Сейлър, тук си мисля, че по въпроса за "осемте "Мустанга" и 1 Ме-262" се получи недоразумение между теб и Сентара или по-точно ще е да кажа, че нещо не си го разбрал. Той не твърди, че са необходими осем Р-51 на конкретното място, за да могат да свалят един Ме-262. А че за да може дадена група охранявани самолети да бъде надеждно защитена от атака, са необходими грубо казано осем ескортни изтребителя на един атакуващ, когато последния е Ме-262. Впрочем, подозирам, че това в някаква степен - особено за много големи формации, ще важи и за други изтребители и е нещо като универсално правило на защитата срещу нападението: за надеждна защита винаги са нужни доста повече сили, отколкото тези за нападение, защото последните ще действат на едно или няколко подбрани места, докато първите ще трябва да защитават навсякъде, т.е. във всеки един момент може всички атакуващи сили да бъдат задействани ефективно, докато определена част от отбраняващите в дадения момент ще защитават неатакуван периметър, т.е. няма да участват в сражението другояче, освен пасивно (със самото си присъствие). Това е предимството на атакуващия, който избира време и място, спрямо отбраняващия се, който няма идея за това.
И, естествено, колкото по-бърз е атакуващия самолет - т.е. по-бързо и внезапно може да се появи, да започне атаката и евентуално да се измъкне, толкова по-сложна ще е задачата на изтребителите от охраната, защото времето за реакция ще е по-малко. А че в даден момент един-два изтребителя реално стрелят и свалят някого съвсем не отменя факта, че други х едействат, защото нямат цели пред себе си, но все пак са задействани в цялата операция, т.е. ен могат да бъдат използвани другаде.
Ако правилно съм разбрал Сентара, той пишеше това.
Между другото, тази тема е за непосредствената поддръжка на наземните сили и по-специално за борбата с танкове.
И, естествено, колкото по-бърз е атакуващия самолет - т.е. по-бързо и внезапно може да се появи, да започне атаката и евентуално да се измъкне, толкова по-сложна ще е задачата на изтребителите от охраната, защото времето за реакция ще е по-малко. А че в даден момент един-два изтребителя реално стрелят и свалят някого съвсем не отменя факта, че други х едействат, защото нямат цели пред себе си, но все пак са задействани в цялата операция, т.е. ен могат да бъдат използвани другаде.
Ако правилно съм разбрал Сентара, той пишеше това.
Между другото, тази тема е за непосредствената поддръжка на наземните сили и по-специално за борбата с танкове.
Comment