Кухулин, съгласен съм по първия ти коментар. Да, теоретично можем да овладеем енергията на Слънцето или да тераформираме Луната, Венера или Марс. Т.е. това е въобразимо в рамките на сегашните ни научни знания. Докато поне каквото изглежда възможно сега (оставям настрана идеите за двигател с нагъване на пространството, защото дори и теоретично възможен като идея, поне засега изглежда, че енергетично (пък и практически) не е достъпен). Мисълта ми е друга: овладяването на енергията на Слънцето или тераформирането са ни също енергетично твърде далечни на този етап. И не изглежда "скоро" нещата да се променят, т.е. наистина ще са титанични проекти, за които в момента нямаме дори и 0,001% от нужната енергия - всички като цяло (цялото човечество). А не сме и цяло, нито сме си поставили такива задачи. Затова макар и теоретично възможни, тези неща ги слагам някъде далеч в бъдещето - в някаква втора или трета далечна епоха на овладяване на Слънчевата система.
Впрочем, главното ми възражение по този път е в това, че не мога да си представя "ясно" какви технологии ще са необходими за осъществяването на тези задачи и съответно как ще се отразят те на достъпните ни космически технологии, та да можем да разсъждаваме във военен план как ще стоят нещата. Докато ако погледнем малко по-наблизо - овладяването на Луната или на астероидния пояс, като вероятен първи етап по този път, по можем да мислим за това какво е възможно.
Така е, аз това и подчертавам - трябва да имаме нещо, което да ни изведе на този път. Засега не изглежда да се движим по него, а преди 50 години е изглеждало, че е така (но импулса идва от другаде, затова и движението се оказва нетрайно). За момента не виждам нито едно правителство, което да има дори намерението да хаби ресурси за такива цели. Докато - макар и като нещо донякъде екстравагантно (дело на един или друг луд с пари), - имаме някакви опити за частно навлизане в Космоса. Засега плахи, но поне са някакви проекти - за добив от астероиди, за експедиция до Марс и прочее. Все нещо - поне като импулс за другите да се включат (до държавно ниво), - може и да излезе нещо. Не тая големи надежди, но друга възможност засега не се вижда. Космическите агенции на национално и над-национално ниво твърдо са заседнали в ерата на безпилотните полети. Военните по-далеч от близка и средна орбита не гледат. Т.е. засега не се виждат тенденции към промяна.
Естествено, нищо не е сигурно и няма смисъл да се правят на тази основа далеч отиващи прогнози, но поне засега не изглежда възможно дори повтарянето или изпълнението на постиженията и плановете от преди 50 години. Да не говорим, че може и да не тръгнем по този път.
За мен най-добрия път е обединяване на ресурсите на цялото човечество и приемането на това като "цивилизационна задача". Но това е утопия.
Впрочем, главното ми възражение по този път е в това, че не мога да си представя "ясно" какви технологии ще са необходими за осъществяването на тези задачи и съответно как ще се отразят те на достъпните ни космически технологии, та да можем да разсъждаваме във военен план как ще стоят нещата. Докато ако погледнем малко по-наблизо - овладяването на Луната или на астероидния пояс, като вероятен първи етап по този път, по можем да мислим за това какво е възможно.
Кухулин написа
Естествено, нищо не е сигурно и няма смисъл да се правят на тази основа далеч отиващи прогнози, но поне засега не изглежда възможно дори повтарянето или изпълнението на постиженията и плановете от преди 50 години. Да не говорим, че може и да не тръгнем по този път.
За мен най-добрия път е обединяване на ресурсите на цялото човечество и приемането на това като "цивилизационна задача". Но това е утопия.
Comment