Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тежката конница: предназначение, тактика и други въпроси

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

няколко интересни военни аспекти от използването на тежката конница в началото на 15 в.
    - използването на кука за захвата на копието-това помага да се увеличи неговата големина и тежина, а от там и пробиван мощ
    -измислянето на т.н. бял доспех, позволяващ окончателното отказване от щита
    -спешаването на кавалеристите. Това вероятно се налага от нуждата за запазване на ценните бойни коне, от нуждата от сплотеност, възможност за преодоляване на труден терен, препятствия, стрелци, сащо така и използване на разнонобразни оржия за пробиване на противниковият доспех държани с две ръце

Comment

gladiator написа Виж мнение
      няколко интересни военни аспекти от използването на тежката конница в началото на 15 в.
      - използването на кука за захвата на копието-това помага да се увеличи неговата големина и тежина, а от там и пробиван мощ
      -измислянето на т.н. бял доспех, позволяващ окончателното отказване от щита
      -спешаването на кавалеристите. Това вероятно се налага от нуждата за запазване на ценните бойни коне, от нуждата от сплотеност, възможност за преодоляване на труден терен, препятствия, стрелци, сащо така и използване на разнонобразни оржия за пробиване на противниковият доспех държани с две ръце
      Къде точно са тези куки, че нещо не разбрах?
      Какво точно е бял доспех?
      sigpic
      НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ

Comment

ами Кралице, попрочети, поразгледай някой музеен каталог

Comment

Lance Rest : ( анг.) кука от метал, закрепвана отдяснона гръдният доспех, до извивката за ръката. В нея се опирало копието, станало твърде дълго и тежко, за да се държи само от ръката, насочено напред. L . R . се появява в края на XIV в.. През XV в. започнали да я покриват с олово или меко дърво, за по добро сцепление с копието.
          Attached Files

Comment

Lance Rest : ( анг.) кука от метал, закрепвана отдяснона гръдният доспех, до извивката за ръката. В нея се опирало копието, станало твърде дълго и тежко, за да се държи само от ръката, насочено напред. L . R . се появява в края на XIV в.. През XV в. започнали да я покриват с олово или меко дърво, за по добро сцепление с копието.

Хитро.Някъде бях чела, че още в каменната ера било измислино изобретение, наречено копиемет,с което копието се хвърляло на мнго по-голямо разстояние.Впрочем, такива доспехи съм виждала(за съжаление, не на живо),но не знаех, че им викат бели
            sigpic
            НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ

Comment

Извинявай, че ти го казвам, но си има първоначално натрупване на познания, пък после...иначе е смешно и жалко.
              тези доспехи са махсимилианови, а не готически!

Comment

О, да, във двореца Хофбург във Виена е пълно с такива чудеса:

/всеки любител на железарията задължително трябва да го посети/, че дори и брони с 'поли' има:
                sigpic

Comment

Римлянино, с полата не е кавалерийска броня!!!

Comment

Извинявай, че ти го казвам, но си има първоначално натрупване на познания, пък после...иначе е смешно и жалко.
                    тези доспехи са махсимилианови, а не готически!
                    Аз да съм казала, че са готически?Не се извинявай, който не знае си е смешен, просто питам та барем някой дето знае да ми обясни.Конницата и още по-малко доспехите й не са ми специалност.И да се върнем на темата - за кои точно доспехи говорим?
                    Тези от снимката си изглеждат добре, верно, не мого да кажа какви са, но имат внушителен вид.

Като заговорихме за брони с поли - имало ли е изобщо жени ,които да искат да са рицари?Струва ми се доста странна идея.
                    sigpic
                    НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ

Comment

МОДЕРАТОРЕ, ПРИ ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА ПИСАНИЯТА И АЗ СЕ ОТКАЗВАМ ДА НАВЛИЗАМ В ДЕБРИТЕ НА ТОЗИ ФОРУМ!!!

Comment

Гладиаторе, дай малко повече инфо за полите - използват ли се стоманени от ренесансовата конница или само от плат?
                        За кралицата - готически - началото на XVв., максимилианови - началото на XVIв.
                        Дано така да съм помогнал за иначе затруднената дискусия

Comment

Залмоксис, готическият доспех започва да се формира към 30-те г. на ХV в., като се използва до края на столетието. Особено са характерни италианските и немските доспехи на Високата готика от втората половина на века.
                          Максимилиановият доспех се използва до към 1530 г.
                          Полите не са от плат , а от метал, не се използват от кавалерия-мисля, че е очевадно защо!

Comment

А тези по изображенията какви са? И ти си постнал по-нагоре една гравюра, където се виждат такива поли.

Comment

metal

Comment

пускам доспеха на Хенри V²²², архидука Фердинанд и Карл V, да поставим край на полите
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X