Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-добрите английски адмирали 1570-1945

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Най-добрите английски адмирали 1570-1945

Отдавна не съм писал, но наскоро ми попадна една книга Великите адмирали, та реших да ви предложа списък с английските адмирали между 1570 и 1945г., достойни за номиниране. Нека да съ само флотоводци, не администратори, тоест да са взели участие в сражения. Ще ги дам разбъркано, като вие посочете как да се подредят от 1 до 10.
    Нелсън, Дрейк, Хоукинс, Фробишър, Блейк, Хоук, Ансън, Хоу, лорд Джървис, Родни, Дънкан, Корноулис, Бенбоу, Джелико, Бийти, Съмървил, Тови, Кънингам, Кодрингтън, Едуард Ръсел, Колингууд
    ето 20 направете shortlist от 10
    П.В.

Джелико няма място в такъв списък. Не виждам с какво е заслужил.

Пък и Бийти.
    Last edited by Thorn; 08-08-2007, 15:55. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Аз давам един примерен списък. Не е задължително да влязат. Например според мен ¹1 отвсякъде си е Нелсън
      Въпросът е после кои да сложим
      Аз харесвам Блейк, кото се проявява много дбре по време на англо-холандските войни. Джървис, Родни, Хоу и Дънкан са може би следващите кандидатури. Кънингам е най-талантливия английски адмирал /за мен през двете световни войни/. Ръсел също постига изключителна победа срещу французите
      П.В.

Comment

Адмиралите

Съгласен съм, че Бити и Джеликоу нямат място в списъка.Направо се излагат при Ютланд, въпреки че и екипажите им са виновни - държали са открити крюйткамерите :1087:

Comment

е успокоих се! не само аз пускам такива теми...
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

За Нелсън е ясно, но Даниц подметна как няма Худ в списъка и май е прав. Абсолютно неджентълменско е да се прави шортлист в подобен случай . Поне един представител на фамилията да имаше.
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Според мен Андрю Кънингхам трябва да е номер 1. Останалите имат разни дребни, но несъществени недостатъци, които ми пречат да ги номинирам на първо място.
              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
              Неизвестен руски адмирал

Comment

Одзава, параходно-метален маниак такъв! Класацията е за Британския Флот от 1570г. нататък. Гледай тhe big picture. Ако в тая класация начело не е адмирал от времето на епохата на ветрилата, ще си изям корковия колониален шлем!

Comment

albireo написа
                  Одзава, параходно-метален маниак такъв! Класацията е за Британския Флот от 1570г. нататък. Гледай тhe big picture. Ако в тая класация начело не е адмирал от времето на епохата на ветрилата, ще си изям корковия колониален шлем!
                  :sm113: Ми пристрастия. Ония пирати-адмирали не ги понасям за надутоста и митовете покрай тях. Нелсън е развратен късметлия и лично по негово време аз повече се кефя на френските кораби. Адмиралите на франсетата са много плахи обаче.
                  Остават параходно-стоманените кораби, и тук е личната ми класация last but not the least:
                  1. Адмирал Тервит (командващ Харвичките сили)
                  2. Адмирал Гуденаф
                  3. Адмрал Кънингхам
                  4. Адмирал Сомервил (малко по-назад)
                  Все пак класацията е ДО 1945 г. А и от 1570 г. до британските адмирали 18-ти век много бой ядат от холандци и французи. Какви фаворити там?

П. С. Албирео, казват корка вървял с бира. Следващия път бирата е от мен
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

Само с бира няма да минеш. Взимаш си отново книжки за британския флот и почваш да четеш за 18 век. После ще се изпитваме. Аз обещавам да науча за металните гърнета от нач. на 20 век нататък.

Comment

ОК. Бира с мезенце ще има. Обаче какви ще са критериите. Ако ще е по симпатии, ще трябва да наблегнем на бирата :mhehe:
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Ок, приемам забележката на Даниц, но нека да уточним кой Худ имаме предвид -Самюъл, Александър, кой от двамата Сашовци?
                        Пък и той какво сражение е печелил?
                        Ако искате да разделим темата по следния начин:
                        Британски адмирали от 17 век - Блейк, Ръсел
                        18 век - Нелсън, той и 19 век, Джървис, Ансън, Хоу, Хоук, Дънкан, Родни
                        19 Колингууд, Кодрнингтън
                        20 -Тови, Кънингам, Съмървил-отаналитеако искате може и да не ги броим
                        П.В.

Comment

а критерият е? брои победи? потопен тонаж? тотална доминация? изпълнени цели? брой загубени кораби?
                          Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

при всички случаи критерият е субективен, неизмерим с конкретни цифрови величини. Такъв който е бухал враговете на Англия по особено впечатляващ начин (нали говорим за "great captain" в моерто, а не за "мениджър" ала Джаки Фишър). Статусът и имиджът в очите на съвременниците му (сънародници и врагове).

Въобще, който е чел достатъчно и е фен на морските битки и особено на Британия е наясно с критерия и без големи уточнения.
                            Last edited by albireo; 08-08-2007, 23:17. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

1 Любовникът на лейди Хамилтън

2 Ел Драко

Останалите ми се сливат. Кънингам ме кефи, но не е слава да биеш италианци.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                              X