Съобщение

Collapse
No announcement yet.

In memoriam за републиката

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Абе тая тема не е баш за Цезар, ама ще видим кога ще се хвана да я подредя.
    Обаче сега просто не мога да се сдържа:
    Всъщност едно от предимствата на Цезар е, че се нагажда към тактиката на противниците си.
    Несъмнено. Напълно съм съгласен, че се нагажда. Но обикновено след като тия въпросните противници вече са го натупали веднъж дваж .
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Това, надявам се, беше някаква шега.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Аз това се сетих, Грей, имаше някаква тема, където с Ханс надълго обсъждахте пълководческите умения на Цезар. А тази тема е някакво мазало от неясно рзхвърляни неща. Още повече, че оригиналното си предназначение тя го загуби почти веднага (за което едва ли следва да се тъжи ).

Comment

Мненията, отнасящи се за Цезар са преместени тук. В тая тема Цезар е бая дискутиран, та нека ако има желание да се продължи се придържаме към по-високото ниво от преди.
          Форумен Правилник

Comment

Първо по темата, смятам, че републиката е мъртва от Сула, насам не "я е убил Цезар", а че е велик пълководец няма съмнение.
            Несериозно звучат твърденията, че видите ли той първо ги докарвал до ситуация в която не могат да спечелят и тогава ги шамаросвал. Е от това по-правилно "здраве" печелиш битката, запазваш живота на войниците, всяваш ужас в сърцето на врага - така се става бог.
            Бях чел някава сентенция че римските войници печелят войните с лопата.
            Лично за мен Алезия е връх във военното изкуство, и никой военачалник, не е бил в по-тежка ситуация, най-вече поради естественото притеснение на войника за "своя гръб" пред теб укрепен град, зад теб повече от броя ти гали на средата на враждебна провинция????, всички освен Цезаровите легионери щяха да хукнат презглава.
            За мен емблематична за Цезар като пълководец е кампанията в Испания, труден терен, войнствени ибери, две римски армии. И пак с лопата и търнокоп, постига сериозни победи, за пример да сравним битките на Сула срещу Серторий, ще видите съществената разлика.
            Според мен най-трудно е да победиш в сблъсък с еднакви армии, легион срещу легион, фаланга срещу фаланга, не случайно войните на диоадохите са толкова кървави битките често завършват без категоричен победите, въпреки многбройните жертви.
            В една друга тема - за най-великите пълководци се опитах да предложа някакви обективни критерии за най-велик, но явно идеята ми не е добра.

Sir Gray написа
            Несъмнено. Напълно съм съгласен, че се нагажда. Но обикновено след като тия въпросните противници вече са го натупали веднъж дваж .
            Сър Грей не се заяждай, щото мартенските иди ... :evil: а "коварни" форумци с кинжали, в пазвата колкото искаш. :clown:
            "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Извинявай за несериозната забележка, н о не можах да се сдържа.
              Бях чел някава сентенция че римските войници печелят войните с лопата.
              По повод на това се сетих за един литературен коментар, подходящ за това изречение - "Ако искате вашите войници да се поупражняват с лопатата, препоръчайте им да станат фермери".

Comment

ahileas написа
                Лично за мен Алезия е връх във военното изкуство, и никой военачалник, не е бил в по-тежка ситуация, най-вече поради естественото притеснение на войника за "своя гръб" пред теб укрепен град, зад теб повече от броя ти гали на средата на враждебна провинция????, всички освен Цезаровите легионери щяха да хукнат презглава.
                Всъщност обсадата на Акра през 1189 г. се развива по същия сценарий - кръстоносците имат зад гърба си победоносната армия на Салех-ад-Дин. И все пак превземат града.
                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

gollum написа
                  Ако искате вашите войници да се поупражняват с лопатата, препоръчайте им да станат фермери".
                  Ами те такива са и били преди да станат легионери. А след изтичане на службата пак са им давали поземлени имоти и ...мотиката.

Офтопик, И аз не бих се стърпял, наскоро едно девейче нахлу в кантората и директно се почерпи с бонбон, разбира се зададе и "правилният " въпрос откъде ги вземате тези бонбони и.. си получи класическият отговр "Еми купувамеме ги", за момен опитах да се сдържа ама сърце не трае. :sm113:

Не бях запознат с историята за Акр, ще се информирам, мерси Одзава.
                  "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

мда, просто виждам как окървавиения Грей издъхвайки произнася "И ти ли, Крилов!?" хи хи хи
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Ето едно доста подробно описание на обсадата започнала през 1189 и завършила през 1191 г. самия Ричард ² успял да пробие отбраната и 4 000 арабски защитници и няколкостотин техни близки са екзекутирани на крепостните стени.

Сайт «Тамплієри» не є ні орденом, ні клубом реконструкції. «Тамплієри» є історико-інформаційним сайтом якій ставить перед собою ціль допомогти всім охочим у вивчення історії ордену тамплієрів.
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Алезия за мен си е една кадърно проведена обсада, нищо толкова велико не намирам в нея (освен типичната за Цезар самоувереност, оправдана както се оказва). Блестящите си черти като военначалник Цезар проявява другаде, също другаде проявява и недостатъците си като такъв. Но всичко това е вече бистрено по-назад в темата и то смея да твърдя доста нашироко. Та ако някой има да казва нещо сериозно, то нека поне е обосновано по някакъв начин.

ПП. Дааа, ама аз ще вярвам на сънищата на гаджето, пък и всякакви петиции ще изслушвам на влизане в Сената.
                        Пък и никакво доверие на кльощавите и дългокосите! Кльощавия е ясен, само дето кой ли е дългокосия...
                        Мизерници такива....
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

ahileas написа
                          Сър Грей не се заяждай, щото мартенските иди ... а "коварни" форумци с кинжали, в пазвата колкото искаш.
                          Мартенските иди отминаха.
                          P. S. E, те ще дойдат други де...
                          княз Крылов написа
                          мда, просто виждам как окървавиения Грей издъхвайки произнася "И ти ли, Крилов!?" хи хи хи
                          С тези думи ти, князе признаваш участието си в заговора. Съобразявай се какво говориш (пишеш), защото можеш да бъдеш изправен пред безпристрастния форумен съд с обвинение в опит за убийство и държавна (форумна) измяна.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

ха ха ха - не ми ли виждаш титлата - аз съм вечният Анти-император Преди забивах ножове на Импереца, сега и на Грей идва ред - че нещо Хидрата много взе да шава, още малко златен венец ще си сложи :evil:
                            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                            きさまはしんでくださいませんか
                            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

IN MEMORIAM за Републиката

P. S. Ако съм пропуснал да пусна в някоя тема Roman Legionary Spam, свиркайте. Веднага ще наваксам.
                              Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 20-11-2007, 00:09.

Comment

Да не се хваля но смятам че съм що годе запознат с темата!Все пак......
                                Аз не случайно съм се писал Цезар! И тъй...кризата.Кризата започва още през Януари 58 година преди христа когато Цезар взима контрола над Цизалпийска галия и Илирия не за една а за пет години!Той действително поема контрола над тези провинции но и ги управлява добре!Печели симпатиите на народа защото винаги по какъвто и да е повод се допитва до него!Допитва се до плебеите! В онова време те са долната част на Римското общество.Ще цитирам доверен източник(книгата чиято корица използвам за аватар)там пише:
                                "Цезар приема да остане диктатор още десет години.Той увеличава броят на сенаторите.Половината от тях са родени извън Рим (плебеите).Сенаторите го обсипват с хвалби!Популярността му расте сред обикновенните хора но не успява да спечели благоволението на благородните сенатори."
                                Не го цитирах съвсем точно защото е много дълго а и защото ме домързя

D3BEP написа
                                На утрешният ден - 15-ти март - светът отбелязва 2050 години от гибелта на един бележит и противоречив човек - Гай Юлий Цезар.
                                Както ви е известно, Цезар е убит от заговорници във временно устроения сенат. Водачи на заговорниците са Брут и Касии, но доста голяма група нобили са участвали в заговора срещу него.
                                Един от заговорниците - за съжаление не помня точно името - е имал за задача да причака Марк Антоний преди навлизането на Цезар в сената и да го занимава с глупости, за да бъде Антоний държан настрана. Заговорниците доста се плашели от буйния и необуздан нрав на Антоний, влиянието му сред войниците и необикновенната му сила.
                                Планът спрямо Антоний успява, и Тулий Цимбер посреща Цезар още на входа на сената, като го моли за помилване за осъден негов роднина - мисля ,че беше брат. Цезар отказва, а Цимбер симулирайки раздразнение от спора дърпа тогата на Цезар. Това е и уговореният знак.
                                "Това е насилие" - вика Цезар, но в същия момент млъква, ударен от кинжал на единия от двамата братя Каска, участващи в заговора.
                                Ударите се сипят от всички страни и цезар покрива главата си с робата, според Плутарх я открива отново само за да се обърне към нанасящият му удар Брут( с чиято майка е имал любовни отношения) с думите "И ти ли Бруте" или "И ти ли, дете мое", казани на гръцки.
                                За съжаление обаче заговорниците убиват диктатора, но нямат политически план за действие. Народът бяга пред тях. Ужасът на настъпващата гражданска война оживява в Рим. Брут и Касии реално обезглавяват властта, но не успяват да я оглавят.
                                В следващите часове нещата вървят към опит за стабилизиране на ситуацията; Брут ще вечеря у Антоний, Касии у Лепид.
                                Стабилизиране обаче така и не се получава, лъсват амбициите на Антонии. Едва ли не на погребалната клада той прочита завещанието на Цезар, един доста популистки документ, и въодушевеният народ ако не се лъжа даже разкъсва един човек, който имал нещастието да се казва Марк Брут.
                                Следва познатата картинка и гибелта на вождовете, низвергването на доверието към Антонии и дълга гражданска война.
                                На 15 март умира не Само Цезар, а и римската република. Може би до известна степен вина за това има безхаберието на борците за републиката.
                                Възможно е известно право тук да има и Цицерон, който в писмата си до Брут пише, че напразни са обвиненията спрямо него в Цезароубийството. Ако той се е борил за републиката така, нямаше само Цезар да бъде покосен(ако и Цицерон да е визирал пряко Антоний).
                                Ще използвам случая да кажа, че аз разбира се съм опозиционер! Твърдо съм зад тези, защитавали римската република. Дали новото хомо Помпей я защитава, не съм толкова убеден, по - скоро отстоя зад стари кримки като Т. Лабиен или дори Сципион, като последният не ме кефи толкова.
                                Бих казал, че до голяма степен и безхаберието на Помпей има вина за победата на Цезар, Помпей има чудовищна армия, завоевател е на почти целия изток, потушава възстанието в Испания, участва във войната със спартак, унищожава Киликийските пирати и има връзки в Египет. Дефакто обаче още с първите действия срещу Цезар той оставя в Испания една силна армия без пълководец(е има там едни Петровци и Афанасиевци, ама те са номер едно и даже замалко не го предават), а в Гърция силен пълководец, но без армия. Или с новобранци. Десетки години след смъртта му войната продължава от негово име и с негови ресурси. Според мен той практически е можел да противостои на бурно развиващият се политически гений на Юлий, но е подходил неловко.
                                И на смъртта на врага му се е радвала единствено статуята му.
                                А Цезар остава противоречив образ. Обратен, сластолюбив, епилептик, пикантни подробности да искате - четете Плутарх, той е пълководец, който за разлика от насила изваяния образ на Александър е губил битки, но не е загубил никоя война. Покорил е земи, които, веднъж загубени никога повече нямало да бъдат покорени, той си остава символ на римската империя, ако и да не е бил император и най - блестящият и осъзнат военен гении на древността преди римската империя, ако и да не ми е любимец.
                                След този кратък цитат ще допълня:
                                Цезар посочва Октавиан за свой наследник.Това прецаква жестоко Марк Антоний.Двамата с Октавиан се разбират и разделят Републиката на две части.Източната за Антоний а западната за Октавиан.Да но Антоний се влюбва в Клеопатра и двамата правят много фараончета .Антоний дава на всяко от децата си част от държавата и това вбесява Октавиан.Следва епичната морска битка при Акциум която е част от поредната гражданска война.Печели Октавиан и с тази победа той обединява републиката.Следва неговото гениално управление!Без проблеми със сената мир и благодат!Императорът в тога на сенатор получава титлата Август(възвеличен)!Управлението му праща републиката в In memoriam но е Златният век за империята!Може би точно този In memoriam за републиката е бил необходим за да се стигне до имперското величие на Рим! :rock: :rock: :rock:

Ако някой иска да научи още нещо или пък просто да поговори с мен да ме потърси на Skype "todor_bear7"
                                Rock on!!! :rock: :rock: :rock:
                                Last edited by Гай Юлий Цезар; 31-01-2008, 22:39. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                Аве Цезар,чест и почитания!!!

Comment

Working...
                                X