войната се води процес за убийство на военнопленици което е нарушаване на женевската конвенция.
взима се предвид и факта че това подразделение не е участвало в охраната на лагера а само са се лекували там от рани получени на източния фронт.
ден преди освобождаването на лагера ,комендантът заедно с пазачите са избягали и американците са знаели този факт,както и са знаели че екзекутират войници които не са участвали в убийствата.
въпреки всички факти разследването се засекретява и завършва без наказани.
Comment
-
TypTyp написа Виж мнениеХайде и аз да се включа. Какви са тия танкове?
Comment
-
ssbg написа Виж мнение..Искам да попитам нещо, то не е точно загадка, но не виждам къде другаде да пусна въпроса си. Искам да попитам дали е имало германски партизани т.е. партизани сражавали се в името на Райха в тила на противника (не говоря за диверсантите, а обикновенни партизани, каквито е имало в СССР (които са воювали срещу германците и съюзниците им))? Попитах миналата година учителката ми по история и тя потвърди, че е имало такива партизани, но са били много малко на брой. Ако някой има някаква информация под ръка, ще съм му благодарен.
ПС:Ако все още не сте разбрали за какво говоря-партизани воюващи срещу съюзниците, на вече окупирата от тях територия.
Примерно Усташите в Хърватия и Четниците в Сърбия....
Comment
-
Mirovk написаВъв всяка страна окупирана от Райха има такива формирования от доброволци или подразделения на СС, които продължават да се бият и след капитулацията на Берлин.
Примерно Усташите в Хърватия и Четниците в Сърбия....
Единствените, които могат да отговорят на дефиницията, са Werwolf, и те са повече пропаганден мит, отколкото реалност."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
струва ми се че вече тази тема е разисквана тук,но все пак за улеснение ето:http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=6840
а ако ми позволите ще пусна нова загадка понеже нещо излизаме от темата......Last edited by ngerdjikov; 21-09-2010, 10:37.
Comment
-
Давам една истинска загадка, за която знам малко и търся потвърждение в различни източници. Ако има - сигурно ще намеря, но може някой да знае повече. И така:
Имам данни, за съветски генерал (Г. С. Люшков), който през 1938 г. избягва в Япония. От него японците научават за състоянието на съветските войски в източната част на СССР, за ниския морал в частите и т.н. Данните (документите), цитирани в книгата, от която прочетох това, са по две линии:
1. През Зорге, от когото е било изискано да вземе протоколите от разпитите. Тъй като от Германия е бил изпратен специален офицер, който е разпитвал съветския генерал и протоколите от тези разпити са минали през посолството, в което както знаем, Зорге е имал много силни връзки.
2. От пленените след войната японски данни, които попадат в ръцете на американците.
За съжаление и двата източника не са достъпни, та ще се търси.
Интересното е, че има някаква вероятност японците да са се базирали върху негови данни поне за удара при Номонхан. Но това си е чисто мое, неподкрепено с нищо предположение.
P.S. Малко недокументални данни за него, но все пак - хвърлящи още малко светлина по проблема: "3 июля 1938 г. из СССР в Маньчжурию бежал и сдался японцам начальник Управления НКВД по Дальневосточному краю генерал Генрих Люшков, прихватив с собой шифры, документы, списки агентуры. Здесь он был допрошен японцами (сообщив им в том числе и «об оппозиционно настроенной группе армейских лиц в ДВО»). Утверждается (3), что основное содержание показаний Люшкова Зорге передал по радио еще в конце лета 1938 г. Между партнерами по Антикоминтерновскому пакту существовал специальный протокол об обмене разведывательной информацией, в соответствии с которым японцы вполне могли передать Германии через ВАТ эти данные, что и стало добычей Зорге. В октябре 1938 г. в соответствии с упомянутым протоколом для допроса Люшкова из Германии прибыл полковник абвера. Зорге, якобы не придавший большого значения инциденту с перебежчиком, сфотографировал только половину отчета этого полковника и только по требованию Центра в январе 1939 г. переслал пленку в Москву."Last edited by messire Woland; 18-11-2010, 12:45.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
Comment