Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кондотиерите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Ок, информацията е от Сметководната книга на Антонио Барбериус, бел. 509, 535, 537, 547, които доказват, че още докато графът е в Константинопол и се готви да отплава за дома (1367 г.), някои от неговите сподвижници искат да се отправят към Кипър (вероятно да се бият на страната на Пиер дьо Люзинян), съотв. всеки от тях получава "подаръци" от по 50, 120 и 200 златни перпери. Лъжа ли, а? Не знам дали са били обикновени бойци, разбира се, по-вероятно е да са били наемни рицари

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    обеснявам защо- не съм го чел-1
    твърдиш, че го има, но не се аргументираш-2
    за това обменяме тук мнения, за взаимна изгода, а не на принципа моето бате е по-голямо и яко от твоето-3
    странно, ако всеки който нещо е написал иил открил, започне да мисли-що да го давам, на тези тъпите, нека сами намерят топлата вода-4

това е последното, което ще напиша в тази глупава главоблъсканица. ако са рздавали перпери-цитирай. ако не го направиш с посочване на изданието-лъжеш, за да си докажеш тезите
    избора си е твой

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    А защо трябва да ти давам цитат, намери си го сам и го прочети! Аз доста труд съм положил, за да имам възможност да го направя, особено посочените пасажи. Много ценен извор за епохата

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    не споря-просто моля да ми цитираш
    не съм твърдял, че макеавели е глупав, просто е предубеден
    това с грешките при писането....не го коментирам
    чакам...

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    gladiator написа Виж мнение
    Уважяеми,
    мисля че съм достатъчно грамонен, голям смях,ако ми даваш за източник филми
    знам за Берберини (Барбериус, Барбиер, но не и Берберини), чел съм само обаче извадки-би ли посочил там, където пише, че са дали 300 перпера на човек
    Това, че не им се плаща и вдигат бунт-извинявай , слънце, ама е старичко-Макиавели
    Просто един път като се вържеш, все се надяваш и чакаш-пример, днешните работодатели също бавят заплатите, ама хората се надяват и чакаат, щото иначе си викат, ако се махна нищо никога няма да видя
    А, извинявай, забравих - в твоят филм да е споменато, че чесот се плаща след сражение- демек, на по-малко хора

червен курсив- мой - ГМ

1. Прочети го целия и ще видиш къде пише
    2. Макиавели според мен не е бил глупав.
    3. В моя филм е споменато.
    4. Разбира се, че спориш, това е мега-хипер-крещящо очевАдно.
    Last edited by Guy de Mont Ferrand; 06-12-2008, 23:18.

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    Уважяеми,
    мисля че съм достатъчно грамонен, голям смях ако ми даваш за източник филми
    знам за Берберини, чел съм само обаче извадки-би ли посочил там, където пише, че са дали 300 перпера на човек
    Това, че не им се плаща и вдигат бунт-извинявай слънце ама е старичко-Макиавели
    Просто един път като се вържеш, все се надяваш и чакаш-пример, днешните работодатели също бавят заплатите, ама хората се надяват и чакаат, щото иначе си викат, ако се махна нищо никога няма да видя
    А, извинявай, забравих - в твоят филм да е споменато, че чесот се плаща след сражение- демек, на по-малко хора

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    gladiator написа Виж мнение
    Извинявай, Ги, откъде тази информация за това колко е дал графа ан бойците си на раздяла?
    Сметководната книга на Антонио Барбериус- счетоводителя на граф Амедео по време на кръстоносния поход от 1366-67 г. Всички
    разходи са описани грижливо, включително покупки на зелен плат от Несебър за дрехи на графа. Учудвам се, че не знаеш това...

На войниците са им плащали, колкото могат, когато е нямало пари, са се вдигали на бунт или са изоставяли работодателя си итн., абе даже има един филм много готин за кондотиери от Италия от средата на 80-те години на миналия век- що поне него не го гледаш да се пообразоваш малко, ей така просто, за елементарна обща култура и после да спориш?

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
    Между другото що се отнася до "пехотинката" и строителните работници във Франция от XIV в. (не подлагам под съмнение достоверността на данните)- изкушението за първите, освен в редовото заплащане, е било и в плячката.
    като изключив плячката, бъркаш! точно за носърите изкушението е в редовното заплащане. ако смяташ, че на войниците са плащали редовно...

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    Извинявай, Ги, откъде тази информация за това колко е дал графа ан бойците си на раздяла?

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Thorn написа Виж мнение
    E кажи ги сумите де
    Ами за рицарите са примерно 120 златни флорина на месец- това е заплатата на управителя на Галиполи, който е назначен от граф Амедео- хайде, да речем, той заема висок пост, ама човекът не е принадлежал към някаква колко знае благородна фамилия- Еймон, по прякор Михали- значи по всяка вероятност грък или от гръцки произход. При раздялата на графа с някои от бойците си, всеки получава по 200, 300 и 500 перпери. Заплатица...Цялата сума, която Йоан Палеолог плаща на братовчед си за владенията от Емона до Галиполи е ок. 30 000 хиперпера, за което трябва да си заложи големия рубин, който носи в шапката си , щото няма много кинти. Това в Константинопол, а преди това графът събира още ок. 60 000 хиперпера от контрибуции и от още дарения от папата, византийската императрица и прочие. Плячката е отделно. На всички се плаща- вярно със закъснение, но във всички случаи преди да се разделят- на генуезците се плаща, на тежковъоръжените германски наемници, дори и на графа на Женева, на който се правят "подаръци" от по 3 000 хиперпера. И, забележете, това е идеологически обоснован поход- кръстоносен, на който преди два века хората са тръгвали голи и боси, без пари, само и само да достигнат Обетованата земя. Обаче епохата вече е друга, а именно- епохата на кондотиерите

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    E кажи ги сумите де

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Изглежда, че в действителност бойците на "Зеления граф" са били повече- най-вероятно ок. 4, дори към 5 000 човека. Що се отнася до заплащането им- то това са такива огромни суми (сега в момента си чета детайлния списък), и особено за командния състав, че направо не знам за какво беше този спор...

Друго си е да си посредствен, ама нагъл и със самочувствие...

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    И мъъънииичко по въпроса за среброто в Сърбия и Босна, че точно сега си чета за него:

Изчислено е, че през първата половина на 15 век общата годишна продукция на сребърните мини в Сърбия и Босна (да си припомним за Сребреница!) не била по-малко от 10 тона. Да си припомним също и за деспота на Сърбия Георги Бранкович, който "беше много богат човек" според един от летописците на двата кръстоносни похода на Ласло Ягелонски и Янко. Както и за известието на акуратния в данните си благороден бургундски шпионин Бертрандон дьо Ла Брокиер, че само мините в Ново Бърдо давали доход от 200 000 дуката годишно
    Last edited by Guy de Mont Ferrand; 09-11-2008, 11:21.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Между другото що се отнася до "пехотинката" и строителните работници във Франция от XIV в. (не подлагам под съмнение достоверността на данните)- изкушението за първите, освен в редовото заплащане, е било и в плячката.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Юлиан Август написа Виж мнение
    A тия 180 000 флорини, които заплатил Йоан V Палеолог, за да се завърне в Константинипол, не са ли точно за да се заплати наемната армия, която да послужи за освобождаването на Видин от маджарите ? (според Й. Андреев)
    Аз нямах предвид това плащане, защото към тези пари наемниците на "Зеления граф" не би трябвало да имат никакво отношение. Бтв сведението е от една статия на Азиз С. Атия. А според Андреев (и не само) парите са дадени от Йоан Александър на Владислав Влайку, който именно отвоюва Видин от маджарите т.е. в случая наемниците са били неговите власи.

Последното обаче е доволно мътна и интересна история

Leave a comment:

Working...
X