Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изборната победа на"Хамас" и палестинският въпрос

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Изборната победа на"Хамас" и палестинският въпрос

    Радикалната групировка спечели абсолютно мнозинство в 132-членния палестински парламент. Израел отказва да води каквито и да е преговори с палестинско правителство, в което участва терористична организация, приканваща за унищожението на еврейската държава, съобщи Тел Авив, след като стана ясно, че радикално движение "Хамас" печели парламентарните избори.
    Според официалните резултати, оповестени от Централната избирателна комисия "Хамас" получава абсолютно мнозинство от 76 места в 132-членния парламент. "Фатах", която контролираше палестинската политика в продължение на четири десетилетия, ще има 43-ма депутати.
    Двете формации получават приблизително равен брой места на национално равнище, съответно 30 и 27, но ислямистите имат убедителна преднина при разпределението на мандатите по окръзи, 46 срещу 16.
    На трето място, далеч назад с три депутатски места, остава лявата коалиция "Народен фронт за освобождение на Палестина". Правото си на вот са упражнили 77% от регистрираните около 1,35 милиона избиратели.
    От "Фатах" заявиха, че няма да участват в правителство, ръководено от "Хамас". Въпреки победата на радикалното движение президентът Махмуд Абас, заяви, че остава решен да преговаря с Израел и затова ще активизира ролята на ООП, в която "Хамас" не членува. Той подчерта, че съществуват споразумения с Израел и международен мирен план.
    "Няма да преговаряме с правителство, което отчасти е съставено от въоръжена терористична организация, приканваща за унищожението на Израел", се посочва в изявление на израелското правителство. В текста се отбелязва още, че Тел Авив ще продължи да се бори с всички възможни средства срещу тероризма.
    "Хамас" се възприема от по-голямата част от международната общност като терористична организация. Тази общност не може да приеме подобна групировка да стане част от правителство, което иска да се ползва от международно признание", отбелязва израелският кабинет.
    Израел трябва да прояви твърдост спрямо новите палестински ръководители, заяви лидерът на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху. Според бившия израелски премиер изтеглянето от ивицата Газа е било възприето като слабост. Той допълни, че победата на "Хамас" е голяма загуба за мира.
    "Реалността ни застига. Мислехме, че ако едностранно се изтеглим, ще спечелим мир. Победата на "Хамас" е резултат от две причини: едната е голямата корупция в палестинската власт, а втората е едностранното изтегляне на Израел, което беше възприето като послание, че тероризмът на "Хамас" действа", подчерта Нетаняху.
    "Съществуването на две държави изисква всички участници в демократичния процес да се откажат от насилието и тероризма, да приемат правото на съществуване на Израел и да се разоръжат, както предвижда пътната карта за мир", подчерта Квартетът за Близкия изток (САЩ, ЕС, ООН и Русия) в изявление, разпространено от американския Държавен департамент.
    Квартетът отбеляза, че "съществува силно противоречие между дейността на въоръжените групировки и милициите и създаването на държава".
    Американският президент Джордж Буш заяви, че "Хамас" не може да бъде партньор в близкоизточния мирен процес, ако не се разоръжи. САЩ няма да общуват с палестински лидери, които не признават правото на Израел да съществува, повторно подчерта Буш на пресконференция в Белия дом.
    "Ако една политическа платформа предвижда унищожаване на Израел, представителите на тази платформа не могат да бъдат партньори за мир, а ние сме заинтересовани да има мир", посочи президентът.
    Палестинските избори показаха демокрацията в действие, допълни американският държавен глава. "Хората имаха шанс да гласуват и да изявят волята си. Те явно не са доволни от своето положение и го показаха", каза Буш.
    Реакциите на арабските страни, самите те конфронтирани със собствените си ислямски движения, са малко, отбелязва БНР.
    Йорданският крал призова "Хамас" да признае Израел. Алжир приветства демократичните избори и прикани международната общност да съди "Хамас" по извършеното, а ислямистите да започнат бързо преговори с Израел. Пакистанският президент също призова да не бъде затваряна вратата на преговорите.
    От друга страна Иран поздрави радикалното движение за победата и приветства избора на палестинците за продължаване на съпротивата срещу израелската окупация.
    С вота си палестинците избраха съпротивата и показаха, че са й верни, заяви говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи, според когото голямата избирателна активност е знак за волята на палестинците "да продължат борбата срещу окупатора".
    "Мюсюлманските братя" в Египет също аплодираха победата на "Хамас", а мароканските ислямисти поизказа Западът да признае избора на палестинците.

    източник - netinfo.bg
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

    #2
    И сега, или ще правят вече политика, а не бомби, или ще изложат на опасност постигнатото до момента.

    Comment


      #3
      Ми то обективно погледнато не излагат кой знае какво на опасност
      Израел не им оставя голям избор на палестинците. Ефективни преговори могат да се водят само от позицията на равни, иначе се получава диктат на силния (както и става). Постигат се уж някакви споразумения, чинят какво чинят, а Израел си знае своето: сторят се все нови поселения на Зап. бряг, съответно с осигурена военна защита и патрулирани пътища до тях. (Тук споразумението за сектора Газа прави изключение, изтеглени са Израелските войски, трябва да признаем)
      Арабите са си направо безпомощни във военно отношение. Не сме нито 70-те, нито 80-те, нямат своя покровител в лицето на СССР и гък не могат да кажат.
      Израел не е вече онази малка държавица, заобиколена отсякъде с въоръжени до и скърцащи със зъби араби, които току виж го изхвърлят в Средиземно море-това е една от водещите във военно отношение страни, не само в района но и в света (притежаващ ядрено оръжие).
      Та за това и гласуват за Хамас, в знак на протест и безпомощност. Не че одобрявам методите му (невярвам някой от тук пишещите да го прави), но позицията му е донякъде принципна: за Израел няма палестинска държава, следователно и за палестинците Израел не съществува.

      Comment


        #4
        Напротив, признали са автономията. От 90-тте насам непрекъснато се движат нещата, и то с израелско участие, към оформяне на палестинска държава, а палестинците се радикализират. Сега обаче май иде време за политика, а не за бомби ...

        Тоя конфликт ясно показва какво става, когато, пази Боже, земята не стига за всички.

        Comment


          #5
          Абе само ще кажа, че според мен, квото и да стане с "Хамас"- независимо, дали ще си остане толкова радикална или ще се разоръжи, както иска Западът, мир не се задава скоро на хоризонта в тия земи.....

          THE LABARUM


          sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
          ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
          ,sevogorob eht erew ysmim llA
          .ebargtuo shtar emom eht dnA

          Бе сгладне и честлинните комбурси
          тарляха се и сврецваха във плите;
          съвсем окласни бяха тук щурпите
          и отма равапсатваха прасурси.

          Comment


            #6
            Наистина и аз не виждам къде ще му излезне края. А доколкото знам независимост до сега Израел е дал само на ивицата Газа, защото видяха, че там положението е просто неконтролируемо. А западния бряг го оградиха със стена и то какво стена! :fahr39: а палестинските селища-анклави са обградени от израелски войски, които не им позволяват да напуснат населеното си място. Това положение така няма да се оправи, тепърва предстоят още много разправии и сблъсъци...
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

            Comment


              #7
              Хамаз печели изборите

              Няколко забележки по темата. Първо, Израел продължава да си бъде една миниатюрна държавица(заедно с т. нар. "Западен бряг" и Голанските възвишения). На практика тя е в състояние на война още от създаването си през 1948г. Арабските държави направиха няколко опита да унищожат тази държава:47-48г., "Шестдневната война". През Йомкипурската война великите сили(включително западноевропейските а също и САЩ) не позволиха на Израел да нанесе превантивен удар въпреки явните приготовления на Сирия и Египет(които военното разузнаване - АМАН-пренебрегна защото еврейската държава не може да издържи дълго в състояние на тотална мобилизация без да започне военни операции-иначе просто икономиката на страната престава да функционира) и спечели тази война след колосални усилия и много жертви-за мащабите на тази страна.
              Второ, така и не съм в състояние да направя разлика между палестинските араби,йорданските араби,сирийските или ливанските араби. Говорят на един и същи език, имат една и съща религия, принадлежат към една и съща култура.
              Трето, това че през 48г не възникна Палестинска държава се дължеше изцяло на околните арабски държави които направиха опит да да унишожат току що създадения Израел. Пет модерни арабски армии въоръжени с танкове и артилерия - едната от тях ръководена от приел исляма британски генерал-се нахвърлиха върху еврейските милиции, които защитаваха страната , която трябваше да приюти оцелелите от Холокоста.Непосредствено преди военните действия(а и по време на тях) арабското население масово напусна региона.
              Четвърто, защо в редица арабски държави възникнаха палестински бежански лагери в които палестинците живееха в мизерия; ако толкова бяха загрижени за своите арабски събратя защо не им дадоха съответното гражданство, не им позволиха да създадат свои домове и да се интегрират, както постъпиха в Израел с евреи дошли буквално от целия свят. Изчислено е, че броят на евреите напуснали различните арабски страни-почти винаги след погроми и изстъпления на местните араби-е поне колкото на палестинските бежанци, ако не и повече; нима на това не може да се гледа като на взаимна размяна на маселение?
              Изглежда за много араби и мюсулмани палестинците са просто "коз" в борбата им срещу Израел. Изглежда, че става дума не толкова за национално самоопределение - нима Йордания не обхваща около 70-80% от географската област и от съответната Британска подмандатна област Палестина -а за мюсулмански фанатизъм.
              Пето ,когато Ехуд Барак предложи през двехилядната година създаване на Палестинска държава обхващаща 100% от ивицата Газа,над 90% от Западния бряг плюс части от Източен Ерусалим за столица на новата държава, Арафат отново отказа и с отказа си предизвика втората Интифада -посещението на храмовия хълм от страна на А. Шарон може да се разглежда само като претекст( там някога се е издигал втория Израелски храм от който е останала само Стената на плача).
              Преди години - когато все още можеше да мисли разумно - Шарон каза:
              - Целта на Арафат не е да създаде 22-рата арабска държава а да унищожи единствената еврейска.
              Арафат поне не беше мюсулмански фанатик, а дейците на Хамаз са! Как евреите да водят преговори с хора убедени, че Аллах иска от тях да изличат Израел от лицето на Земята?
              Всички отстъпки пред палестинците като се започне от Осло 93г. и се свърши с напускането на ивицата Газа са пълен провал . Те само убедиха мюсулманските камикадзета колко успешен може да бъде терорът срещу цивилното население.

              Comment


                #8
                KG125:
                Напротив, признали са автономията.
                Между автономия и държава има голяма разлика, нали? Така че, "напротив" е малко пресилено, трябва да се съгласиш. Въобще един страничен наблюдател на близкоизточния мирен и политически процеси тябва да внимава за всякакви условности и уловки, достигащи дори до цинична игра на думи при официалните съглашения от една страна, съпроводени със задкулисни маневри и такова "увъртане", че просто думичките "коварност" и "лицемерие" достигат нови, непознати по нашите ширини измерения. При това и от двете страни. Например вече колко години след привършването на последната арабо-израелска война един свестен, лишен от пропагандна "подсветка" анализ на военните действия не мога да намеря.
                Целта на Арафат не е да създаде 22-рата арабска държава а да унищожи единствената еврейска.
                Веселине, недей да приемаш за чиста монета всичко което ти казват Израелтяните-тяхната религиозна фанатичност е не по-малка от тази на арабите.
                При последната "интифада" Израел вкара 4!!! дивизии срещу групички от арабски лапетии, замерящи с "камъне и дърве" "Меркавите" и "Магачите", а Арафат стоя под обсада, наврян като плъх в дупката си (буквално в дупка го натикаха), докато Израел не го пусна. Та как тоя Арафат щеше да унищожи Израел за мене си остава загадка.
                Как евреите да водят преговори с хора убедени, че Аллах иска от тях да изличат Израел от лицето на Земята?
                -както и арабите с хора убедени че Палестина им е дадена на тях и само за тях от Бог. Въобще плитиката в Близкия изток е примесена с такава огромна доза религиозен фанатизъм, че на глава не може да се излезе. Демонизирането на "Хамас", според мен е доста едностранно и пристрастно деяние. И едната, и другата страни разрушават и избиват мирни жители, само предтекстът е различен.
                Изчислено е, че броят на евреите напуснали различните арабски страни-почти винаги след погроми и изстъпления на местните араби-е поне колкото на палестинските бежанци, ако не и повече; нима на това не може да се гледа като на взаимна размяна на маселение?
                -не са ми известни подобни "изчисления". Проблема е в "размяната" на територии основно, а Израел няма кой знае какво да поиска от арабите в замяна.
                Колкото до "големите отстъпки" на Израел можем да погледнем някои от предоставените от мен карти, на които се виждат "90%" от Зап. бряг предоставен на арабите. Пак повтарям не смятам нито една от двете страни за "блага и хрисима", и двете имат едно на ум, и двете упорстват и си знаят своето, но изтъпанчването на едната страна като "лоша и терористична" ме дразни.
                Легенда на първата карта:
                Explanation of Legend

                Route of Aug 2003 - Refers to previous revision.

                Spec. Sec. Area - Special Security Area - (Ezor Bitachon Meyuchad) (in an English language map, it was translated as "Special Security Arrangement") the meaning is not explained in the source, but it is the area supposedly vital for protection of security of Ben-Gurion Airport. It is the area indicated by the red S and arrow head north of Kir. Sefer in the map. Near Ariel there are also some of these.

                Canceled In-Depth - "Canceled in-depth fence route." A section of the barrier that was to be built east of Kalkilia and the canceled section running from the main fence to Ramallah, south of Kiriath Sefer and north of route 443. A third section is just east of Area C in the Nablus area and was meant to be part of an eastern barrier perhaps.

                Pending Staff work - Officially designated " Pending completion of detailed staff work." In an English language map it was called - "Route subject to completion of further interministerial Examination." Section of the barrier around Ariel which is referred to in the Hebrew map as "trajectory pending completion of detailed 'Ama"t'. This part of the fence has not been approved at present. Israel undertook not to extend the barrier to Ariel following US pressure.

                The map has been translated and adapted from: The Israel Ministry of Defense
                Attached Files

                Comment


                  #9
                  Вярно е, че има разлика между автономия и държава, обаче в края на краищата палестинска държава никога не е съществувала. Тя се създава сега, в момента, на територията на Израел.

                  Вдигнали са стена, да, ама това е защото ония взривяват бомби. Отиваш до някоя пицария и те връщат на парчета.... Това ние тука слабо го разбираме как изглежда.

                  Интифадата не е смазана от никого, не знам колко дивизии кой е пращал, но на подобен въпрос преди много години ("мислите ли, че със сила ще решите нещата")Ицхак Рабин каза на журналиста: "Знаете добре, че ако ползваме цялата си сила, нещата ще се решат за часове".

                  Има един парадокс - Израел има огромна, особено за мащабите на региона военна сила, но не я ползва. Палестинците нямат, но за сметка на това разчитат само и единствено на агресията и последните избори го доказват. Добре, това б било разбираемо ако не им се правят отстъпки, но те им се правят - получават автономия, а всички знаем, че това си е стъпка към държава. Ще получат и още, макар че това, което Израел няма е земя.
                  На някой пукало ли му е особено, че България до 1908 година е била формално част от Турция? Напротив, автономия или каквото и да е, важно е на един народ да не се пречи да се развива, което в крайна сметка е целта на занятието "независимост" ...

                  Comment


                    #10
                    Напълно подкрепям Стефан в неговото мнение. В този конфликт спиралата на насилието и омразата е достигнала до такива висоти и е така умешана с всякакви политически и религиозни интереси и фанатизми, че всички страни са напълно "омърсени" и никоя в ни най-малка степен не може да претендира за "правота" и "справедлива кауза". Бах изречението се получи, но се надявам смисъла да е ясен - всички са маскари (макар че не е смешно всъщност).
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #11
                      Реалността е, че на тая малка територия има два народа и тяхна отговорност е да намерят начин да се оправят. И все пак с бомби по кафенетата това няма как да стане.

                      Comment


                        #12
                        А с танкове в холовете на другите хора как ще стане?
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #13
                          Искам да поясня нещо: Западния бряг не е изцяло под израелски контрол - нито военен, нито административен. Има 3 сектора - А, B, C. Един под изцяло палестински контрол, един смесен и един израелски. Никой не знае колко точно е палестинското население, но се смята около 2.5-3 млн. Което е прецедент на фона на обявените "гласоподаватели" - по-малко от 1.5 млн. Извода е че или палестинците са по-малко, отколкото се смята или (по-вероятно) 60% са под 18 годишна възраст. В Газа средното семейство има 7 деца, на Западния Бряг - 3-4.

                          Ивицата Газа не е независима, нито е била напълно под израелски контрол преди това. Израелската армия охраняваше само границата и еврейските селища (който бяха евакуирани заедно с войските през 2005). Рядко израелски части са влизали в дълбочина на палестинските градове, в гр. Газа например никога не са стигали до центъра (само покрайнините). Друг малко известен факт е, че палестинските територии получават ток, вода и газ от Израел и напук на всичко Израел не затваря кранчето, както Русия направи за Украйна например.

                          Стефан, известно ми е че има религиозни фанатици в Израел (голяма част са именно заселниците, който не искат и да чуят за евакуация), но защастие са малцинство. През последните 30 години Израел се променя и приоритетите и са вече други. Например в изборите през 2001 г. религиозната партия "ШАС" претърпя погром - от 13-14 места в 120-местния парламент се "срутиха" на 6-7.
                          Много правителска са се сменили и това, което е заселило Западния Бряг отдавна го няма. Днешното общество разбира, че няма друг избор освен отсъпки. Пример за това са програмите на трите водещи партии "Ликуд", "Авода" и "Кадима" за изборите през март 2006: и трите обявяват, че ще има палестинска държава и оттегляне до границите от 1967 г., разликата е само в начините на постигане (едностранно изтегляне, преговори, чуждо посредничество и т.н.). За разлика от Израел обаче, в арабските страни расте популярността на фанатиците - "Хамас" в Палестина и "Ислямски братя" в Египет например.
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

                          (Richard III - William Shakespeare)

                          Comment


                            #14
                            Sir Gray написа
                            А с танкове в холовете на другите хора как ще стане?

                            Естествено, че няма да стане. Макар че, танкове в холовете с терористични цели никога не са пращани.

                            Dinain написа
                            ...в арабските страни расте популярността на фанатиците - "Хамас" в Палестина и "Ислямски братя" в Египет например.
                            Трагичното е, че отстъпката на изток се възприема като слабост.
                            Last edited by ; 28-01-2006, 14:14. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                            Comment


                              #15
                              Аз не съм много наясно с ситуацията там, но това:
                              Например в изборите през 2001 г. религиозната партия "ШАС" претърпя погром - от 13-14 места в 120-местния парламент се "срутиха" на 6-7.
                              струва ми се е повече резултат от радикализация на тези течения и оттеглянето им от институциите на светската държава, отколкото от намаляване на влианието им в обществото.
                              А аз честно казано не правя особена разлика между арабските и еврейските религиозни фанатици и много малка с христянските.
                              Доколкото знам не малка част от заселниците са такива именно по религиозни причини(а не само икономически), което е доста странно.
                              Абе пълна каша е този регион, спор няма.

                              Естествено, че няма да стане. Макар че, танкове в холовете с терористични цели никога не са пращани.
                              Не само, с хуманитарни. Те затова СССР бяха известни с хуманитарните си акции в Унгария, Полша, Чехословакия и т.н.
                              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                              Comment

                              Working...
                              X