Тежката конница: предназначение, тактика и други въпроси

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • gladiator
    ветеран
    • Sep 2005
    • 1093

няколко интересни военни аспекти от използването на тежката конница в началото на 15 в.
    - използването на кука за захвата на копието-това помага да се увеличи неговата големина и тежина, а от там и пробиван мощ
    -измислянето на т.н. бял доспех, позволяващ окончателното отказване от щита
    -спешаването на кавалеристите. Това вероятно се налага от нуждата за запазване на ценните бойни коне, от нуждата от сплотеност, възможност за преодоляване на труден терен, препятствия, стрелци, сащо така и използване на разнонобразни оржия за пробиване на противниковият доспех държани с две ръце

Comment

• The Queen of Swords
      Царицата на рапирите
      • Sep 2009
      • 87

gladiator написа
      няколко интересни военни аспекти от използването на тежката конница в началото на 15 в.
      - използването на кука за захвата на копието-това помага да се увеличи неговата големина и тежина, а от там и пробиван мощ
      -измислянето на т.н. бял доспех, позволяващ окончателното отказване от щита
      -спешаването на кавалеристите. Това вероятно се налага от нуждата за запазване на ценните бойни коне, от нуждата от сплотеност, възможност за преодоляване на труден терен, препятствия, стрелци, сащо така и използване на разнонобразни оржия за пробиване на противниковият доспех държани с две ръце
      Къде точно са тези куки, че нещо не разбрах?
      Какво точно е бял доспех?
      sigpic
      НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ

Comment

• gladiator
        ветеран
        • Sep 2005
        • 1093

ами Кралице, попрочети, поразгледай някой музеен каталог

Comment

• gladiator
          ветеран
          • Sep 2005
          • 1093

Lance Rest : ( анг.) кука от метал, закрепвана отдяснона гръдният доспех, до извивката за ръката. В нея се опирало копието, станало твърде дълго и тежко, за да се държи само от ръката, насочено напред. L . R . се появява в края на XIV в.. През XV в. започнали да я покриват с олово или меко дърво, за по добро сцепление с копието.
          Attached Files

Comment

• The Queen of Swords
            Царицата на рапирите
            • Sep 2009
            • 87

gladiator написа
            Lance Rest : ( анг.) кука от метал, закрепвана отдяснона гръдният доспех, до извивката за ръката. В нея се опирало копието, станало твърде дълго и тежко, за да се държи само от ръката, насочено напред. L . R . се появява в края на XIV в.. През XV в. започнали да я покриват с олово или меко дърво, за по добро сцепление с копието.

Хитро.Някъде бях чела, че още в каменната ера било измислино изобретение, наречено копиемет,с което копието се хвърляло на мнго по-голямо разстояние.Впрочем, такива доспехи съм виждала(за съжаление, не на живо),но не знаех, че им викат бели
            sigpic
            НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ

Comment

• gladiator
              ветеран
              • Sep 2005
              • 1093

Извинявай, че ти го казвам, но си има първоначално натрупване на познания, пък после...иначе е смешно и жалко.
              тези доспехи са махсимилианови, а не готически!

Comment

• Last roman
                PRAEFECTUS URBI
                • Oct 2005
                • 988

О, да, във двореца Хофбург във Виена е пълно с такива чудеса:

/всеки любител на железарията задължително трябва да го посети/, че дори и брони с 'поли' има:
                sigpic

Comment

• gladiator
                  ветеран
                  • Sep 2005
                  • 1093

Римлянино, с полата не е кавалерийска броня!!!

Comment

• The Queen of Swords
                    Царицата на рапирите
                    • Sep 2009
                    • 87

gladiator написа
                    Извинявай, че ти го казвам, но си има първоначално натрупване на познания, пък после...иначе е смешно и жалко.
                    тези доспехи са махсимилианови, а не готически!
                    Аз да съм казала, че са готически?Не се извинявай, който не знае си е смешен, просто питам та барем някой дето знае да ми обясни.Конницата и още по-малко доспехите й не са ми специалност.И да се върнем на темата - за кои точно доспехи говорим?
                    Тези от снимката си изглеждат добре, верно, не мого да кажа какви са, но имат внушителен вид.

Като заговорихме за брони с поли - имало ли е изобщо жени ,които да искат да са рицари?Струва ми се доста странна идея.
                    sigpic
                    НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ

Comment

• gladiator
                      ветеран
                      • Sep 2005
                      • 1093

МОДЕРАТОРЕ, ПРИ ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА ПИСАНИЯТА И АЗ СЕ ОТКАЗВАМ ДА НАВЛИЗАМ В ДЕБРИТЕ НА ТОЗИ ФОРУМ!!!

Comment

• Zalmoxis
                        ветеран
                        • Nov 2007
                        • 969

Гладиаторе, дай малко повече инфо за полите - използват ли се стоманени от ренесансовата конница или само от плат?
                        За кралицата - готически - началото на XVв., максимилианови - началото на XVIв.
                        Дано така да съм помогнал за иначе затруднената дискусия

Comment

• gladiator
                          ветеран
                          • Sep 2005
                          • 1093

Залмоксис, готическият доспех започва да се формира към 30-те г. на ХV в., като се използва до края на столетието. Особено са характерни италианските и немските доспехи на Високата готика от втората половина на века.
                          Максимилиановият доспех се използва до към 1530 г.
                          Полите не са от плат , а от метал, не се използват от кавалерия-мисля, че е очевадно защо!

Comment

• Zalmoxis
                            ветеран
                            • Nov 2007
                            • 969

А тези по изображенията какви са? И ти си постнал по-нагоре една гравюра, където се виждат такива поли.

Comment

• gladiator
                              ветеран
                              • Sep 2005
                              • 1093

metal

Comment

• gladiator
                                ветеран
                                • Sep 2005
                                • 1093

пускам доспеха на Хенри V²²², архидука Фердинанд и Карл V, да поставим край на полите
                                Attached Files

Comment

Working...