Centara написа
Та мисълта ми е, че "може", а не че "не може" да се сравнява, но за да е цялостно това сравнение, трябва да се вземат предвид и тези допълнителни фактори. Да дам пример: по-ниското ниво на подготовка на съветските пилоти в сравнение с немските през 1941 г. (говорим за средните стойности), различната тактическа доктрина и организация, липсата на боен опит (какъвто немските пилоти, пак масово, притежават). Всичко това има решаващо значение за това как се развиват военните действия в небето над Източния фронт, при това, според мен, по-голямо значение от чисто техническия фактор, т.е. директното сравнение на параметрите на изтребителите, които се експлоатират. Т.е. дори и съветските ВВС да разполагаха с малко по-добри машини от тези, с които разполагат, това не би променило особено ситуацията, ако не предположим и подобряване на нивото на подготовка и тактическите умения и разбирания.
Разбира се, далеч съм от мисълта, че може ясно да се определи каква точно е ролята на техническите и технологични фактори и каква - на останалите (дори имаше такава тема във форума). Но да се отчитат едните без да се отчита другите ще даде само откъслечна представа за реалната ситуация.
Centara написа
А за въпросните спомени - може и да не съм се изразил съвсем ясно (то не е чудно при техническата ми неграмотност), но ставаше въпрос за това, че определени технически характеристики на машините не присъстват в основните технически описания, а и самите описания далеч не винаги показват това, което машината може да даде реално.
Comment