Тактическата авиация през ВСВ срещу бронирани цели (Hs-129, Ju-87G, Ил-2 и др.)

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Кухулин
    ветеран
    • Nov 2006
    • 12515

gollum написа
    Кое е достатъчно за подобна яма (от текста или моето предположение)?
    Не знам какво е положението с ВВ през ВСВ. От съвременните, примерно 100-150 кг H6 (~ 200 кг ТНТ).

Comment

• gollum
      фрогландец на вестконинска служба
      • Jan 2003
      • 22550

Ок, а как го определяш? Има някаква формула или нещо подобно?

Comment

• bsb
        ветеран
        • Sep 2003
        • 1174

Книжка за оцветяване за пилоти на A-10, за да знаят какво да целят в Т-62:
        https://medium.com/war-is-boring/col...s-a26385113bf0
        Има и пояснения от бивш пилот на A-10.
        За текущата дискусия - танкът не може да бъде пробит отпред, както и в купола, няма никакъв смисъл да се гърми по веригите, понеже не се повреждат съществено.

Самата книжка: http://imgur.com/a/SD8Ew

Comment

• Кухулин
          ветеран
          • Nov 2006
          • 12515

gollum написа
          Ок, а как го определяш?
          На око
          Базирам се на следното: "The Mark 84 is capable of forming a crater 50 feet (15.2 m) wide and 36 ft (11.0 m) deep."

Comment

• Amazon
            Нередовен
            • May 2006
            • 7016

gollum написа
            Ок, а как го определяш? Има някаква формула или нещо подобно?
            Вероятно има емпирично изведени стойности за различни типове почва и влажност. Нашите офицери определяха количеството според задачата и си знаеха колко им трябва.
            Но от личен опит - сравнително малко експлозив заровен на около 2 метра в земята прави голяма дупка. Не искам да спекулирам с конкретни цифри, но отново по спомени - няколко десетки килограма ще заровят танк. 100+ килограма, танков взвод
            За конкретната случка и отново частично на база личен опит:
            Бомбата може да се зарови на 2 метра в земята ако почвата е рохкава. Взривателя, ако са мятали топмачтово е нагласен на 3-5 секунди. Дупката която ще направи, няма да е както пишеш с 50 градуса наклонени стени. Голяма част от материала изхвърлен от взрива се връща обратно в ямата. Представи си все едно загребваш пясък с шепи и го хвърляш леко нагоре. Така че танка ще може спокойно да излезе ако се поразмърда. Другото е че танка ще бъде засипан с пръст и това обяснява защо нищо не са виждали в началото.
            Единственото което ме притеснява е това което пише и Гоги. Ако дъното е огънато екипажа и танка ще са поели взрива контактно. Не е добре. Ако огънатото дъно е преувеличение, останалото ИМХО е напълно възможно.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Кухулин
              ветеран
              • Nov 2006
              • 12515

Не знам какво искаш да кажеш с "контактно", ама 200 кила на 2 метра ще им направят мозъците на желе. Да не говорим, че здрав кокал няма да остане, ако и да са в танк

Comment

• Amazon
                Нередовен
                • May 2006
                • 7016

Кухулин написа
                Не знам какво искаш да кажеш с "контактно", ама 200 кила на 2 метра ще им направят мозъците на желе. Да не говорим, че здрав кокал няма да остане, ако и да са в танк
                Двеста кила да, ама двеста кила има в половин тон авиобомба. Какво според теб са мятали тия щуки?

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

Нямам идея кво са мятали, ама е изкопало кратер 10х5

Comment

• Nick
                    ветеран
                    • Apr 2005
                    • 2974

Gaden Gogi написа
                    Или към този който се позовава на него. Ти привеждаш въпросният пример- може покажи снимка на танка и на дупката , ето дори има сериен номер..
                    Сейчас вс¸ брошу... (с)

Готин руски виц.
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

Забравих да отговоря за "контактно". Стоманата е яко нещо и за да и направи нещо ВВ трябва да е много близо. Ще ти дам пример:
                      Хвърляш чувал пластичен експлозив на половин метър от влакова релса и го детонираш. Ще отвее шапките на хора на 100 метра от взрива, ама на релсата нищо няма да и има. Взимаш само 400 грама експлозив и го връзваш плътно за релсата. Релсата се къса, или много сериозно се деформира.

Comment

• Кухулин
                        ветеран
                        • Nov 2006
                        • 12515

Amazon написа
                        Забравих да отговоря за "контактно". Стоманата е яко нещо и за да и направи нещо ВВ трябва да е много близо. Ще ти дам пример:
                        Хвърляш чувал пластичен експлозив на половин метър от влакова релса и го детонираш. Ще отвее шапките на хора на 100 метра от взрива, ама на релсата нищо няма да и има. Взимаш само 400 грама експлозив и го връзваш плътно за релсата. Релсата се къса, или много сериозно се деформира.
                        Ударната вълна действа чрез налягане. Това означава, че ключовите фактори са 1) дистанцията и 2) площта, върху която действа. Затова сапьорите имат специални схеми за релси, колони и т.н. Не знам дали съм ти споменавал, че и аз бях малко сапьор по едно време - командир на сапьорен танк Един месец гърмях сапунчета на някакъв курс

Както и да е. Стоманата си е стомана, обаче в тоя танк нищо не може да оцелее при такава експлозия чисто заради ускорението. Глупости са това.

Comment

• Gaden Gogi
                          The Voice of Reason
                          • Oct 2003
                          • 10940

Nick написа
                          Сейчас вс¸ брошу... (с)

Готин руски виц.
                          Да, вица е готин, но важи в двете посоки

Comment

• Nick
                            ветеран
                            • Apr 2005
                            • 2974

gollum написа
                            От друга страна, от изнесеното за момента в темата изглежда, че 50 кг или по-голяма бомба, която избухва непосредствено до танка (под 1 метър).
                            Там е работата, че не знаем на каква дълбочина се е заровила бомбата преди да избухне, нито знаем нейната маса (1,000 кг. е явно преувеличение). Много танкове в Ирак са ударени от IED, които са обикновено авиационни бомби (снаряди също, но те не са толкова големи и мощни). Танковете оцеляват неизменно, с или без повреди, екипажите също, с или без наранявания. Не е единственият случай на експлозия на бомба в непосредствена близост до танк.

При контузиите основният фактор е ускорението. Имайки предвид голямата маса на КВ, танкът не ще да се е ускорил много от взрива, а и деформацията на дъното е поела значителна част от енергията. Всички са изгубили съзнание и не знаем какви травми са получили момчетата. Продължили сражението - какъв избор са имали? Кой знае какви поражения на мозъка, вестибуларния апарат и гръбнака са имали...
                            Last edited by Nick; 12-06-2015, 03:45.
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• gollum
                              фрогландец на вестконинска служба
                              • Jan 2003
                              • 22550

За това какво са мятали има два основни варианта: 50 кг бомби или 250 кг бомби. Мисля че 500 кг в подобен род задачи е много малко вероятно да ползват. Същото важи и за "Щуките", които обсъждахме по-рано. Изглежда, че с 50 кг бомба трябва да го улучат почти директно, за да го извадят от строя - близък взрив ще нанесе повреди и също може временно да го извади от строя. С 250 кг бомба вероятно е достатъчно и сравнително близко попадение (на няколко метра). За момента така ми изглеждат нещата. Естествено, всичко зависи от конкретните условия.

Comment

• Amazon
                                Нередовен
                                • May 2006
                                • 7016

Кухулин написа
                                Ударната вълна действа чрез налягане. Това означава, че ключовите фактори са 1) дистанцията и 2) площта, върху която действа. Затова сапьорите имат специални схеми за релси, колони и т.н. Не знам дали съм ти споменавал, че и аз бях малко сапьор по едно време - командир на сапьорен танк Един месец гърмях сапунчета на някакъв курс

Както и да е. Стоманата си е стомана, обаче в тоя танк нищо не може да оцелее при такава експлозия чисто заради ускорението. Глупости са това.
                                Само дадох пример че и само няколко десетки кила тротил, заровени на 2 метра ще направят много сериозна яма. Колко дълбока - зависи от почвата и терена. Вероятно над метър дълбока, след като част от изхвърления материал се приземи обратно.
                                А че донякъде си бил колега сапьор не знаех Вече се събрахме трима във форума.

О.Т: Командирите на танкове срочно служещи ли са били? Мислех че са поне сержанти.

Comment

Working...