Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-добрите английски адмирали 1570-1945

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Gaden Gogi написа
    Впрочем като говорим за операции, и смели действият: Малтийската ескадра е много добър пример за такива..дали да не си пуснем тема за "дръзка и успешна операция" всички народи но само ВСВ,?
    сещам се за двете сингапурски операции.
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

дали да не си пуснем тема за "дръзка и успешна операция" всички народи но само ВСВ
      Това е сигурна рецепта за поредната тема "кой е най-ербап"
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Ако Кънингам не бешеуспял при Крит - ОК, плленяват британския корпус, Кънингам отива на трибунал, но Англия, островът си остава непокътнат.Ако Нелсън го бият при Абукир и Трафалгар - в Ангиля официалният език щеше да е френския.

Мисля, че не само Кънингам помага. Съединение "Н" на Сомервил също играе голяма роля.
        Last edited by De Ruyeter; 15-08-2007, 01:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        П.В.

Comment

De Ruyeter написа
          Ако Кънингам не бешеуспял при Крит - ОК, плленяват британския корпус, Кънингам отива на трибунал, но Англия, островът си остава непокътнат.Ако Нелсън го бият при Абукир и Трафалгар - в Ангиля официалният език щеше да е френския.

Мисля, че не само Кънингам помага. Съединение "Н" на Сомервил също играе голяма роля.
          Ako цапа гащи, но ако не беше успял при Крит, същите тези спасени войници нямаше да се сражават по-късно, отделно дето настроението сред масите на острова щеше да е друго и т.н.т.
          2Динайн, не точно "кой е най" или поне не е еденозначно, на пасифика също има доста интересно операции проведени с малко сили, на примависта: евакуацията ан Киска, на мен ми харесва доста.

Comment

Евакуацията не е ли добре организирано отстъпление?Нали говорим за победи?
            П.В.

Comment

Еавкуацията е добре изпълнена операция, особенно предвид че изпълнителите нямат общо с причините довели до нея, тяхната задача е била да отидат и да измъкнат хората при подавящо превъзходство на противника, те го правят. Имаш много повърхностна представа за победа-поражение.

Comment

Albireo написа
                Естествено Голъм, като виден обективист
                Хайде да оставим квалификациите на личността на събеседника за друго място, наприме ран по халба (или повече) бира . Някак не е по темата.

Albireo написа
                Да се самоцитирам ли за моите критерии (СУБЕКТИВНИ) - "...който е бухал враговете на Англия по особено впечатляващ начин и статусът му в очите на съвременниците му" - сънародници, приятели и врагове.
                Това вече е критерий, по който може да се организира нещо, с това съм съгласен. "Обективизма ми" (в който ме обвиняваш, макар аз да си имам своите съмнения в коректността на определението) се свежда до това да има един киртерий, по който да оценяват всички, т.е. това вече не ми се вижда общо и размито, а конкретно - според този критерий трябва да се гледат не действията на даден адмирал, а отзвукът им сред британскта (а и световната) общественост, доколко са популярни, доколко ги тачат и помнят.

Sailor Mallan написа
                просто въпросното лице се е формирало като командир дълго и загубата му евентуално би била доста сериозна.
                Тук ще си позволя и аз леко отклонение от темата. Съгласен съм с това, но се сетих за една мисъл на Ямамото, която горе-долу гласеше че много съжалява за това, че не може да премахне традицията (приета под британско виляние в японския флот) капитаните да умират заедно с кораба при всяка ситуация, защото ако и един кораб да се прави за година-две и да струва много, все пак при наличие на време и средстав винаги може да се построи нов кораб. Докато обучението на един адмирал заема двадесет и повече години и няма гаранция, че в резултат на този процес ще се получи качествен командир. Това много добре илюстрира промяната в характера на войната, за която пишеш, която склонността към традиците не отчита.

Comment

albireo написа
                  Де Рюйтер и Малан - възможно ли е да си продъложите дискусията за гибелта на Шарнхорст на друго място? Или искате да ни убедите, че въпросното събитие е едва ли не централното в британската военноморска история, та си заслужава да му отделите толкова място точно в тази дискусия?
                  Тонев, да добавиш нещо повече от пъврото място за Дрейк можеш ли или само ще мрънкаме отстрани? Да се самоцитирам ли за моите критерии (СУБЕКТИВНИ) - "...който е бухал враговете на Англия по особено впечатляващ начин и статусът му в очите на съвременниците му" - сънародници, приятели и врагове.
                  Естествено Голъм, като виден обективист няма как да го приеме това и твърди, че му е малко "твърде общо и размито". Аз пък го смятам за напълно достатъчно.
                  Ако все още не си разбрал, цялата дискусия не е за потапянето на Шарнхорст, а за мястото на единия от участвалите адмирали в класацията. А да кажем, че самото събитие си е доста централно за историята на ВСВ, понеже това е един от двата немски големи кораби потопени в морски бой с големи кораби, а не от произведенията на Барнс Уолис или от някой подводничар късметлия подобен на тоя дето преквалифицира Карлсруе в риф.

Не знам някой да е посочил друг
                  Порядъчно достоверен източник сочи друго - Имперския Военен Музей в експозицията(по една случайност на борда на единия от "участниците" - Белфаст, как утрепах 4,5 часа там аз си знам ) си посветена на случката

плленяват британския корпус
                  И 8 армия в Африка остава с няколко хиляди човека(натрупали доста опит и реално отказали несъстоялия се виенски архитект от стратегически десантни операции по-натам) по-малко, в момент в който D.A.K е в разцвета си, а Уейвъл има нужда от всеки наличен човек, танк и оръдие. Splendid както биха казали британците, само дето граф Хайндхоуп ги спасява от необходимостта да мислят какво биха правили в такъв случай.

Малък офтопик. Рюйтер моля ти се опитай да пишеш по-бавно, сега пада доста труд да ти прочета писанията
                  Last edited by Sailor_Malan; 15-08-2007, 16:26.
                  Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Ок - разбираме се - аз ще пиша по-бавно и ти ще четеш по-бързо и така ще се засечем))
                    Значи победоносно остъпление= евакуация - нещо като немската "победа" при Ютланд. Но всички тези адмирали за които се горещим и спорим през ВСВ командват малка ескадра, дори неизмерима с тихоокеанските ескадри на САЩ и Япония. Например При Сейнт Винсент Нелсън завладява два испански линейни кораба чрез т.нар. "Нелсънов" мост, но не той фигурира като победител, а Джървис.
                    По тази логика евакуацията на японците от Гуадалканал е също победоносно отстъпление
                    П.В.

Comment

Много даже си прав Рюйтер, ОБАЧЕ
                      1. Класацията беше за британски адмирали
                      2. Тихоокеанските ескадри не се командват от един човек, а обикновено от група адмирали, и общата координация се осъществява или от един кабинет във вила на Уаху или от мостика на някой кораб дето обикновено седи далечко от патакламата и пак дефакто си е кабинет. Иначе по твойта аналогия няма британски адмирал, който да може да се сравни с Форест Шърман или Спрюънс от късния етап на кариерата му(Холси определено ми се струва че не се е чувствал добре в ролята на адмирал, по би му прилагало да е командир на някое палубно авиокрило, човека май много е искал да се навре насред патакламата, а и дължи огромна част от славата си на медийното внимание към прекия му началник - смахнатия Дъглас Макартър).
                      3. Евакуациите не винаги са победи. Само тогава когато станат навреме(Дюнкерк, Крит, Талин, Одеса,....) японците много се забавят с тяхната и губят още повече опитни пилоти освен тия дето са загубили при Мидуей, а и според признанията на останалите, те летят между пристъпите на маларията, за което известна роля играе.....кабинетния контраадмирал Чарлз Локууд, който при все че в началото има на въоръжение рядко дърво под формата на торпедо за разлика от колегата си Карл Дьониц постига много сходни резултати с него
                      Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Прав, си Сейлъре. За великия "Талински" пробив забравих честно - някак си руските евакуации изпаднаха от талвега на полезсрението ми)))
                        Да, през 20 век е много трудно да се определи всъщонст кой адмирал трябва да бъде номиниран -на ескадрата, на отделния кораб /ако е линкор/ и е действал смело и резултатно, на цялата флота в района. Пример /неанглийски ми хрумва/ боят при Лейте - четири ескадри самолетоносачи /всяка с по 4, една с 3+ съответните кораби за прикритие+ линкорно съединение в авангарда. Кой допринася за разгрома на японците - някое съединение ли се проявява изключително, линкорите ли или тези на Олдендорф?Доста е трудно да се изчисли.
                        П.В.

Comment

Не много лек Офтопик
                          Рюйтер, предвид факта, че при Лейте едно малко съединение ескортни самолетоносачи подплашва сериозна японска линейна ескадра, мисля че неговия командир има много по-сериозна роля за успеха в битката отколкото примерно Холси, който по това време си кисне на удобния мостик на Ню Джърси и се сеща да подгони японците, чак след като ескортите вече са вдигнали де що имат самолет, а охраняващите ги есминци въпреки, многократно превъзхождащия ги противник дебнат възможност за торпедна атака.
                          Реално тоя човек и неговите подчинени спасяват десанта

Comment

По-скоро като че ли спасяват ескортниците и празните транспорти, той десанта не се ли е разтоварил вече?
                            П.В.

Comment

De Ruyeter написа
                              Значи победоносно остъпление= евакуация - нещо като немската "победа" при Ютланд.
                              Нещо бъркаш кардинално: Ютланд е бягство И неизпълнение на поставените задачи, евакуацията е тип операция в в която спасяваш ДРУГ и нейното изпълнение няма нищо общо с причините довели до нея, споменатият Дюнкерк- флотът няма нищо общо спаданено на Франция, но осигурява успешната евакуация на войските.

De Ruyeter написа
                              той десанта не се ли е разтоварил вече?
                              А десант без логистик аза къде е и колко часа/дена може да изтрае.
                              Last edited by Gaden Gogi; 15-08-2007, 18:05. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Тогава да сравним с евакуацията на британските сили от Норвегия?
                                П.В.

Comment

Working...
                                X