Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви ще бъдат новите самолети на ВВС

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

кало написа Виж мнение
    ПП - да, Тайфуните, които ни предлагат, не са многоцелеви, но ние по принцип нямаме и сега многоцелеви самолет. Ако имаха акъл отговорните, щяха да модернизират 20-тина (ако са останали толкова) Су-25, които биха могли да служат поне още 10-тина години като основен щурмовик и бомбардировач, при това вече - и със съвремени управляеми боеприпаси.
    Това с пенсионирането на Су-25 е канска глупост. А да ги модернизираме аз викам немА нужда, може би един GPS само, те и сега могат да си мятат КАБ но не мисля че пилотите тренират с тях (ако изобщо имаме в наличност). Пък и няма нужда да се дублират с F-16, който може да мята глупави бомби с точност близка до тази на лазерно-насочваните на су-то. Оръдията и нурсовете са си достатъчни. По-скоро договор за потдръжка подобен на този за МиГ-29.
    А с 8 американски бангии, 15 МиГ-29 и 20-тина щурмовика, ще можем да кажем че имаме авиация спсобна да изпълнява всякакви задачи без да лъжем много. А и ако купуват бангиите да има и добър договор за потдръжка, защото ще е грехота хубав самолет да виси на земята като кугарите и единият Спартан.
    И да се приключи най-после тази епопея и да започнат да отделят повече пари за гориво. По колко летят пилотите ни на година? 40 часа? Медали трябва да им дадат. Медали!
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
      Аз затова и питам по-разбиращите.
      Не ми се рови сега, пък и от укита не се става "специалист", затова въпрос - РЛС на нашата 29-ка не беше ли нещо архаично ? Не работи по земни или морски ( ниско контрастни) цели, съпровожда малко и обстрелва само една цел ?
      Лампова е. Иначе доколкото си спомням си съпровожда 6 цели, достатъчно е мощна, но да, не може като радара на F-16 да се използва за земни цели и за това МиГ-29 не е толкова добър с некоректируеми боеприпаси колкото F-16. Ако греша Кало ще ме поправи.

Comment

Е лампова ще е, каква да бъде
        Тя може теоретично и да съпровожда 6 цели, но стреля реално по една... не е много добре, особенно като се има в предвид бройката на нашите самолети.
        А тези цели от колко километра ги съпровожда ? И ако е възможно сравнение за километрите с F 16 ?

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
          Е лампова ще е, каква да бъде
          Тя може теоретично и да съпровожда 6 цели, но стреля реално по една... не е много добре, особенно като се има в предвид бройката на нашите самолети.
          А тези цели от колко километра ги съпровожда ? И ако е възможно сравнение за километрите с F 16 ?
          Ами аз от радари много не разбирам, но не знам какво имаш в предвид с това че стреля само по една цел. Доколкото знам всики масови изтребители стрелят само по една цел. От там идва и израза захват(прехват). Това е тънък радарен лъч (не широк като при търсене и съпровождане), който с голяма честота минава през целта и има актуална информация за скоростта и посоката на целта във всеки един момент. На база на тази информация се извършва пуска на ракета и евентуално коригиране на курса на ракетата в пасивната част от треакторията и. Това е нужно ако ракетата се изстрелва на по-голямо разтояние от 20 км. от целта. От там са и изразите зриване на захвата и това за което спомена Кало - стабилност на захвата. А именно способността на радара да задържи този лъч върху целта независимо че целта се опитва с маневриране да срине захвата, а собственият ти самолет също маневрира.
          Ако говориш за залпово пускане на ракети, това е възможно при ракети за близък бой с ИЧ бойна глава. Но това не зависи от радара, просто там имаш режим при който ако инфрачервените глави на две или повече ракети са захванали целта, да се извърши залпов пуск по една цел с две ракети. Номера е ракетите да излетят абсолютно едновремено, за да не захване втората факела на първата.
          При ракети с радарно насочване АМРААМ на F-16 има режим при който ракетата директно захваща целта и се изтрелва без помоща на захват от радара. Пилота просто трябва да вкара целта в един кръг на ХУД-а и да извърши пуск, но отново по една цел едновременно. Този режим е само за близко разтояние и е много опасен, защото ракетата излита активирана и ако случайно воденият от твоята двойка в този момент мине пред теб, после ще трябва да обясняваш на жената на другарчето защо си я направил вдовица.

Comment

. Искам да допълня малко извън темата, че армията ни не е чак толкова зле. Все пак управляващите се опитват да купят нещо - не е най-чудесното, но по-добре от нищо. Можем да смачкаме унгарци, чехи, сърби и др.
            Това не е извън темата, а извън всякаква реалност. Тоест - пълна глупост. На този етап настоящите управляващи не са купили и едно болтче за армията (но пък са гепнали бая от болтчетата й, настоящият министър се радва на особена любов от всички военнослужещи)."Армията" ни, от своя страна, може да бъде смачкана за дни от унгарци, чехи, сърби и прочее... Ако ще ползваме детската ти терминология.

РЛС на нашата 29-ка не беше ли нещо архаично
            Не, в архаичната епоха не са познавали електричеството, не са имали и РЛС, че даже и самолети. Иначе - Н019 на нашите МиГ-29 са бая старички, и както вече беше посочено (а за всеки, схванал първите три букви от азбуката на авиацията - и напълно ясно) той няма режим В-З. Самият самолет има режим В-З в СУВ за ползване на неуправляемо въоръжение - НУРС, бомби, бомбови касети, баки с напалм. Ако някой сериозно се интересува от Н019, неговите модификации и т.н. - в нета е пълно с информация.

Comment

кало написа Виж мнение
              Самият самолет има режим В-З в СУВ за ползване на неуправляемо въоръжение - НУРС, бомби, бомбови касети, баки с напалм.
              Оптико-локационната система ли се ползва?

Comment

станция, не система. да

Comment

Кало, а ОЛС как се използва когато целта няма топлинно излъчване - примерно сграда? Или тогава се използва само далекомера?

Comment

Това мое произведение сигурно ще ви хареса повече от предишното. :

Българин да се наричам първа радост е за мене...

Comment

ОЛС е оптико-локационна станция с лазерен далекомер. Тоест - чрез него се измерва разстоянието до целта и се изработват данните за пуск за съответния боеприпас - оръдие, НУРС, бомба, касета. Трябва да погледна вкъщи, но мисля, че има и режим за бомбомятане от хоризонтален полет. Няма ЗАХВАТ на цел, тоест не ти и трябва да се ползва ИЧ-сензора.

Comment

Лампова е. Иначе доколкото си спомням си съпровожда 6 цели, достатъчно е мощна, но да, не може като радара на F-16 да се използва за земни цели и за това МиГ-29 не е толкова добър с некоректируеми боеприпаси колкото F-16. Ако греша Кало ще ме поправи.
                        Лампи има и в някои от най-модерните РЛС. Може да съпровожда до десет цели едновременно, като обаче захваща и изработва данни за стрелба с Р-27Р само за една (като съпровождането на останалите се губи). При някои по-нови версии - например 9-13С, май вече и TWS (ама не съм сигурен), плюс възможност за едновременна стрелба по две цели с Р-77. Според ОКБ-то през 1989 г. този вариант има превъзходство в ДВБ пред F-16C над 10%.
                        Last edited by кало; 21-10-2012, 19:27.

Comment

кало написа Виж мнение
                          ОЛС е оптико-локационна станция с лазерен далекомер. Тоест - чрез него се измерва разстоянието до целта и се изработват данните за пуск за съответния боеприпас - оръдие, НУРС, бомба, касета. Трябва да погледна вкъщи, но мисля, че има и режим за бомбомятане от хоризонтален полет. Няма ЗАХВАТ на цел, тоест не ти и трябва да се ползва ИЧ-сензора.
                          Разбрах, благодаря. Чел съм че се използва в БВБ и по-точно за оръдието, но не знаех че има приложение и при бомбопускане и стрелба с НУРС по земни цели.

Comment

Аз, като търсих данни за играта, бях предвидил атака по наземни цели с ОЛС и сега съм много горд

Comment

Явно се отива на вариант да се купят 8 самолета ама да са нови.....................
                              2014 година ще се търсят 400 милиона за такава сделка - и вероятно ще вземат Грипен.

Comment

400 милиона не стигат дори за осем стари изтребителя. Ако не се лъжа осем грипена биха стрували към 80 милиона евро бройката със самолетообслужващата техника и някой друг Сайдуайндър. Ако искаме и управляемо въоръжение въздух-земя, разузнавателни и РЕБ контейнери, допълнителни резервоари и други нещица идва сметката докъм 100 милиона бройката. Не че съм против грипена, де. Дори с двигател F414 много добре ще ни дойде.

Comment

Working...
                                X