Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кондотиерите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• gladiator
    replied
    не знам, не може да се конкретезира, но напоследък все повече ми се струва, че към края си Второот царство масово е използвало наемници, включително и западни. Просто местното войнство отдавна си е отишло в голяма степен, нямало е пари, и т.н.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    tonev написа Виж мнение
    ОТ//Хм, има ли данни да са ползвани от ВБЦ ?
    Не. Има обаче за "Златната орда" примерно

Leave a comment:

• tonev
    replied
    ОТ//Хм, има ли данни да са ползвани от ВБЦ ?

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Венецианците според мен са си падали малко скъперници, пък и са се интересували повече от морето, та затова до 15 век не оставят кой зне какви значими следи в кондотиерската история. Макар че във войните си с Генуа и др. и за гарнизони на островната си "империя' сигурно са ползвали услугите им и тогава...

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    Италиянският юрис от 14 в. Джовани ди Леняно, определя кондотата, като отдаване на услуга под наем/locatio operarum et rei/ където наемателя/locator/ наема изпълнителя / conductor/ за определена заплата , за дадено време и за конкретно задание. С течение на времето това става периодично сключван договор между града - държавата и капитана, като тенденцията е порастване на срока. Ако в 14 в., той е 3-4 месеца, то през 15 в. е 6 месеца като може да се добавят още толкова.
    През 1440 г. във Венеция се предвиждало 2 години служба, като можело да се добави още една.
    през 15 в. болшинствоот от комендирите и войниците били италианци.Така в отряда на Микелето дил Атендоли от 450 бойци, 3,5 % са французи, провансалци, германци, унгарци, каталонци; 2,2 % са славяни и албанци; 26,8% произхождат от Неаполитанското кралство;, 36 % от Папската държава, а 31% от Тоскана и Северна Италия
    Last edited by gladiator; 30-08-2008, 14:18.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    gladiator написа Виж мнение
    две причини-първо оня ме замяра с болтове, стрели и аркебузни топчета, мушка ме с пики и ме сече с алебарди и мечове. ами, как да му се радвам?
    втора-утре, кой ще ме наеме след подобна колегиалност?
    1. Аз също го замерям.
    2. Важен е резултатът и постигането на целите от дадената кампания, а не броят на жертвите на противника. Така че печелившите командири, съответно войскови части винаги са имали шансове да бъдат наети.

gladiator написа
    а и бая са ги търсели - французи, бургундци, явно са имали блестяща репутация
    Не само сред французите и бургундците, но и сред цялата останала католическа Европа, пък и в съседните й страни.

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    темата е Кондотиерите
    къде е пояснено дали само история, тактика или оръжие

Leave a comment:

• von Danitz
    replied
    Не, това не е темата.

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    Сър, малко става като едон време - другарят Енгелс каза
    какво значи въпрос на чест? ами все се мре, че и боли!
    или италианците не стават! да си спомним капитан Бертолери, който носеше орден за храброст-изключително рядък на апенините.
    Мисля да пусна нещо за оръжието на кондотиерите през 15 в. Дали ще пасне?

Leave a comment:

• Sir Gray
    replied
    Хайде, хайде, има достатъчно случаи, когато никой не е изгарял от желание да мушка с пики никого. И тогава .. ами просто не са и тръгвали да се мушкат, ами всеки по къщите. Или още по-добрият вариянт - въобще не излизат от топлите градчета, които уж са ги наели за защита. Нежеланието за активни бойни действия е добре засвидетелствано.

ПС. Между ландскнехтите и швейцарците е въпрос на чест, няма лабо там.

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    а и бая са ги търсели - французи, бургундци, явно са имали блестяща репутация

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    две причини-първо оня ме замяра с болтове, стрели и аркебузни топчета, мушка ме с пики и ме сече с алебарди и мечове. ами, как да му се радвам?
    втора-утре, кой ще ме наеме след подобна колегиалност?

Leave a comment:

• Sir Gray
    replied
    Нещата не трябва да се абсолютизират - по същия начин както може да са френдове от предишната работа, е възможно отсрещния да е прибрал гаджето на нашия и те ти съвсем мотивираща причина за едно красиво мазало
    Сиреч сигурно е имало и тъй, и тъй, според зависи конкретната ситуация.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    gladiator написа Виж мнение
    това за разбирателствоот между наемниците ми се струва празна работа-какво ще кажете за малко по-късният конфликт ландскнехти - швейцарци, все си говорят на немски, т.е. не са от различин националности
    не го вярвам, ти ме мушкай с пиата, ама аз искъм да си лафим
    Ми то примерно сравнително често се е случвало кондотиери, воювали някога под един флаг, да се изправят един срещу друг на бойното поле. Или пък като им изтече договора с единия град да преминат на страната на съперника му, както и да пропуснат да се възползват от сигурната победа срещу откуп от потенциалната жертва. Предполагам, че са се познавали един друг нелошо, плюс това наистина можем да говорим за нещо като професионална военна каста на Апенините в този период- що пък да не са изпитвали известна колегиалност?

Leave a comment:

• gladiator
    replied
    това за разбирателствоот между наемниците ми се струва празна работа-какво ще кажете за малко по-късният конфликт ландскнехти - швейцарци, все си говорят на немски, т.е. не са от различин националности
    не го вярвам, ти ме мушкай с пиата, ама аз искъм да си лафим

Leave a comment:

Working...
X