gollum написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тактическата авиация през ВСВ срещу бронирани цели (Hs-129, Ju-87G, Ил-2 и др.)
Collapse
X
-
Книжка за оцветяване за пилоти на A-10, за да знаят какво да целят в Т-62:
Има и пояснения от бивш пилот на A-10.
За текущата дискусия - танкът не може да бъде пробит отпред, както и в купола, няма никакъв смисъл да се гърми по веригите, понеже не се повреждат съществено.
Самата книжка: http://imgur.com/a/SD8Ew
Comment
-
gollum написа Виж мнениеОк, а как го определяш?
Базирам се на следното: "The Mark 84 is capable of forming a crater 50 feet (15.2 m) wide and 36 ft (11.0 m) deep."
Comment
-
gollum написа Виж мнениеОк, а как го определяш? Има някаква формула или нещо подобно?
Но от личен опит - сравнително малко експлозив заровен на около 2 метра в земята прави голяма дупка. Не искам да спекулирам с конкретни цифри, но отново по спомени - няколко десетки килограма ще заровят танк. 100+ килограма, танков взвод
За конкретната случка и отново частично на база личен опит:
Бомбата може да се зарови на 2 метра в земята ако почвата е рохкава. Взривателя, ако са мятали топмачтово е нагласен на 3-5 секунди. Дупката която ще направи, няма да е както пишеш с 50 градуса наклонени стени. Голяма част от материала изхвърлен от взрива се връща обратно в ямата. Представи си все едно загребваш пясък с шепи и го хвърляш леко нагоре. Така че танка ще може спокойно да излезе ако се поразмърда. Другото е че танка ще бъде засипан с пръст и това обяснява защо нищо не са виждали в началото.
Единственото което ме притеснява е това което пише и Гоги. Ако дъното е огънато екипажа и танка ще са поели взрива контактно. Не е добре. Ако огънатото дъно е преувеличение, останалото ИМХО е напълно възможно.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе знам какво искаш да кажеш с "контактно", ама 200 кила на 2 метра ще им направят мозъците на желе. Да не говорим, че здрав кокал няма да остане, ако и да са в танкThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Gaden Gogi написа Виж мнениеИли към този който се позовава на него. Ти привеждаш въпросният пример- може покажи снимка на танка и на дупката , ето дори има сериен номер..
Готин руски виц.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Забравих да отговоря за "контактно". Стоманата е яко нещо и за да и направи нещо ВВ трябва да е много близо. Ще ти дам пример:
Хвърляш чувал пластичен експлозив на половин метър от влакова релса и го детонираш. Ще отвее шапките на хора на 100 метра от взрива, ама на релсата нищо няма да и има. Взимаш само 400 грама експлозив и го връзваш плътно за релсата. Релсата се къса, или много сериозно се деформира.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеЗабравих да отговоря за "контактно". Стоманата е яко нещо и за да и направи нещо ВВ трябва да е много близо. Ще ти дам пример:
Хвърляш чувал пластичен експлозив на половин метър от влакова релса и го детонираш. Ще отвее шапките на хора на 100 метра от взрива, ама на релсата нищо няма да и има. Взимаш само 400 грама експлозив и го връзваш плътно за релсата. Релсата се къса, или много сериозно се деформира.
Както и да е. Стоманата си е стомана, обаче в тоя танк нищо не може да оцелее при такава експлозия чисто заради ускорението. Глупости са това.
Comment
-
Nick написа Виж мнениеСейчас вс¸ брошу... (с)
Готин руски виц.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеОт друга страна, от изнесеното за момента в темата изглежда, че 50 кг или по-голяма бомба, която избухва непосредствено до танка (под 1 метър).
При контузиите основният фактор е ускорението. Имайки предвид голямата маса на КВ, танкът не ще да се е ускорил много от взрива, а и деформацията на дъното е поела значителна част от енергията. Всички са изгубили съзнание и не знаем какви травми са получили момчетата. Продължили сражението - какъв избор са имали? Кой знае какви поражения на мозъка, вестибуларния апарат и гръбнака са имали...Last edited by Nick; 12-06-2015, 05:45.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
За това какво са мятали има два основни варианта: 50 кг бомби или 250 кг бомби. Мисля че 500 кг в подобен род задачи е много малко вероятно да ползват. Същото важи и за "Щуките", които обсъждахме по-рано. Изглежда, че с 50 кг бомба трябва да го улучат почти директно, за да го извадят от строя - близък взрив ще нанесе повреди и също може временно да го извади от строя. С 250 кг бомба вероятно е достатъчно и сравнително близко попадение (на няколко метра). За момента така ми изглеждат нещата. Естествено, всичко зависи от конкретните условия.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеУдарната вълна действа чрез налягане. Това означава, че ключовите фактори са 1) дистанцията и 2) площта, върху която действа. Затова сапьорите имат специални схеми за релси, колони и т.н. Не знам дали съм ти споменавал, че и аз бях малко сапьор по едно време - командир на сапьорен танк Един месец гърмях сапунчета на някакъв курс
Както и да е. Стоманата си е стомана, обаче в тоя танк нищо не може да оцелее при такава експлозия чисто заради ускорението. Глупости са това.
А че донякъде си бил колега сапьор не знаех Вече се събрахме трима във форума.
О.Т: Командирите на танкове срочно служещи ли са били? Мислех че са поне сержанти.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment