Китайския 'таен' самолетоносач, наближава завършване

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Кухулин
    ветеран
    • Nov 2006
    • 12515

Amazon написа
    На снимката много добре се вижда мащаба на чудовището зад пилотите (J-15). Въобще, след доста умуване и четене по въпроса (то това си е май за отделна тема), твърдо не си заслужава лек изтребител спрямо тежък. Единственото преимущество на лекият е цената и "евентуално" по-ефтината експлоатация. Но те се измерват в проценти, докато разликата в бойна ефективност може да бъде в порядъци. Класификацията "среден" (да речем евробоеца и f-18) май вече отпадна и ги числят към тежките.
    Това е един въпрос, на който и досега не съм намерил отговор. Не ми е ясен. Ако си спомняш, навремето пуснах тема:
    Я дайте акъл: Су-33/J-15 vs МиГ-29К.

Реално в задачата се пита: ако имаме еднакво въоръжение (4 х ВВ-СД + 2 х ВВ-МД + РЕБ), каква е разликата в патрулното време между лек и тежък изтребител?

Тук приемаме, че авиониката има еднакви възможности. Реално тежкия изтребител има по-мощен радар заради теглото, диаметъра и разполагаемото захранване, но в случая това не е толкова важно.

Интересна тема за разчепкване, вече от днешна гледна точка, с днешните познания но засега лично на мен ми остава неясна.

Comment

• Kramer
      ветеран
      • Mar 2009
      • 2898

Самолетоносачът, базата, самолетите-цистерни са факторите. От тук нататък въпрос на творчество.

Comment

• Amazon
        Нередовен
        • May 2006
        • 7016

Интересна тема за разчепкване, вече от днешна гледна точка, с днешните познания но засега лично на мен ми остава неясна.
        Да пуснем една дискусионна тема викам? И да, спомням си темата която пусна. Може и там. Но там ставаше въпрос за конкретни машини и конкретно тактическо използване а може да я разширим. F15/F16, F-22/F-35, Су-35/Миг-29К, Т-50/F-35, EF-2000/Gripen, F-4/МиГ-21, F-14/MiG-23 и т.н.
        Примери бол и нито един от тях не е в полза на лекият изтребител. Може и цени и експлоатационни разходи да разгледаме.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Кухулин
          ветеран
          • Nov 2006
          • 12515

Може ама аз в момента не мога да се включа, че пиша някакви глупости. Иначе е занимателен проблем.

Comment

• Кухулин
            ветеран
            • Nov 2006
            • 12515

От този ракурс може добре да се прецени съотношението между антените на С-300Ф и С-300ФМ. Втората е може би два пъти по-малка като обем, а вероятно и като маса.

Comment

• Sailor_Malan
              генерал-майор
              • Feb 2006
              • 2792

Amazon написа
              Да пуснем една дискусионна тема викам? И да, спомням си темата която пусна. Може и там. Но там ставаше въпрос за конкретни машини и конкретно тактическо използване а може да я разширим. F15/F16, F-22/F-35, Су-35/Миг-29К, Т-50/F-35, EF-2000/Gripen, F-4/МиГ-21, F-14/MiG-23 и т.н.
              Примери бол и нито един от тях не е в полза на лекият изтребител. Може и цени и експлоатационни разходи да разгледаме.
              Кое не е в полза на лекия изтребител? Особено пък с последните двойки първо сравняваме кюмюр с кюнци и второ примерите от първите срещи на F-4 с МиГ-21 никак не са в полза именно на F-4, а Томкета и МиГ-23 са правени за доста различни неща и за късмет(на томкета) не са се срещали на терена освен може би някое либийче да е било опукано и там причините определено не е редно да се търсят в самолета. EF-2000 и Грипен са машини способни да вършат доста сходни неща между другото, впрочем морски Тайфун няма, но май скоро ще се появи морски Грипен и то именно като конкуренция на МиГ-29К
              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

• Кухулин
                ветеран
                • Nov 2006
                • 12515

Много китайки имало в екипажите, руснаците чак се чудят.

И една красива перспектива към Риф-М:

ПП Забравих най-култовата снимка

Comment

• Amazon
                  Нередовен
                  • May 2006
                  • 7016

Sailor_Malan написа
                  ...
                  Моряко, мисля да отворя тема по въпроса караят на седмицата(че сега нямам време) и ако искаш ще го изговорим. Аз съм на обратното мнение.

Кухулин, знаеш ли на какъв език си комуникират офицерите? Нито китайците, нито руснаците говорят английски (не и използваем такъв)?
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Кухулин
                    ветеран
                    • Nov 2006
                    • 12515

Amazon написа
                    Кухулин, знаеш ли на какъв език си комуникират офицерите? Нито китайците, нито руснаците говорят английски (не и използваем такъв)?
                    Пишеше някъде, че общували на руски. На мен не ми е много ясно как става номера. Вероятно има някаква група рускоговорящи за координация, а останалите - с преводач. Иначе китайците говорят английски без проблем.

Колкото до самолетите, аз не виждам какво толкова има да се сравнява Тайфун с Грипен. По-скоро JF-17 и Грипен е популярното сравнение, западняците друг такъв лек май нямат.

Comment

• Eguo
                      ветеран
                      • Jun 2007
                      • 2320

Кухулин написа
                      ... Иначе китайците говорят английски без проблем...
                      Най-вероятно Руски офицери няма проблеми само с "русский матерный".
                      На чужд език те само знат - "Гитлер капут" и "Ханде хох".
                      Мисля, че жените в китайската делегация - предимно преводачи.
                      Език за общуване - руски език.

Хм... изненадващо голям брой награди за жени от Китай. Почти като Брежнев.

П.С.
                      ...най-култовата снимка... пост 232
                      Китайцы наверное интересуются как этот моряк попал в плен к русским.

(по всей видимости он Бурят или Якут)
                      http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

• gollum
                        фрогландец на вестконинска служба
                        • Jan 2003
                        • 22550

Пишеше някъде, че общували на руски. На мен не ми е много ясно как става номера. Вероятно има някаква група рускоговорящи за координация, а останалите - с преводач. Иначе китайците говорят английски без проблем.
                        Сега чета една книга на Капушчински и той споменаваше, че в Китай разговарял с китайците строго на руски език. Това е било края на 50-те години. Със сигурност в Китай се учи руски (няма начин, съседи са) и не бих се изненадал, ако под някаква форма се поощрява сред офицерите във флота (именно с оглед на общи действия и прочее), както и, разбира се, английски. Сега, английският им (по мои впечатления с бая давност) определено е странен, сигурно същото важи и за руския, но това едва ли е чак такъв проблем. Плюс, както отбеляза Виталий, има и преводачи.
                        Сега се сещам, че Ланков отбелязваше, че в Корея (южна) има бая интерес към руския език (култура и литература) и изучаването му е достатъчно разпространено (Русия е наблизо, имат дълга история на взаимодействие, САЩ и Англия са на другия край на света и паметта за съвместните им отношения рядко е толкова добра; естествено, английският си е малко или повече универсален).
                        Сходни неща съм чел (макар и за по-древни периоди) и за Япония, макар и определено не в такива мащаби, както на континента. Така че може да се очаква във флота да има някакво количество офицери, които да го владеят на прилично ниво и е логично, че за подобни мисии те ще имат приоритет в контактните групи.

Comment

• Кухулин
                          ветеран
                          • Nov 2006
                          • 12515

Малко стрелби с оръдията, два-три откоса с CIWS, няколко бомби от РБУ-6000 и тук-таме самолетче. Нищо впечатляващо.

中国海军 - 中俄"海上联合-2013"联合军演 - 第三天展开联合搜救和实兵实弹演练

Comment

• Сун Дзъ
                            псевдо стратег
                            • Jul 2010
                            • 2181

Кухулин написа
                            Ау...много впечатляваща снимка. Красота.

Comment

• Кухулин
                              ветеран
                              • Nov 2006
                              • 12515

July 10, 2013. TV Zvezda. Sea of Japan

Comment

• Кухулин
                                ветеран
                                • Nov 2006
                                • 12515

Кухулин написа