Ръсел Кроу?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Най-добрите английски адмирали 1570-1945
Collapse
X
-
Донякъде назначаването на дмиралите на ключови позиции си е въпрос на политика и връзки. Ето Милн и Трубридж ПСВ са сложени на стратегически за Великобритания Средиземноморски театър, благодарение на връзките си. За да не кажа, че не съм обективне ще кажа, че Нелсън се изкачав по стълбичката благодарение на ходатайството на Джървис. А също така и чичо му е Контролер на флотаП.В.
Comment
-
De Ruyeter написаАко темата продължи да се извращава с приказки на тема Втора световна война, предлагам модераторът да я заключи. Не ми беше това целта, но явно хората имат прекален интерес към нещо, което е бистрено поне 1 000 000 пъти
Нормално е резултатите от дадени усилия да са правопропорционални на способността за въздействие върху системата, резултат от чиято дейност са споменатите резултати.
Или казано по-просто няма как картагенските адмирали да бъдат сравнявани с американските от края на 20-ти век. Не ако не искаш после модераторът да заключва темата. А ако ще се сравняват - как да обявиш първите за по-добри? Получава се парадокс, който си е ясно, че ще се получи и преди да пуснеш темата.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Пак се плъзгате към същия въпрос, който вече на няколко пъти застрашава тази дискусия. Има критерии за сравнение, които позволяват да се приравняват адмирали от различни епохи, вече са споменати в темата. Ще се самоцитирам:
gollum написаЗатова и предложих някакъв друг подход - напълно съм съгласен с един общ стратегически подход, нещо от типа на:
- адмирал;
- войни, в които е участвал;
- стратегическа значимост на тези войни за държавата (Великобритания);
- реализирани успехи от кампаниите, в които е взел участие, естествено, придружени от коментар за това доколко негова е основната заслуга за успеха (достатъчно би било да се спомене, че той командва всички сили в съответната кампания или примерно, че командва ескадрата, спечелила ключовите сражения);
- величие на постигнатото от него в очите на съвременниците му.
Мисля че подобни критерии позволяват спокойно да бъдат съпоставяни адмирали без значение на времето, в което са живели и адмиралствали.
Бих си позволил да добавя известна критика - проблемът не е в критериите (ето, има такива, които ако се приемат, ще позволят сравняване), а в това, че сякаш почти всеки, който привежда собствена класация, иска да се ограничи само с изброяване на имена, но по никакъв начин да не добави аргументация и анализ, с който да ги подкрепи. Ето, и Албирео стори същото - вместо аргументация ме отпрати да чета неназовани книги . Ако замисълът е бил всеки да се ограничи с няколко последователон написани имена и лаконичната добавка, че всеки познаващ материята ще знае защо, то може би така и трябваше да се каже в началото. Темата щеше да е по-кратка и всички щяхме да си спестим време.
Comment
-
Sailor_Malan написаMи да вземе пък да я заключи модератора, щом на Рюйтер не му били такива намеренията.
еле пък гогаро самият Ройтер цифром и собственоръчно е записал разглежданият период.
Comment
-
De Ruyeter написаДонякъде назначаването на дмиралите на ключови позиции си е въпрос на политика и връзки. Ето Милн и Трубридж ПСВ са сложени на стратегически за Великобритания Средиземноморски театър, благодарение на връзките си. За да не кажа, че не съм обективне ще кажа, че Нелсън се изкачав по стълбичката благодарение на ходатайството на Джървис. А също така и чичо му е Контролер на флота
След като разбрахме и, че Средиземноморската ескадра не става за оперативна група, понеже е малка(че Средиземно море не е Тихия Океан, това е друг въпрос).
Питам се какво следва?Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
нека да е изненада! Все едно ще ми кажеш, че през 17 и 18 век не са се купували офицерски чинове.
Казах че темата ми писна защото фокусът от 350 години се събра на последните 40-50. Никой не обсъжда действията преди това. Затова не ми се говори за адмиралите и действията им от 20 век, както вие не коментирате предишните.П.В.
Comment
-
Темата отива наникъде, защото никой не се опитва да постави реално нечия кандидатура. Хайде (койтов което време му харесва), хванете се да извадите няколко имена, снабдете всяко с информация - в какви войни взима участие, колко са важни те за Великобиртания (кратка стартегичесак обстановка), в колко кампании/сражения от тези войни взима участие съответният адмирал, колко победи печели и какво влияние имат те върху стратегическия ход на войната. Така ще се наберат кандидатури и ще могат да ес сравнят, след което да се излъчат "победители" .
Comment
-
Моята листа е следната:
1. Нелсън
2. Джървис - победител при Сейнт Винсент
3. Родни- битката при Сейнтс, нова тактика
4. Блейк- побеждава 2 пъти холандците начело с Тромп през първата англо-холандска война
5. Хоу - Славният първи юли
6. Ръсел - разбива победоносният флот на Турвил
7. Дънкан - разбива холандският флот през 1797г.
Ето и отделна за адмиралите от броненосната епоха, да не кажете че ги слагам на последно място:
1. Кънингам
2. Съмървил
3. Фрейзър
Всички те провеждат големи операции, отразили се на хода на войната, като на първо място за тези на КънингамП.В.
Comment
-
Ето и моята:
1. Кънингхам - води морската кампания в Средиземно море за периода 1940-1943 г. и напълно го очиства от тежки италиански кораби.
2. Тервит - командва Харвичките сили за периода 1915-1917 г. и напълно елеминира немските леки сили в южната част на Северн море.
3. Кристофър Кредок - за лично творчество - книгата "Флотски вицове"Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
1. Кънингам за изчистването на Средиземно море от италианци и дейното участие на британския средиземноморски флот в прекъсването на снабдяването на Танкова армия Африка
2. "Връзкаря" Хорейшо Нелсън за спасяването на империята(доколко е била възможна френска инвазия на Острова няма да коментирам)
3. адмирал Макс Хортън, комадващ на Западните подходи 1942-1945 под чието командване германските подводници от повсевместна заплаха за империята се превръщат в повсевместен обект на лов и изтребление
4. Робърт Бърнет за смелото преследване на Шарнхорст с доста по-лек кораб и Брус Фрейзър за сериозното участие в ликвидацията на последнияКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
De Ruyeter написаАко трябваше да са в една парните изпадаха до един барабар с КънингамКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
На принципа на реципрочността. Ти посочваш само един адмирал - Нелсън - и то на второ място. Останалите ги нямаш за нищо. Аз сложих дво списъка, с равна тежест, така че има две първи места, не ги меся като теб в едно, но като не обръщаш внимание на останалите ветроходин адмирали, не разбирам защо трябва да ми пука и да съм обективен за адмиралтие от броненосната епохаП.В.
Comment
Comment