Съобщение

Collapse
No announcement yet.

In memoriam за републиката

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    xopxe написа
    Августе не е зле и ти да ограждаш в кавички като цитираш...
    Когато цитирам някого винаги слагам кавички. Дори малко накланям и болдвам шрифта. Ако това не се вижда добре, пробвай да превключиш "Text Size" на "Largest". Зумето на мах!

    xopxe написа
    Несъмнено кариерата като военачалник за Цезар започва заради широките му пръсти
    Наистина Цезар е бил закъсал финансово. Но мисля, че жаждата му за слава и стремежът му да се докаже са били над всичко останало.

    xopxe написа
    ... в галия прави страхотни форсирани маршове, със сигурно един зимен през считаните за невъзможни за преминаване Вогези(ако не се лъжа, но не съм 100% сигурен, трябва да проверя )
    Разбирам да кажеш, че Алпите и Стара планина са непроходими при зимни условия, въпреки че и те са преминавани. Но пък Вогезите...:sm186: Те не бяха ли по-ниски дори от нашата Средна гора?

    xopxe написа
    гениален тактик - боевете му освен Фарсал и Тапс не блестят с оригинална тактика, а основно са спечелени със дисциплината на армията му и неговия личен пример - да застанеш в първите редици
    В повечето случаи римляните печелят именно благодарение на своята дисциплина и добра организация. Те използват стандартна тактика. Затова е трудно някой пълководец да блесне кой знае колко над другите. Но определено, тези които са постъпвали глупаво - изпъкват. А не мисля, че Цезар е постъпвал глупаво. Пък и да е постъпил някога така, сигурно го е замазал в Записките си.
    А работата на пълководеца е да ръководи бойните действия, а не да се хвърля в първите редици. Това се прави само в краен случай, когато нещата са на кантар, защото представлява риск не само за живота на пълководеца, но и за изхода на битката. Но безспорно, подобни прояви имат голямо психологическо въздействие върху армията. По подобен начин е постъпвал и Александър Македонски, като дори веднъж за малко да загуби живота си.
    Има нещо обаче, заради което уважавам Цезар повече от македонеца. Той не е подлагал армиите си на такива унищожителни и безсмислени преходи през пустинята, както прави считаният от мнозина за най-най-великия на всички времена Александър. Не прави и преход през трудно проходимите Алпи, подобно на Ханибал, който също понася сериозни загуби докато стигне до Италия. Само че за разлика от Александър, Ханибал е търсел изненадата. Докато македонеца май просто е искал да измори голяма част от армията си.
    Уважавам Цезар и за това, че той не прибегна до проскрипциите, както сигурно биха постъпили мнозина други на негово място.

    xopxe написа
    ... бързина на действие...
    Бързината често пъти е била в основата на неговите успехи.

    xopxe написа
    като държавник оценката ми към него е супер висока и само римската държава губи от убийството му...
    Кои смяташ, че са най-големите му постижения като държавник?

    xopxe написа
    ... но е спечелил вечно име, както и месец и 200 000 латиноамериканци кръстени на негово име
    Родителите им трябва да са били... Айде да не казвам какви...

    За Юлианския календар - Той е заимстван от египтяните. Юлий Цезар се запознава с египетския календар при престоя си в Александрия и поръчва на тамошния учен Созиген да направи нов римски календар.
    Та календарът не е измислен лично от Цезар. Но негова е заслугата за въвеждането му в Рим.
    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 07-02-2008, 12:51.

    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

    Comment


      Мда, Августе мерси че ми спести ровичкането

      Иначе аде да не сравняваме Цезар с малоумния авантюрист от Македония. Защото само на един човек заслепен от собствените си успехи може да му хрумне да създава империя (или по-скоро "империя") като тази на Македонски. Крайно недалновидно и крайно глупаво според мен (но сигурно сега ще се намерят и фенове на Сашо да ме убеждават колко е бил гениален).

      Можехми да сравняваме двамата ако Цезар беше подхванал кампания по завладяване на Китай.
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

      请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

      Comment


        О, какъв спор се е развихрил тука. Така си е, няма ме край компа няколко часа и преврат срещу Цезар. И ти ли, Грей, приятелю мой. Подхвърлил си гледам нещо за Африка. Нещо имаш да казваш за пълководческите умения на републиканеца Катон-млади, с късите ръчички, вероятно? Или Тапс и онзи бързак - Сципион? Би ли бил по подробен, да те опухаме, цезаристите.

        Това е една от най-трудните войни на Цезар, почната късно и водена при неблагоприятни обстоятелства. Наполеон коментира по този повод, че нямало да бъде такава, ако Цезар не е трябвало да стои и води глупавата война в Александрия, а беше продължи направо в Африка. Именно това продължава агонията на помпеянците- шайка непрекопсаници, ако лично мен, а не Наполеон, питате.

        Comment


          мда, аз също нямам много добро мнение нито за мотивите нито за качествата на помпеянците , да не говорим пък за Катон-млади. Бтв образа му много добре го докараха в сериала - незадоволена черна злоба
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

          请您死在地狱般的阵痛
          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
          きさまはしんでくださいませんか
          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

          Comment


            Ааа, Даниц, а кой прави от Африка такава, каквато е? Кой се мотае из нечии легла, а после, хоп, ах, колко сме учудени, ма то шайката непрокопсаници (за това май единствено нямаме спор) вдигнала нова армия. Брех да му се не види, чакай да им скочим на бой, белкем се стреснат. Оп, не се стреснаха, яяя сега да попищим за помощ и подкрепления и месец два да се разхождаме по плажа, гледайки за тях и размишлявайки върху мъжката слабост и необратимото време.
            Африка е:
            1. Абсолютно излишна кампания ако Цезар си знаеше целите
            2. Прибързано подготвена
            3. Прибързано изпълнена
            4. На картар спечелена
            Като цяло дивотия, особено ако вече си де факто победител и никой не те юрка да рискуваш всичко в прибързани начинания (ако приемем, че хайде, Клеопатра оправдава воденето на още една кампания)
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

            Comment


              Цезар може да е божествен, но все пак е човек Напълно възможно е, според големите му критици, той да приеме привидната покорност на Птолемей, и да остави за известно време Египет на мира, и да се насочи...? На къде? Пътища много, враговете му са се разбягали след Гърция по четирите края на земята. И за никакво въргаляне не става дума, макар че, от френска гледна точка, напълно правилно е постъпил. И Наполеон е правил тъй, което вероятно е още една от характеристиките на военния талант. Но това са висши стратегически неща! - неясни на нас , простосмъртните. Меду другото докато се "въргалял" , провел един поход в Сирия, към Фарнака.

              Та да погледнем кампанията. Да припомня. От Лилибей, само няколко месеца след като се е върнал в Рим, Цезар тръгва с 6 легиона и 2000 конница на 30 септември 47 пр.Хр. към носа на Меркурий, извесетнен ви от кампаниите на Ромел, като нос Бон, в Тунис. Есента се поразлютила и той поизгубил от контрола си доста кораби, но флота се разпръснал, не е загубен.

              Обикновено имал навика да дава на началниците си писмена заповед къде да вървят, но този път и сам не знаел, къде е противника, та такива нямало. И слезнал лично с 3 000 души пехота и 150 конници близо до Адрумет, където помпейците имали два легиона, под носа на легата им Консидий. Към него бързо се присъединил и Гней Визо с 3000 местна милиция. Визо по скоро се спасил пристанището Херкла, което оставил на Цезар. А Кондисий, нищо не правил с двата легиона, а се укрепил в Адрумет. Ей такива са били противниците на Цезар.

              И така, въпреки нещастията и крайно несигурното положение, Цезар пак надделява благодарение на вечно надделяващата пък у него натура да изчаква, да подкопава източниците за сила на противника, да трупа сили и накрая да обезмисля всяка съпротива в нещо като отбранително-настъпателна акция, обсада на важно място, при което да произтече голямо сражение. 4 и половина месеца му трябвало да събере войски, да овладее Утика, Руспина и малките градове, и накрая да се изправи пред Сципион при Тапс. Само толкова. В сравнение, на Сципион му трябва година и нещо да се подготвя. А на стария Сципион също повече от година за да стигне до Зама.

              При Тапс, малко е смешно, как на най-младия Сципион, парадосално, му се подреждат в армията слонове и нубийци, в контекста на бившата слава на дядо му. А в това сражение Цезар дори не командва. Искал е сигурно преговори. Тук личи най-вече неговото величие - не иска да пролива кръв на единородници. Но 10-и легион е доста нахъсан и се стига не до сражение, а до клане. И всички помпеянци, недочакали края на битката, хукват дружно към Испания.

              Има може би един кадърен противник, някой си Лабиен - партизанин по душа, но и неговите решения, не водят до нищо. Цезар фуражира и си се укрепява в лагера докато натрупа сили.

              Но, като приемем и измерим крайния резултат, каквито и да са били грешките му, пак в сравнение на тези на неговите противници, тази кампания само да беше, пак би бил велик пълководец. Това е все едно Британците да направят Нормандия през 42 и да трупат успешно сили за голям Фалез през 44-та.

              Feuer frei!

              Comment


                von Danitz :drink:
                A strong toun Rodez hit is,
                The Castell is strong and fair I wis...


                блог за средновековна балканска история

                Comment


                  Ъъ, добре, да приемем, че разходката до Египет е зарад вродената у него (както и у нас) любов към историческите забележителности. Да приемем също така, че Клеопатра не може да остане незадов.. ъ .. неоценена (също разбираемо за нас). Да приемем за трети път, че разходката по Сирия е ... ами нещо си, нямам думи да оправдая това. И какво получаваме като ситуация?
                  Сведения, че в Африка се мъти нещо и то набира сили (дотам, че да се наложи да оставим задово.. ъъъ.. оценяването на Клеопатра). Тичаме към Рим, почваме като луди да събираме експедиция. Не ни стигат кораби да вдигнем дори мижавото, което сме събрали, затова тръгваме на порции, есента.
                  Та така, слизаме при лошите с шепа народ, щото другите са на круиз. Правим си експерименти и се окопаваме, защото лошите се оказват бая. И започваме да съзерцаваме с надежда хоризонта за подкрепленията от Сицилия, които идват практически напролет.

                  Е, та с две думи, нямаше ли да е по-добре просто да беше взел пример от Сципионовци и да си беше написал домашното както трябва? Що за мерак за бързане, след като така и така си изгубил толкоз време.

                  Иначе самото опериране по време на кампанията (след като вече се е набутал между шамарите) е наистина блестящо. При него май често се получава така - скачаме в гьола без да му мислим за подводните течения и после плуваме кат шампиони, за да се измъкнем.

                  ПП Лабиен е пич, ама нещо ту има блестящи хрумвания, ту го избива на дивотии или нерешителност да ги прокара.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

                  Comment


                    На него, като имаш предвид, че военните работи са му хоби, а по професия е политик, не мислиш ли, че е имал различни съображения, за които не можем да знаем, включително и опити да разедини враговете си със сбор от маневри и предложения, както и да наложи влияние и в Рим, и на Изток? После е бързал, защото, още една зима, може да укрепи много противниците му, но пак е можел да избира, сиреч, инициативата си е сигурно при него. така е избрал, не е можел да знае къде е врага, нито че ще има буря, дори кокошките да са на триседмичен пост.Но, виж, десант от Сципион от Африка в Италия, не чакай, не с 3000 души, с 30 легиона да беше.

                    Ух, ама загубен съм, намерих по-точно сравнение за кампанията му, тя е като десанта в Диеп да вземе Берлин за 4 месеца и половина
                    Last edited by von Danitz; 07-02-2008, 16:07.

                    Comment


                      Хъмн, ако сравняваме Цезар политик и Цезар военначалник, то според мен само в това сравнение Цезар може да бъде наречен гениален. Защото засега като политик е бил доста "доста" оскъден. Повечето му "политически" успехи са постигнати с въоръжени легионери по улиците на Рим.

                      Иначе , много точно според мен се изрази Грей, Цезар е човек който прекрасно сърба каша , която преди това лично е забъркал. Лошото че това не е много положителна черта, след като има толкова много начини да не забъркваш кашата.
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                      请您死在地狱般的阵痛
                      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                      きさまはしんでくださいませんか
                      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                      Comment


                        Можем и за политиката му да спорим, разбира се. Той взима от младини пари на заем, отнема му време, но накрая е задлъжнял и на бедни и на богати, и на патриции, и на лихвари, и на жени и на мъже, парите е изхарчил за народни увеселения. И накрая, дори и най-тъпите стигат до извода, че той трябва да дойде на власт, за да видят поне нещо от парите. Просто, гениално просто.

                        Comment


                          ха ха ха интересна трактовка - ама едва ил има много общо с действителността. Иначе за популярността му като едил дори до нас са стигнали 2-3 анекдота
                          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                          请您死在地狱般的阵痛
                          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                          きさまはしんでくださいませんか
                          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                          Comment


                            Анекдоти, колкото искаш...На мене лично ми е най-забавно прозвището "Мъж на всички жени и жена на всички мъже" :sm113: .
                            Last edited by Guy de Mont Ferrand; 07-02-2008, 19:59.
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...


                            блог за средновековна балканска история

                            Comment


                              мммммда носят се слухове за по-волни млади години Но не е изключено те да са разпространени по-късно от неговите противници -помпеянците
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                              请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                              Comment


                                "Римляни, затваряйте жените си, водим у дома плешивия развратник"..
                                sigpic

                                Comment

                                Working...
                                X