Gaden Gogi написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Най-добрите английски адмирали 1570-1945
Collapse
X
-
Ако Кънингам не бешеуспял при Крит - ОК, плленяват британския корпус, Кънингам отива на трибунал, но Англия, островът си остава непокътнат.Ако Нелсън го бият при Абукир и Трафалгар - в Ангиля официалният език щеше да е френския.
Мисля, че не само Кънингам помага. Съединение "Н" на Сомервил също играе голяма роля.П.В.
Comment
-
De Ruyeter написаАко Кънингам не бешеуспял при Крит - ОК, плленяват британския корпус, Кънингам отива на трибунал, но Англия, островът си остава непокътнат.Ако Нелсън го бият при Абукир и Трафалгар - в Ангиля официалният език щеше да е френския.
Мисля, че не само Кънингам помага. Съединение "Н" на Сомервил също играе голяма роля.
2Динайн, не точно "кой е най" или поне не е еденозначно, на пасифика също има доста интересно операции проведени с малко сили, на примависта: евакуацията ан Киска, на мен ми харесва доста.
Comment
-
Albireo написаЕстествено Голъм, като виден обективист
Albireo написаДа се самоцитирам ли за моите критерии (СУБЕКТИВНИ) - "...който е бухал враговете на Англия по особено впечатляващ начин и статусът му в очите на съвременниците му" - сънародници, приятели и врагове.
Sailor Mallan написапросто въпросното лице се е формирало като командир дълго и загубата му евентуално би била доста сериозна.
Comment
-
albireo написаДе Рюйтер и Малан - възможно ли е да си продъложите дискусията за гибелта на Шарнхорст на друго място? Или искате да ни убедите, че въпросното събитие е едва ли не централното в британската военноморска история, та си заслужава да му отделите толкова място точно в тази дискусия?
Тонев, да добавиш нещо повече от пъврото място за Дрейк можеш ли или само ще мрънкаме отстрани? Да се самоцитирам ли за моите критерии (СУБЕКТИВНИ) - "...който е бухал враговете на Англия по особено впечатляващ начин и статусът му в очите на съвременниците му" - сънародници, приятели и врагове.
Естествено Голъм, като виден обективист няма как да го приеме това и твърди, че му е малко "твърде общо и размито". Аз пък го смятам за напълно достатъчно.
Не знам някой да е посочил друг
плленяват британския корпус
Малък офтопик. Рюйтер моля ти се опитай да пишеш по-бавно, сега пада доста труд да ти прочета писаниятаLast edited by Sailor_Malan; 15-08-2007, 16:26.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Ок - разбираме се - аз ще пиша по-бавно и ти ще четеш по-бързо и така ще се засечем))
Значи победоносно остъпление= евакуация - нещо като немската "победа" при Ютланд. Но всички тези адмирали за които се горещим и спорим през ВСВ командват малка ескадра, дори неизмерима с тихоокеанските ескадри на САЩ и Япония. Например При Сейнт Винсент Нелсън завладява два испански линейни кораба чрез т.нар. "Нелсънов" мост, но не той фигурира като победител, а Джървис.
По тази логика евакуацията на японците от Гуадалканал е също победоносно отстъплениеП.В.
Comment
-
Много даже си прав Рюйтер, ОБАЧЕ
1. Класацията беше за британски адмирали
2. Тихоокеанските ескадри не се командват от един човек, а обикновено от група адмирали, и общата координация се осъществява или от един кабинет във вила на Уаху или от мостика на някой кораб дето обикновено седи далечко от патакламата и пак дефакто си е кабинет. Иначе по твойта аналогия няма британски адмирал, който да може да се сравни с Форест Шърман или Спрюънс от късния етап на кариерата му(Холси определено ми се струва че не се е чувствал добре в ролята на адмирал, по би му прилагало да е командир на някое палубно авиокрило, човека май много е искал да се навре насред патакламата, а и дължи огромна част от славата си на медийното внимание към прекия му началник - смахнатия Дъглас Макартър).
3. Евакуациите не винаги са победи. Само тогава когато станат навреме(Дюнкерк, Крит, Талин, Одеса,....) японците много се забавят с тяхната и губят още повече опитни пилоти освен тия дето са загубили при Мидуей, а и според признанията на останалите, те летят между пристъпите на маларията, за което известна роля играе.....кабинетния контраадмирал Чарлз Локууд, който при все че в началото има на въоръжение рядко дърво под формата на торпедо за разлика от колегата си Карл Дьониц постига много сходни резултати с негоКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Прав, си Сейлъре. За великия "Талински" пробив забравих честно - някак си руските евакуации изпаднаха от талвега на полезсрението ми)))
Да, през 20 век е много трудно да се определи всъщонст кой адмирал трябва да бъде номиниран -на ескадрата, на отделния кораб /ако е линкор/ и е действал смело и резултатно, на цялата флота в района. Пример /неанглийски ми хрумва/ боят при Лейте - четири ескадри самолетоносачи /всяка с по 4, една с 3+ съответните кораби за прикритие+ линкорно съединение в авангарда. Кой допринася за разгрома на японците - някое съединение ли се проявява изключително, линкорите ли или тези на Олдендорф?Доста е трудно да се изчисли.П.В.
Comment
-
Не много лек Офтопик
Рюйтер, предвид факта, че при Лейте едно малко съединение ескортни самолетоносачи подплашва сериозна японска линейна ескадра, мисля че неговия командир има много по-сериозна роля за успеха в битката отколкото примерно Холси, който по това време си кисне на удобния мостик на Ню Джърси и се сеща да подгони японците, чак след като ескортите вече са вдигнали де що имат самолет, а охраняващите ги есминци въпреки, многократно превъзхождащия ги противник дебнат възможност за торпедна атака.
Реално тоя човек и неговите подчинени спасяват десантаКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
De Ruyeter написаЗначи победоносно остъпление= евакуация - нещо като немската "победа" при Ютланд.
De Ruyeter написатой десанта не се ли е разтоварил вече?
Comment
Comment