Дали пък да не те оставя да си провериш сам що е `свободна вода`? За да си наясно защо няма такава в кометите... Пълния термин е `свободно-течаща`. И влече след себе си цяло съзвездие параметри на планетката, които само и точно заедно го гарантират. Защо мислиш, толкова подскачат при всяка вест за свободно-течаща вода или следи от такава на Марс? И тук ми се мярва спомен от НФ-книжка, дали не е "Резерватът на таласъмите" - може да не е за колонистите, а за любимия им вид домашни любимци... И-и тука стигаме до едни занимавки на родата с фината настройка на еко-системата на малък аквариум, така че рибките да не измират... Само за него са сума си параметри - така че всякак би било по-лесно, по-икономично, по-бързо (и с по-малко жертви - евентуално) - ако си намериш готов, настроен хабитат.
Елементарни са, някоя и друга яка ултравиолетова баня отвисоко (т.е. това, което в нищожни мащаби ни прави озоновата дупка)...
Амии нинам кви батерии ще си носят... (То въобще въпроса за `складирането` на енергия е ужасно сериозен, един от най-ефикасните известни ни механизми е хлорофилния) но ако енергията е налична в резултат на някакво унищожително оползотворяване на звезда (пък даже и само `скриването` й в сфера от слънчеви панели, образно казано) - нашата както е единична, може да опрат до дилемата дали да си я оставят тая звезда да грее и поддържа каквито условия поддържа в системата си - или да я `изядат` за проектите си.
Като цяло, струва ми се, че разчиташ прекалено на тия възможности на космическата цивилизация, които не можеш да си представиш. Иначе с повечето ти възражения от общ характер съм съгласна, но благодарение на НФ-книжките мога да си представя редица ситуации, в които не биха били водещи съображения.
Angelmr написа
Angelmr написа
Като цяло, струва ми се, че разчиташ прекалено на тия възможности на космическата цивилизация, които не можеш да си представиш. Иначе с повечето ти възражения от общ характер съм съгласна, но благодарение на НФ-книжките мога да си представя редица ситуации, в които не биха били водещи съображения.

. Грубо казано, решиш да си строиш къща, но има мравки (примерно). Унищожаваш мравуняка. Но не тръгваш да търсиш из целия свят всички мравуняци - не ти трябва, решаваш проблема там, където го срещнеш. А и "експоненциално" е малко силно казано, като си помислим за темпа на разпространение.
.
Comment