Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тактическата авиация през ВСВ срещу бронирани цели (Hs-129, Ju-87G, Ил-2 и др.)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Amazon написа Виж мнение
    Само дадох пример че и само няколко десетки кила тротил, заровени на 2 метра ще направят много сериозна яма. Колко дълбока - зависи от почвата и терена. Вероятно над метър дълбока, след като част от изхвърления материал се приземи обратно.
    А че донякъде си бил колега не знаех

О.Т: Командирите на танкове срочно служещи ли са били? Мислех че са поне сержанти.
    Аз бях срочнослужещ сержант КТ, ЗКВ, абе натегач

Мисля след малко да се хвана и да направя една бакалска сметка колко е било ускорението при експлозията. Може пък да греша.

Comment

Аз имам идея как може да се получи това с дъното, ама няма да кажа.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Кухулин написа Виж мнение
        Мисля след малко да се хвана и да направя една бакалска сметка колко е било ускорението при експлозията.

"Sadovsky formula for blast wave from TNT explosion on earth surface at standard atmospheric conditions"

200 кила ТНТ, 2 метра радиус:

0.95 * 200 ^ (1/3) /2 + 3.9 * 200 ^ (2/3) / 4 + 13 * 200 / 8 = 361 атмосфери

Нека площта на КВ отдолу да е 20 кв м => силата, която действа, е 361 * 20 * 10^5 = 722 меганютона

Нека масата на КВ да е 50 тона => ускорението е 722 * 10 ^ 6 / 50000 = 14440 м/с2 = 1450 g

Колкото и да е бакалска сметката, много е.

Comment

Голям камък между бомбата и танка.

Comment

Dinain написа Виж мнение
            Голям камък между бомбата и танка.
            Колко да е голям? нека още 50 тона да има между тях, ускорението идва наполовина - 700 g. Имаше някъде някакъв оцелял при 200 g, пилот ли беше не помня, ама е един в историята...

ПП Аа, при катастрофа някаква:

Наибольшая (кратковременная) перегрузка автомобиля, при которой человеку удалось выжить. 214

Comment

Това дето го мериш, не е ли за взрив на повърхността и ударна вълна през атмосгерата?
              Аз говоря за голям камък, който взривът е повдигнал, колкото да натисне и огъне дъното, а основната сила на взрива е излязла отстрани, изхвърляйки земна маса. Това е идея, пък може и всичко да е измислица.

Comment

Сметката е за повърхността. За подземен става сложно, но грубо - ускорява земята в сектора между бомбата и танка.

Не знам как си представяш взрива да повдигне камъка и да натисне дъното. Нещо ни се разминават представите за взрив от 200 кила тротил.

Comment

https://www.metabunk.org/attachments...on-1-pdf.2578/

"Sadovsky formula for blast wave from TNT explosion on earth surface at standard atmospheric conditions"

200 кила ТНТ, 2 метра радиус:

0.95 * 200 ^ (1/3) /2 + 3.9 * 200 ^ (2/3) / 4 + 13 * 200 / 8 = 361 атмосфери

Нека площта на КВ отдолу да е 20 кв м => силата, която действа, е 361 * 20 * 10^5 = 722 меганютона

Нека масата на КВ да е 50 тона => ускорението е 722 * 10 ^ 6 / 50000 = 14440 м/с2 = 1450 g

Колкото и да е бакалска сметката, много е.
                  Супер си се справил. Проверих ти първите две сметки и аз получавам същото (722 000 000 нютона). Разбира се във втората формула за налягането си приел че силата действа перпендикулярно, ама за хамалска сметка май става.

Не ми е съвсем ясно как получаваш ускорението. Може ли да дадеш формулата?

Разбира се има уловка Ако разстоянието вместо 2 е 4 метра (що не? където два там и 4), получаваме надналягане от само 50 атмосфери. Какво са някакви си 50 атмосфери за стоманата на КВ?

Да сметнем и силата, макар че не съм сигурен че формулата за налягането е съвсем приложима в случая. Получаваме 20 квадратни метра по 5 000 000 паскала, или 100 килонютона. Ако вектора на силата не е перпендукулярен на дъното, а при 4 метра няма как да е, отиваме на примерно половината. 50 меганютона. Или 15 пъти по-малко сила от твоите изчисления.

Виждаш ли как от незначителна промяна на условията сигнахме от разпльокани по бронята танкисти, до танкисти с мозъчни сътресения, спукани тъпанчета и набити прешлени - но живи
                  Last edited by Amazon; 11-06-2015, 21:03.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                    Еми формулата е F=ma, a=F/m.

Amazon написа Виж мнение
                    Разбира се има уловка Ако разстоянието вместо 2 е 4 метра (що не? където два там и 4), получаваме надналягане от само 50 атмосфери. Какво са някакви си 50 атмосфери за стоманата на КВ?
                    Забила се бомбата на 4 метра дълбочина и направила кратер 5 метра дълбок... не знам кви са тия бомби. Освен с кумулативна струя нагоре...

Comment

Amazon написа Виж мнение
                      Именно. Само с налягане не става. Нужна е масата на танка, повърхност, върху която действа налягането, както и много други параметри, нам неизвестни... Ускорението в t=0 е нула, а във всеки следващ момент налягането спада експоненциално. Без диференциални уравнения едва ли ще се мине.
                      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Забила се бомбата на 4 метра дълбочина и направила кратер 5 метра дълбок... не знам кви са тия бомби. Освен с кумулативна струя нагоре...
                        Тя за да е на 4 м. от танка не и трябва да се рови на 4 метра дълбочина. Ти днеска работиш само с прави ъгли
                        А и аз не знам какви са тия бомби с 200 кила ВВ. Това трябва да е 500 - 1000 кг. авио бомба. Щуката 500 кг. бомба може да вдигне по изключение, ама виждаш че и при таква огромна бомба нещата зависят експоденциално от разстоянието. Почвата и ъглите дори не ги смятаме.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                          Тя за да е на 4 м. от танка не и трябва да се рови на 4 метра дълбочина. Ти днеска работиш само с прави ъгли
                          Она врезалась в землю под танком и, взорвавшись, выбросила несколько десятков кубометров земли. Силой взрыва танк подбросило и потом опустило в воронку.

Amazon написа Виж мнение
                          А и аз не знам какви са тия бомби с 200 кила ВВ. Това трябва да е 500 - 1000 кг. авио бомба. Щуката 500 кг. бомба може да вдигне по изключение, ама виждаш че и при таква огромна бомба нещата зависят експоденциално от разстоянието. Почвата и ъглите дори не ги смятаме.
                          Дал съм горе пример какво прави 1000 кг бомба с 500 кг ВВ. Нашата със сигурност е по-малка. Вероятно 500 с 200. Иначе не виждам как ще подхвърли танка и ще изкопа под него 10х5 кратер. 10х5 е много бе, човек...

Comment

Еми формулата е F=ma, a=F/m.
                            Ами значи при 4м. 100 g. Това ако някак си цялата сила на бомбата някак си се насочи перпендикулярно на дъното на танка. Или както ти пишеш кумулативен зарад насочен нагоре. Реално ускорението ще е доста по-малко. Може пък и да оживеят момчетата.

Comment

Например да не е била 250кг, а 50кг бомба.
                              Големият камък обяснява как се е огънало дъното, без да се разпилеят колелата или даже да се скъса верига.

Comment

Аз по принцип нямам възражения срещу подобна хипотеза, но хиперболите стават прекалено мощни. Нерде един тон, кратери, полети, нерде 50 кила... Гръмнало, чукнало, зашаматило ги е - окей.

Comment

Working...
                                X