Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тактическата авиация през ВСВ срещу бронирани цели (Hs-129, Ju-87G, Ил-2 и др.)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum написа Виж мнение
    Кое е достатъчно за подобна яма (от текста или моето предположение)?
    Не знам какво е положението с ВВ през ВСВ. От съвременните, примерно 100-150 кг H6 (~ 200 кг ТНТ).

Comment

Ок, а как го определяш? Има някаква формула или нещо подобно?

Comment

Книжка за оцветяване за пилоти на A-10, за да знаят какво да целят в Т-62:

Има и пояснения от бивш пилот на A-10.
        За текущата дискусия - танкът не може да бъде пробит отпред, както и в купола, няма никакъв смисъл да се гърми по веригите, понеже не се повреждат съществено.

Самата книжка: http://imgur.com/a/SD8Ew

Comment

gollum написа Виж мнение
          Ок, а как го определяш?
          На око
          Базирам се на следното: "The Mark 84 is capable of forming a crater 50 feet (15.2 m) wide and 36 ft (11.0 m) deep."

Comment

gollum написа Виж мнение
            Ок, а как го определяш? Има някаква формула или нещо подобно?
            Вероятно има емпирично изведени стойности за различни типове почва и влажност. Нашите офицери определяха количеството според задачата и си знаеха колко им трябва.
            Но от личен опит - сравнително малко експлозив заровен на около 2 метра в земята прави голяма дупка. Не искам да спекулирам с конкретни цифри, но отново по спомени - няколко десетки килограма ще заровят танк. 100+ килограма, танков взвод
            За конкретната случка и отново частично на база личен опит:
            Бомбата може да се зарови на 2 метра в земята ако почвата е рохкава. Взривателя, ако са мятали топмачтово е нагласен на 3-5 секунди. Дупката която ще направи, няма да е както пишеш с 50 градуса наклонени стени. Голяма част от материала изхвърлен от взрива се връща обратно в ямата. Представи си все едно загребваш пясък с шепи и го хвърляш леко нагоре. Така че танка ще може спокойно да излезе ако се поразмърда. Другото е че танка ще бъде засипан с пръст и това обяснява защо нищо не са виждали в началото.
            Единственото което ме притеснява е това което пише и Гоги. Ако дъното е огънато екипажа и танка ще са поели взрива контактно. Не е добре. Ако огънатото дъно е преувеличение, останалото ИМХО е напълно възможно.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Не знам какво искаш да кажеш с "контактно", ама 200 кила на 2 метра ще им направят мозъците на желе. Да не говорим, че здрав кокал няма да остане, ако и да са в танк

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                Не знам какво искаш да кажеш с "контактно", ама 200 кила на 2 метра ще им направят мозъците на желе. Да не говорим, че здрав кокал няма да остане, ако и да са в танк
                Двеста кила да, ама двеста кила има в половин тон авиобомба. Какво според теб са мятали тия щуки?

Comment

Нямам идея кво са мятали, ама е изкопало кратер 10х5

Comment

Gaden Gogi написа Виж мнение
                    Или към този който се позовава на него. Ти привеждаш въпросният пример- може покажи снимка на танка и на дупката , ето дори има сериен номер..
                    Сейчас вс¸ брошу... (с)

Готин руски виц.
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Забравих да отговоря за "контактно". Стоманата е яко нещо и за да и направи нещо ВВ трябва да е много близо. Ще ти дам пример:
                      Хвърляш чувал пластичен експлозив на половин метър от влакова релса и го детонираш. Ще отвее шапките на хора на 100 метра от взрива, ама на релсата нищо няма да и има. Взимаш само 400 грама експлозив и го връзваш плътно за релсата. Релсата се къса, или много сериозно се деформира.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                        Забравих да отговоря за "контактно". Стоманата е яко нещо и за да и направи нещо ВВ трябва да е много близо. Ще ти дам пример:
                        Хвърляш чувал пластичен експлозив на половин метър от влакова релса и го детонираш. Ще отвее шапките на хора на 100 метра от взрива, ама на релсата нищо няма да и има. Взимаш само 400 грама експлозив и го връзваш плътно за релсата. Релсата се къса, или много сериозно се деформира.
                        Ударната вълна действа чрез налягане. Това означава, че ключовите фактори са 1) дистанцията и 2) площта, върху която действа. Затова сапьорите имат специални схеми за релси, колони и т.н. Не знам дали съм ти споменавал, че и аз бях малко сапьор по едно време - командир на сапьорен танк Един месец гърмях сапунчета на някакъв курс

Както и да е. Стоманата си е стомана, обаче в тоя танк нищо не може да оцелее при такава експлозия чисто заради ускорението. Глупости са това.

Comment

Nick написа Виж мнение
                          Сейчас вс¸ брошу... (с)

Готин руски виц.
                          Да, вица е готин, но важи в двете посоки

Comment

gollum написа Виж мнение
                            От друга страна, от изнесеното за момента в темата изглежда, че 50 кг или по-голяма бомба, която избухва непосредствено до танка (под 1 метър).
                            Там е работата, че не знаем на каква дълбочина се е заровила бомбата преди да избухне, нито знаем нейната маса (1,000 кг. е явно преувеличение). Много танкове в Ирак са ударени от IED, които са обикновено авиационни бомби (снаряди също, но те не са толкова големи и мощни). Танковете оцеляват неизменно, с или без повреди, екипажите също, с или без наранявания. Не е единственият случай на експлозия на бомба в непосредствена близост до танк.

При контузиите основният фактор е ускорението. Имайки предвид голямата маса на КВ, танкът не ще да се е ускорил много от взрива, а и деформацията на дъното е поела значителна част от енергията. Всички са изгубили съзнание и не знаем какви травми са получили момчетата. Продължили сражението - какъв избор са имали? Кой знае какви поражения на мозъка, вестибуларния апарат и гръбнака са имали...
                            Last edited by Nick; 12-06-2015, 05:45.
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

За това какво са мятали има два основни варианта: 50 кг бомби или 250 кг бомби. Мисля че 500 кг в подобен род задачи е много малко вероятно да ползват. Същото важи и за "Щуките", които обсъждахме по-рано. Изглежда, че с 50 кг бомба трябва да го улучат почти директно, за да го извадят от строя - близък взрив ще нанесе повреди и също може временно да го извади от строя. С 250 кг бомба вероятно е достатъчно и сравнително близко попадение (на няколко метра). За момента така ми изглеждат нещата. Естествено, всичко зависи от конкретните условия.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                                Ударната вълна действа чрез налягане. Това означава, че ключовите фактори са 1) дистанцията и 2) площта, върху която действа. Затова сапьорите имат специални схеми за релси, колони и т.н. Не знам дали съм ти споменавал, че и аз бях малко сапьор по едно време - командир на сапьорен танк Един месец гърмях сапунчета на някакъв курс

Както и да е. Стоманата си е стомана, обаче в тоя танк нищо не може да оцелее при такава експлозия чисто заради ускорението. Глупости са това.
                                Само дадох пример че и само няколко десетки кила тротил, заровени на 2 метра ще направят много сериозна яма. Колко дълбока - зависи от почвата и терена. Вероятно над метър дълбока, след като част от изхвърления материал се приземи обратно.
                                А че донякъде си бил колега сапьор не знаех Вече се събрахме трима във форума.

О.Т: Командирите на танкове срочно служещи ли са били? Мислех че са поне сержанти.

Comment

Working...
                                X