Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Модерните танкове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Интересно материалче за Arjun Mk.2:


    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

    Comment


      Ajai Shukla беше писал преди време в блога си много интересни неща за Arjun. Факт е, че индийците с огромни закъснения, грандиозни надхвърляния на планираните бюджети и адски много родилни мъки успяха в крайна сметка да направят много свестен танк от Arjun. Сега остава вече и танкова индустрия да си направят...
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        Много тежко животното, 67 тона! А за танковата индустрия, в блога пише че нещо армията не го искала, защото бил тежък за терените където оперирала (границата с Пакистан). Което ми звучи странно, и Ейбрамса не е лек, ама си оперира на всякакви терени. Пише също че руснаците не им давали технологията за сплавите на оръдието и броневите плочи за Т90. Пък аз бях чел, че индийците ще си го произвеждат от-до. Или аз нещо съм чел, недочел, или има някой противоречия в блога.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          Абрамс оперира, но си имат американците съответните инженерни подразделения дето бързо правят мостове. А на терена на Индустан , дето мостовете в голямата си част са примитивни и дъждовния сезон е близо половин година, ще им трябва сериозно осигуряване на индийците. Затова "риват".

          Comment


            Amazon написа Виж мнение
            Или аз нещо съм чел, недочел, или има някой противоречия в блога.
            Първото.
            Колкото до това, какво иска или не иска индийската армия и оръжейна индустрия:
            По отношение на танковете и танкостроенето в Индия има две лобита - 1) по-многобройното руско лоби, което общо взето залага на T-90 Бишма и модернизирания Т-72 Аджея.
            Directorate General of Mechanised Forces (DGMF), често се споменава, като един от главните стожери на това лоби и спирачи на програмата Арджун
            2) По-малобройното лоби на локалната индустрия, която общо взето следва западни традиции в танкостроенето. Логично е, че Defence Research and Development Organisation (DRDO), която има за цел да развива местната оръжейна индустрия яко подпира Арджун.
            И двете лобита имат свои привърженици в армията, в пресата и т.н.
            И двете лобита имат своите основания. Индийците кажи речи се раждат след като получават Т-72 и го сравняват с техните Виджаянти, които са си колониални танкове отвсякъде. Логично е руската техника да се ползва с такова добро име сред тях. Отделно от това самата програма Арджун беше една провлачена трагикомедия (съвсем по индийски). Първите образци си бяха пълен провал и т.н.
            От друга страна способността сама да произвежда оръжието си е кажи речи задължително условие за страна с претенциите на Индия, така че Арджун общо взето е стратегически проект и не може да бъде изоставен. Програмата е бутана, подпирана, реанимирана и т.н. многократно, танкът въпреки трагичното му представяне на тестове, непрекъснато е пробутван на армията, като същевременно е нон-стоп подобряван.
            Същевременно нещата с руската техника не стоят съвсем розово. Т-72 остарява, а Т-90 на индийска служба си има проблеми. С разни компоненти от електрониката и климатичната инсталация (поне за това се говори най-често). Не случайно Арджун служи именно в най-горещите места по границата с Пакистан - Раджастан и то баш в пустинята, където Бишми не припарват.
            Така си се движеха нещата до преди 2 години, по специализирани издания и пресата си личаха удари към двете страни - примерно "армията харчи милиони за ъпгрейд на остарял танк (има се предвид Т-72), пренебрегвайки нашия Арджун" и т.н., когато Индийците организираха пореден тест между доставените арджуни на въоръжение в 1-2 полка и Т-90. За всеобща изненада Арджун тотално бие Т-90. Дори офицери скептици, които са се съпротивлявали много дълго време с/у приемането на Арджун на въоръжение, са били изненадани и принудени да признаят, че все пак в тоя танк има хляб.
            И тогава се почва това "ама танка е много тежък", от друга страна пък лобито на Арджун си дудне "да ама руснаците не ни дават пълен TOT" и така...керванът си върви, кучетата си лаят.

            P.S. Btw имаше опит и за компромисен вариант - т.нар. Танк EX.
            Last edited by albireo; 11-08-2012, 19:11.
            Recalibrating my lack of faith in humanity...

            https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

            Comment


              Аз доколкото знам оръжие и то от ранга ОБТ се произвежда по задание отразяващо нуждите и доктрината на дадена армия и някакви ориентировъчни тактико технически характеристики опосредствани от същата тая доктрината. Защо тогава тоя танк, дори да е по-добър от Т-90 в индийската му разновидност не става за местата където е най-нужен? За мен отговора, а и ти май също си намекнал нещо такова е в "Особености на индийският национален риболов". Познавам достатъчно индийци за да приема такъв вариант като възможен. При тях взимането на сомостоятелни решения и поемането на отговорност се възприемат като тежка форма на гонорея.
              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

              Comment


                Amazon написа Виж мнение
                ...не става за местата където е най-нужен?
                Става, ама другото лоби го хейти по тая линия. А те пък отвръщат, като акцентират върху проблемите с трансфера на технологии.
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

                https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                Comment


                  Сега видях още една дупка в аргументите против тежкият танк - нямало да може да се десантира/пренася с С-17 защото бил на границата на товароподемност!
                  А пък Т-90 можело щото е "само" 50 тона. Ако някой ми намери снимка как Т-90 влиза в търбуха на глобмастера ще съм му много благодарен. Ще оценя и следващата снимка от поредицата - как въпросният танк изпада през дупката която ще си направи във фюзелажа на самолета.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                  Comment


                    Тежки танкове карат и в Афганистан, със самолети Ан-124.


                    62-тонният Лео 2 влиза без проблем в търбуха на Антонов

                    По-долу пише как Антонов карал и по две бройки от канадските тип Лео С2s до Киргизстан. Ма те са по-леки.
                    Last edited by Kramer; 12-08-2012, 17:50.

                    Comment


                      За Антонов не съм учуден, май рекорда му беше да прекара от Германия за Канада някаква огромна машина (май за дълбаене на тунели, не помня) която тежеше доста повече от танк. Той с едно кацане в Авганистан зарежда една американска бригада с храна и вода за месец, все пак разликата в капацитетите с С-17 е в пъти.
                      А за С-17 вече казах, докато не видя снимка, не вярвам. Все пак това ще е на границата на капацитета му и дори да не изпадне през фюзелажа както предполагам ще си е проблем. От доста време тапета на десктопа ми е точно С-17 някъде над Аляска(много ми е красив тоя самолет) и си представих как в него има танк и танкът не е центриран добре...и С-17 в един момент спонтанно прави Кобрата на Пугачов. Не мога да спра да се хиля.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                      Comment


                        C-17 рутинно носи MBT за Афганистан, но там танкове много така или иначе няма.

                        Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

                        A C-17 aircrew assigned to the 816th Expeditionary Airlift Squadron in Southwest Asia, prepares, secures and transports an M1 Abrams tank to Camp Bastion, Af...
                        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                        Comment


                          Е сега вече вярвам. С-17 от първата петица на любимите ми самолети влезе директно в тройката. Благодаря ти за клипчетата. Прави впечатление с какви вериги прикрепят танка вътре в търбуха на "владетелят на земята". Изглежда ми разумно, танкът не е свикнал да лети и предполагам ги е страх да не се уплаши и да се разбуйства по време на полет, така че и танкистите да не могат да го успокоят.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                          Comment


                            Отделно, че Антонов е напълно ирелевантен в случая, защото Индия си купи именно глоубмастъри, за да компенсира лошата си логистика по граничните райони с Китай.
                            А пък в средносрочен план Арджун едва ли ще го мъкнат в C-17 щото той си е танк предвиден да действа с/у Пакистан.
                            Recalibrating my lack of faith in humanity...

                            https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                            Comment


                              Amazon написа Виж мнение
                              Много тежко животното, 67 тона! А за танковата индустрия, в блога пише че нещо армията не го искала, защото бил тежък за терените където оперирала (границата с Пакистан). Което ми звучи странно, и Ейбрамса не е лек, ама си оперира на всякакви терени..
                              Напиши си в Гугъл Jammu and Kashmir погледни снимките на терена особенно на Jammu , и вече няма да ти е странно..... Ейбръмса не оперира на всякакви терени, за планински не коментирам.
                              Не е сигурно въпросният ,пък и повечето тежки танкове как ще се държат в условията на Пакистанската Пустиня , за разлика от тази в Ирак е пясъчна с дюни а не твърда и камениста (на снимки от пустинни учения , гледам че ползват модифицирани Руски танкове , а не Арджуни), така че, незнам.
                              Sub sole nihil novi est

                              Comment


                                Mirovk написа Виж мнение
                                Не е сигурно въпросният ,пък и повечето тежки танкове как ще се държат в условията на Пакистанската Пустиня , за разлика от тази в Ирак е пясъчна с дюни а не твърда и камениста (на снимки от пустинни учения , гледам че ползват модифицирани Руски танкове , а не Арджуни), така че, незнам.
                                "Пакистанската пустиня" е същата, като индийската пустиня. Това, че ти не си виждал Арджун в пустинята не значи, че танкът не го мислят да оперира там. Напротив, засега точно и само там го мислят да оперира. Погледни къде са разквартирувани частите, които са екипирани с тоя танк... баш в най-гадната пустиня. Където както казах Т-90 Бишма не ходи, щото точно там се е провалил.
                                Recalibrating my lack of faith in humanity...

                                https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                                Comment

                                Working...
                                X