Гоги, един въпрос, че аз много не разбирам от тези неща, но ми стана интересно. Въпросът е маловажен, разбира се, но поне е по темата. Споменаваш, че морският Ju-87 е бил много бавен за да е торепдоносец. Обаче реално скоростта му не е много различна от други палубни самолети, които са се използвали като торпедоносци. Иначе е сравнително лек и по-маломощен, така че вероятно много би паднала скоростта му ако носи торепдо, може би това имаш предвид? Питам ен за друго, а защото в саттията за него от www.airwar.ru изрично се споменава и за това, че имал държачи за торпедо.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Откриха единствения самолетоносач на нацистка Германия
Collapse
X
-
Thorn написаП-40? Може ли един изтребител, като "Томахоук" -а да носи толкова бомби, че да направи нещо сериозно на кораб? Та даже и на самоходните немски баржи в Черно море?
gollum написаО, струва ми се, че има случаи когато самолети с бордовите си оръдия са нанасяли досаттъчно сериозни повреди на малик кораби. Мисля че някъде бях срещал примери със сащиански самолети и японски малки кораби.
gollum написаДа, основно са използвали бойни кораби. Но, от друга страна, (Гоги е експерт по тези въпроси, така че може по-точно да напише) повечето кораби "под" крайцер (миноносци, ексадрени миноносци, бойни катери, стражеви кораби) нямат каквото и да е брониране (освен на въоръжението и то не на цялото), така че е уязвимо за всякакви бомби, куршуми и бордови оръдия.
gollum написаГоги, един въпрос, че аз много не разбирам от тези неща, но ми стана интересно. Въпросът е маловажен, разбира се, но поне е по темата. Споменаваш, че морският Ju-87 е бил много бавен за да е торепдоносец. Обаче реално скоростта му не е много различна от други палубни самолети, които са се използвали като торпедоносци. Иначе е сравнително лек и по-маломощен, така че вероятно много би паднала скоростта му ако носи торепдо, може би това имаш предвид? Питам ен за друго, а защото в саттията за него от www.airwar.ru изрично се споменава и за това, че имал държачи за торпедо.
Comment
-
Е, то самата тема "самолетоносачите на Германия" е в графата "нещата, който са можели да станат, но не са". Впрочем, от краткото описание в материала, към който Гоги сложи линк, останах с впечатлеинето (моеж и да е погрешно), че немските конструктури горе-долу са направили самолетоносач сходен по идея с британските (посторени собстевно като самолетоносачи) - повече защита и по-малко самолети (обратното на сащианските или още повече на японските - "всичко подчинено на самолета" един вид). Естествено, като на всички самолетоносачи от началния период (макар че са го поректирали вече след този "начален период на развитие на самолетоносачите"), сериозната артилерия е оставена да заема безсмислено място.
Comment
-
Напротив теничт кораб е по близо именно до японските и американски, поне в първоначалният им вид със силна противокорабна артилерия, а защота му е меко казано съмнителна, да не кажа слаба, просто в статичта се правъзнасят колко много бомби му гръмнали без да посняват че яко бомба гръмне стоейки на палубата е едно а да падне върху нея с 700-900 км/ч и съответно да детонира нейде из кораба е съвсем друго, просто "експериментите са били претупани и без ясна идея какво и защо се прави.
Comment
-
gollum написаЕ, аз имах предвид все пак наличието на бронирана палуба (японските нямат), сравнително малко самолети и т.н. Но явно съм сгрешил в преценката си.
За Суордфиша: че кой е казал че е модерен? но той е и значително по-бавен, отделно дето е двуплощник което при неговата скорост е по-скоро предимство, а аз в темата за италианският флот го писах: успехите му са не толкова поради неговите технически характеристики колкото поради смехотворното ПВО на Гермаските и италиански кораби, отделно месото дето се е возило на него и е командвало RN че е било на много високо ниво.
Comment
-
Thorn написаJu-87 изобщо може ли да носи торпедо?
Тактиката с "влизането" на малка височина върши работа единствено срещу руски кораби, които страдат от хронична липса на качествено мало и среднокалибрено зенитно оръдие(и пак шанса да отнесеш достатъчно на брой 37мм. снаряди или един 76, 85 или дори 130 мм. снаряд е прилично голям), но е сигурна смърт срещу конвой охраняван от американски или британски есминци примерно. В първия случай има доста гаден момент, че времето за реакция след откриване на нападащите е минимално - малокалибрената ЗА се управлява от централен пост, свързан с корабния радар, а работата на разчета на отделната огнева точка е само да тъпче оръдието си с муниции(поне докато работи системата за управление), ЗА практически е универсална, което означава че по злощастната слабо бронирана щука реално ще стрелят от 127/114 мм. оръдия от ГК на есминеца, до десетики 20 мм. ерликони 40мм. бофорси и помпоми и всичко това ще бъде управлявано от радар(а близо до брега преди да се нахендрят на тая огнена стена нападателите имат реален шанс да се превърнат в отметки за въздушни победи върху някой Спитфайър)
Впрочем по повод Р-40 - в една статия за него в АиВ се споменава, че е бил товарен с 1 ФАБ-500 на централния пилон и "дребни съчми"(ФАБ-50 и ФАБ-100) под крилата - и това наведнъж. Оръдия няма, но има между 4 и 6 12.7мм. картечници(в зависимост от модификацията)Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Между другото, нещо което пропуснах при първия преглед на статията, към която Гоги даде връзка. Там пише, че се е предвиждало "Граф Цепелин" да има авиогрупа от 20 х Fi-167, 10 х Me-109T и 13 х Ju-87C, като първите се използват като торпедоносци или разузнавачи, т.е. те са били основната му ударна сила (покрай безполезните тежки оръдия). И чак доста по-късно (когато вече по същество няма и какво да се говори за самолетоносач) има някакви проекти за модификация на Ju-87Д като торпедоносец. А от това, което прочетох за Fi-167 явно е щяло да излезе приличен торпедоносец, макар и малко допотопен - също биплан, но все пак по-добър от "Суордфиш" като характеристики (разбира се, допотопен на фона на палубните торпедоносци на САЩ или Япония). Така че ако въобще бяха стигнали до завършването му, щяло е да има какви самолети да качат на него. Друг е въпросът доколко им е бил нужен подобен самолетоносач (особено с тези оръдия).
ПП Сега се сетих и друго - в качеството си на пикиращи бомбардировачи Ju-87 се използват сравнително успешно срещу кораби в Норвегия и особено в Средиземно море. Срещу противников самолетоносач или друг слабозащитен и брониран кораб биха били ефективни.
Comment
-
gollum написаСега се сетих и друго - в качеството си на пикиращи бомбардировачи Ju-87 се използват сравнително успешно срещу кораби в Норвегия и особено в Средиземно море. Срещу противников самолетоносач или друг слабозащитен и брониран кораб биха били ефективни.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Ама разбира сеВсе пак основния тактически бомбардировач на Германия си остава Щуката и се използва в европейските морета със задоволителен успех. За океанско ползване предполагам обсега му ще е крайно недостатъчен (200 км ли беше?).
Това ли е морската версия на Ju-87? Със сгъваеми крила (интересно сгъване)"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Е, става ясно, че са щели да имат и торпедоносец - Fi-167 (връзка).
Сейлър, за бронираните самолетоносачи сигурно си прав, макар че ми се струва, че и 500 кг бомба би била досаттъчно опасна за тях. Но торпедоносците все пак са щели да бъдат основната му ударна сила (Fi-167 е по-тежък и може да носи повече полезен товар от Ju-87 при не чак толкова по-лоши характеристики (е малко си е допотопен)).
Обсегът на торпедоносеца Fi-167 е даден между 1250 и 1500 км (с допълнителен резервоар, естествено, само когтато разузнава). Предполагам, че с торпедо сигурно е бил по-малък - вероятно около 1000 и нещо километра, но за Северно море или Сердиземно море би трябвало да е достатъчен.
Обсегът на Ju-87C е бил 1160 км. На Ju-87D е 1535 км. Т.е., за полубен би трябвало да е общо взето достатъчен.
Comment
Comment