Нищо не ти пречи да направиш такава класация, Албирео (и не се смъмнявам, че за теб присъствието на този или онзи в товята класация не е случайно ). Аз лично виждам проблем в основата за сравнение (защото "роля в историята" ми е твърде общо и размито). Да поясня - всяка такава класация поначало сравнява хора, всеки намирал се в уникална ситуация, което означава, че може да се сравнява или избора, който всеки един извършва независимо от конкретната ситуация, или да се сравнява ефекта на този избор (решение/решения) върху стратегическата ситуация. Без да познавам добре живота на отделните споменати адмирали, но имайки някаква представа от британските флотски традиции (и от това, че тези от ХХ век са изградени върху тези от Х²Х и прочее) бих рискувал да предположа, че общо взето всички те са доста сходни по първия критерий. Остава разликата по втория, но не видях досега тя да се изтъква или анализира в темата.
Да се върна на думата си, обаче - независимо от уникалността на всяка ситуация това, което позволява сравнение е общността на системата, в която всеки от тях съществува и взима решения, защото тя е формална и дава определена степен на свобода и определени възможности. Мисля че в рамките на тази общност една класация е напълно възможна. Лошото е, че както изтъкнах през ветроходната епоха тази система е една, през парната и още повече - през "нефтената" е достатъчно различна. А това означава, че остава само стратегическия критерий за сравнение, за когото споменах по-горе. Но той има много малко общо с чисто морската страна на нещата.
Да се върна на думата си, обаче - независимо от уникалността на всяка ситуация това, което позволява сравнение е общността на системата, в която всеки от тях съществува и взима решения, защото тя е формална и дава определена степен на свобода и определени възможности. Мисля че в рамките на тази общност една класация е напълно възможна. Лошото е, че както изтъкнах през ветроходната епоха тази система е една, през парната и още повече - през "нефтената" е достатъчно различна. А това означава, че остава само стратегическия критерий за сравнение, за когото споменах по-горе. Но той има много малко общо с чисто морската страна на нещата.
Comment