Ъ-ъ-ъ-ъ точно с този материал в пост ¹181 започнахме да дискутираме Арджун.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Модерните танкове
Collapse
X
-
кало написа Виж мнениеТ-90СМ отблизо. Може би най-подробното филмче досега за развитието на Т-90, предназначено за износ.
Comment
-
Леките танкове не бяха ли отречени като концепция още след ВСВ? Какъв е тактическият замисъл зад такива слабо бронирани машини? Единственото което аз виждам като приложение е да се произведе огромен брой. Нещо като съвременна лека кавалерия.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Amazon написаЛеките танкове не бяха ли отречени като концепция още след ВСВ? Какъв е тактическият замисъл зад такива слабо бронирани машини?
Comment
-
Е те освен специфичното приложение имат и отвратително ниска оцеляемост при това без средата да е наситена със скъпи и сложни противотанкови средства като Javelin или пък (още по-зле), Хелфайър, Щурм-С или Хризантема. Стига и съвсем простичко нещо като РПГ-7 в достатъчни количества, гарнирано с някоя и друга картечница в повечко, главно за метене на бягащи екипажи. Задачите описвани от Голум по-скоро са за БМПтата или за машини от сорта на LAV Striker(ако искаш огнева поддръжка вкарваш 4 Striker MGS в механизираната рота и работата заспива), а да не споменаваме, че в логистично отношение са кошмар - още едно шаси за поддръжка, при това нямащо нищо общо примерно с основните танкове, БМПтата и др. в частта. Ама китайска му работаКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Но това вече се отнася и за ОБТ-тата, така че...
Извън традиционите танкостроители като САЩ, Русия, Германия, Франция, Китай, Израел, на първо четене се сещам също за Корея, Индия, Турция.
Мисля че бяхме обсъждали, че по-скоро няма особени иновации по темата, или революционни концепции. Извън динамични защити, нови боеприпаси, гардски пакети, окачвания и т.н.
Във всички съвременни по-масови конфликти, ОБТ си се използва по-скоро масово, отколкото в специфични ситуации.
И точно добрата защита се оказва ключова за такава машина особено при лошо тактическо използване. За това ме озадачиха тези танкове.
А разузнавателни машини има далеч по-подходящи от това да се използва лек танк. Включително по-бързи, по-безшумни, плуващи и т.н.
А за тактическа потдръжка на пехотата, слабата броня не е ли огромен минус? Идват ми наум поне няколко типа въоражение с които е наситена съвременната пехота, от .50 калиброви снайпери, през РПГ без тандемна бойна част, та до ЗУ и малокалибрени оръдия на БМП, или БТР които не са подходящи зрещу ОБТ, но ще са изключително опасни срещу лек танк.
П.П: Писали сме едновременно с Моряка.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment