Angelmr написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Танковете от 50-те и 60-те
Collapse
X
-
uzi71 написа Виж мнениеЕгипет модернизира танковете си Т-54/55 по програмата Ramses 2. Това включва монтиране на двигател AVDS-1790-5А с мощност 908 к.с., трансмисия Renk RK-304, 105 мм оръдие М68 /американска версия на британското L7/ и окачване от М-48. Монтирането на новия силов блок налага удължаване на кърмовата част на корпуса с 60 см, но не поради по-големите размери на двигателя, а защото е монтиран надлъжно вместо напречно, както е при оригинала. Причината за надлъжното монтиране е транмисията Renk RK-304, която се слага при модернизацията. Двигателя AVDS-1790-5А действително е по-тежък с около 200 кг от оригиналния /1158 кг срещу 960 кг/, но това е масата без работни течности, радиатори и т.н. В работно положение масата и размерите на двата двигателя е съпоставими, а мощността им не.
Снимка на танка:
http://mainbattletanks.czweb.org/Tanky/ramses.jpg
Comment
-
Gaden Gogi написа Виж мнениеНе се подвеждай по моряшкото Троло-ло-ло, Пристрелочна и сдвоена картечница са две съвсем различни неща. Иначе сдвоено КПВТ им Т-10М (оредните са с ДШК) и ИС-7, и то си е сдвоено, не пристелочно.
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеОт къде намери данни за двигателите? 1790 доста варира от модел до модел по отношение на теглото. За кой точно модел става дума? И ще те затрудни ли много да споделиш източника за теглото на двата двигателя в работен вид? Защото в списъка който намерих, единствения дизелов вариант на този двигател е към два тона.
Масата на дизеловия AVDS-1790-5А не можах да я намеря, а тази на дизеловия AVDS-1790-2 е 2223 кг. Ето тук има и размерите му: Length (mm)
1178
Width (mm)
1910
Height (mm)
1130
линк: http://www.army-guide.com/eng/product2368.html
Някъде бях намерил и размерите на В-55, но не помня къде.
Comment
-
Не се подвеждай по моряшкото Троло-ло-ло, Пристрелочна и сдвоена картечница са две съвсем различни неща. Иначе сдвоено КПВТ им Т-10М (оредните са с ДШК) и ИС-7, и то си е сдвоено, не пристелочно.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
uzi71 написа Виж мнениеПрав си дал съм масата на бензиновия вариант AV-1790-5C - моя грешка.
Масата на дизеловия AVDS-1790-5А не можах да я намеря, а тази на дизеловия AVDS-1790-2 е 2223 кг. Ето тук има и размерите му: Length (mm)
1178
Width (mm)
1910
Height (mm)
1130
линк: http://www.army-guide.com/eng/product2368.html
Някъде бях намерил и размерите на В-55, но не помня къде.
Поправка, ето размерите на двигателя:
1698 х 825 х 897
Ето и източника: http://osdt.ru/dvigatel_v-55
Меко казано е доста по-компактен от американеца.Last edited by Angelmr; 22-11-2013, 19:58.
Comment
-
Гоги,при бойни условия-сиреч пресечен терен-около 120км-напълно достатъчно.Излизат отгоре не заради ключа-люка си се отваря отвътре без ключ.дерта е друг-ударят ли ти купола да заклини не можеш го врътна да дойдат така панелите на подвижния под,че да ги вдигнеш.Горящата нафта не е проблем-само бандажите на ролките омита
Comment
-
fidelis написа Виж мнениеГоги,при бойни условия-сиреч пресечен терен-около 120км-напълно достатъчно.Излизат отгоре не заради ключа-люка си се отваря отвътре без ключ.дерта е друг-ударят ли ти купола да заклини не можеш го врътна да дойдат така панелите на подвижния под,че да ги вдигнеш.Горящата нафта не е проблем-само бандажите на ролките омита
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеВ случая важен параметър е литровата мощност, но най-важното е съотношението конски сили на тон защото това има голямо значение за ускоряемост, разход на гориво и т.н.
Comment
-
Ако разглеждахме бензинов и дизелов двигател щеше да има повече разлики. Тук принципа е еднакъв при двата танка (не съм сигурен дали са многогоривни), предполагам предавателните отношения са сходни, въртящият момент се постига при подобни обороти. Затова остава разликата колко коня на тон имаш.
Comment
-
Сун Дзъ написа Виж мнениеАко разглеждахме бензинов и дизелов двигател щеше да има повече разлики. Тук принципа е еднакъв при двата танка (не съм сигурен дали са многогоривни), предполагам предавателните отношения са сходни, въртящият момент се постига при подобни обороти. Затова остава разликата колко коня на тон имаш.Nobody has three balls but some people have two very good ones!
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеВ няколко от статиите които разглеждах днес се споменаваше пробег 80 мили за патъна. При идеални условия. Така че и тук не виждам някаква разлика с убер американеца.
Comment
-
Ultramarine написа Виж мнениеАко въртящият момент се постига на сходни обороти и самият той е сходен няма как да има сериозна разлика в мощността.
Големият въпрос е ресурсът, за който питах по-нагоре, защото имам само бегли спомени за някакви 500 часа или километра за Т-34 и нещо като 1500 часа за по-съвременните. Но не съм се задълбочавал в търсене.
Важно е в една кампания колко километра и часа ти работи танка, разбира се теоретично. Надали в момента в Сирия спазват заводските предписания.
Comment
-
2500 часа за Т-55 ,Т-62 и заминава в Търговище за ремонт.Нямаха грижи да ги навъртят.Относно маневреност/пъргавост на танка-ами при разговори с турски танкисти които имаха възможност да изпробват Т-55,определено даваха предпочитание на руснака пред М48/М60 които те експлоатираха и сравняваха техните машини като динамика с нашите Т-55АМ2.Някъде Гоги беше писал,че при създаването на Т-54 са били принудени да намалят челната броня от 120 на 100.Чел съм го същото,но винаги съм се питал защо при положение ,че недомислието Т-55АМ2 е с 6 тона по-тежко и всичките те са в челна проекция и то-на същото шаси... Верно,танка си е значително по-инертен,но не е чак толкова зле,а и не страда от износване на бандажи на челните ролки както би следвало да се очаква...
Comment
-
ОК, има ли някакъв начин да се опишат известните х-ки на съответните модели до края на 60-те и да се сравнят.
От една страна, чисто числово в категориите - 1. защитеност 2. подвижност 3. огнева мощ
От друга - 1. логистика 2. боеготовност
Трета - мирна експлоатация
ПП - по възможност без "рашките", "каубоите" и прочее дивотии.
ПП2 - Т-64 не влиза в цялата история, щото е принципно нов танк - реално погледнато - първият ОБТ
Comment
Comment