Повечето подобни ситуации (опит за обезоръжаване на държава, която е снабдявана от голям брат) май завършват с точно обратен ефект. Липсващият брой въоръжения бива бързо заменен и надхвърлен с нови попълнения. Сега просто старата съветска техника на Грузия ще бъде заменена с по-нова, западна. А руската "миротворческа мисия" се компроментира допълнително, сякаш всичко останало не беше достатъчно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Войната в Южна Осетия - Равносметка
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Във всеки случай според мен нещата не са черно-бели и мисля, че това се разбира от повечето западни политици. Това е единственият подход, който може да доведе до уталожване на напрежението и намиране на изход от ситуацията. Тя ми прилича на люлка, на която Русия и западът заемат положение горе-долу, а опорната точка е Грузия
Comment
-
По повод информацията за руснаците - грабители. Тя е от в-к "Сън". Това обикновено е достатъчна квалификация. А казано направо - "жълт" вестник, нищо, че вероятно има най-големият тираж във Великобритания.
Иначе и аз видях картинки от охранителна камера на мародери, които мязаха повече на местни, не на войници.
Ето разни снимки и интересни коментари - някъде из текста май пишеше и от чии блогове са взети:
Comment
-
Gollum, бих могъл да развия тезата си, но се опасявам относно достоверността на информацията от района.
Например, грузинския преговарящ дава интервю, в което описва доста последната "решителна" среща за мирно урегулиране на конфликта. При пристигането си на мястото за преговори се оказва, че там е единствено руски генерал, командващ "МС" и на въпроса къде са другите генерала му връчва телефона си да им се обади. На осетинците телефоните са изключени. Руският дипломатически представител отговаря, че не може да дойде, защото ... "пукнал гума" и защото и "резерваната гума била пукната". Не знам доколко може да се вярва на тази версия, но... някои неща са смущаващи. Например срещата е на 7.08. като от 1.08. престрелките и провокациите между осетинци и грузинци не престават. Подробностите вероятно са украсени от грузинеца, но ако държиш да избегнеш кръвопролитие, едва ли избягването на срещата е най-удачния начин.
Освен това попаднах на репортаж от руски/осетински журналист (осетинец заради неславянското име и заради това факта, че се оказва на мястото доста преди събитията). Това, което ми направи впечатление е, че от 5.08. до 07.08 е имало нестихващи престрелки между грузинците и осетинците, като грузинците са били обстрелвани с БМП на миротворците (това още веднъж трябва да го проверя да не бъркам с превода) и са дали 28 души жертви (това е твърдението на споменатия журналист). Друго нещо, което въпросния журналист твърди, без да се замисля относно официалната пропаганда, е съсредоточаването на грузинските сили срещу Южна Осетия. Гори е в долината и осетинците са могли да проследят съсредоточаването на грузинците доста добре. Както и са го направили на ...07.08. Което не се връзва с тезата за планомерно подготвена операция. План за действие в определена ситуация да, но чак целенасочено да са се подготвяли... Поне щяха да изчакат един-два дни да си приберат техниката, идваща с ферибота. Или пък щяха да се подсигурят да не бъдат снимани ГРАД в действие.
Това в никакъв случай не оневинява грузинската държава. Би трябвало да има ефективни механизми за вземане на решения или по-скоро възпрепятстване на всякакви самоубийствени авантюри.
Comment
-
А, не, не става и дума за оневиняване на някого, по-скоро опит за разбиране на механизма на нещата. Аз поначало смятах (както може да се види в темата), че грузинското е някаква изначално организирана много сложна провокация, като изтеглянето е било предварително планирано, а идеята е била руснаците дори да навлязат на грузинска територия. Но схемата е твърде хитроумна и измислена, а и не отговаря на нещата, които междувременно прочетох, та не съм познал.
Тогава твоята идея ми се стори разумна и интересна, а и като се замисля, връзва се и със сравнително малките сили, използвани от грузинците (недостатъчни за задачата) и някак "импровизирания" характер на атаката (поне на мен сега ми изглежда такъв, но може и да греша). След това изтеглянето (явно на места паническо) може и да е бил късен опит за овладяване на ситуацията от страна на политическото ръководство.
Може всичко това се е случило в хода на бавно и планомерно подготвяне на реална такава операция, която в резултат на операцията започва по-рано, по инициатива на някого от по-ниското звено на военното командване, а веднъж започнало и набрало инерция, да е завлякло цялото ръководство (съчетано между надеждата, че "нещата ще се получат" и невъзможността (поне така може да им е изглеждало) вече да се оттеглят с извинението "стана грешка" или "отделни офицери не се подчиниха на командите" (което съвсем не би се вързало с цялостната националистическа реторика)).
Аз поне така интерпретирам за себе си твоята идея, Матросов.
Comment
-
Gollum, с риск да те върна към теориите на конспирацията - Медведев щял да раздава отличия на заслужилите офицери в Кремъл. Очаква се от ГРУ да има внушителна бройка. Въпросът е защо, при условие, че очевидно разузнаването не се е справило блестящо. Може би за други заслуги...
===
Всъщност моята идея беше имено такава. Не виждам някаква логическа обосновка на действията на грузинското ръководство в началния етап на конфликта. Всъщност шансовете на Грузия на мирно решаване на проблема бяха много повече. Докато сега нещата изглеждат доста различно.Last edited by Matrosov; 19-08-2008, 14:59.
Comment
-
Matrosov написаВсъщност шансовете на Грузия на мирно решаване на проблема бяха много повече. Докато сега нещата изглеждат доста различно.
Аз в тази посока интерпретирах в началото действията на грузинците: като опит да предизвикат значителна бежанска вълна и да изпразнят допълнително Южна Осетия, след което да върнат повече свои бежанци и по този начин да осигурят превес при референдум. Обаче този сценарий не включва Абхазия, а и след това като се замислих, не изглежда вероятен, защото покрай тези събития и останалите грузинци напуснаха Южна Осетия.
Comment
-
Матросов, знаеш, че при военните има минимум два случая, когато се раздават медали: ако е по заслуги, или ако е за да се прикрие някакъв гаф. Нямам представа какъв е случаят с участието на офицери от ГРУ в случая, но не бива да се забравя и втората възможностМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Matrosov написа Виж мнениеGollum, с риск да те върна към теориите на конспирацията - Медведев щял да раздава отличия на заслужилите офицери в Кремъл. Очаква се от ГРУ да има внушителна бройка. Въпросът е защо, при условие, че очевидно разузнаването не се е справило блестящо. Може би за други заслуги...
===СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !
Comment
-
Вижте, колкото и да го мислим, едва-ли ще го измислим. Дали става дума за някаква безумна инициатива на психически нестабилен лидер ( Саакашвили имам предвид ) или за някакъв сценарий за нечия сметка, трудно ще се установи. Поне в близките години. Дали това е конфликт, тип постсъветски, или е начало на ново, геополитическо противопоставяне? Със сигурност ще гледаме радари, ракети, ще ни понамирисва на газ, но такива изглеждат реалностите. Равносметката в по-общ смисъл за мен е, че колкото и красив да е, изразът човешки права е изцяло изпразнен от съдържание. Чудно е как някои, наричани ( неоснователно, разбира се ) световни лидери продължават да го повтарят във всяко свое изказване.
Comment
-
Flashpoint Georgia
By Nick Brown and Christopher F Foss
Russian premier Dmitry Medvedev called a halt to Russian operations into Georgia just as IDR was going to press. It was too early to judge how final the decision is and what the repercussions will be - accusations and recriminations were still flying back and forth over who had initiated operations - but several points can be drawn out of the situation so far.
Firstly, Russia did not appear to use its more modern weapons in this short campaign, as the units nearest to Georgia were equipped with older equipment, much of it fielded over 20 years ago. However, in large numbers and with substantial air support, they proved to be more than adequate to carry out their mission against Georgian forces.
Both sides deployed similar ground forces. Russia used itsT-72 series main battle tanks (MBTs) fitted with explosive reactive armour, BMP-1 and BMP-2 infantry fighting vehicles (IFVs), BTR-80 series armoured personnel carriers (APCs) and MT-LB multipurpose tracked vehicles.
In addition, Russian air assault units played a key role and were able to rapidly deploy BMD-1 and BMD-2 air assault vehicles (AAVs) and BTR-D airborne armoured carriers with organic fire support provided by 120 mm 2S9 Anona self-propelled gun/howitzers.
Russia also deployed a number of 2S3 152 mm series self-propelled gun/howitzers and various multiple rocket launchers to provide indirect fire support to their rapidly moving units, while 2S6 Tunguska, SA-19 'Gopher' and manportable systems provided air defence.
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Коцето написа Виж мнение... изразът човешки права е изцяло изпразнен от съдържание. Чудно е как някои, наричани ( неоснователно, разбира се ) световни лидери продължават да го повтарят във всяко свое изказване.
Обаче според мен никой не е казвал на Грузия точно какво да прави. Тя можеше да направи нещо по-умно и политически обмислено, или нещо по-глупаво и първосигнално. Ситуацията показва близост до втория вариант. Всичко беше в техни ръце - дали ще отчетат напълно очакваната реакция на Русия, или ще действат както сега. В тая общо взето безнадеждна за тях ситуация грузинците имат един голям късмет - в началото на 21 век се отчитат правата /или желанията/ на малките, за разлика от 1913 година, когато България започва междусъюзническата война с 1000 пъти по-голямо основание. Но може би за запада сянката на Русия винаги ще бъде страшна, макар че понякога става ясно, че има и по-големи опасности.Last edited by случайно прелитащ; 20-08-2008, 00:42.
Comment
Comment