bsb написа
Виж мнение
В един форум бях срещнал твърдението, че над 200 метра дистанция човек не може да различи униформите, дали са на свои или на врата. Склонен съм да се съглася като смятам, че това в повечето случаи е вярно.
Другаде бях срещнал една англииска статистика според която при битка една пета от войниците стрелят с/у врага (останалите повече се крият) и от тази една пета, една пета улучват. Т.е. на сто войника около 20 стрелят системно с/у врага и 4-5 имат попадения. Статистиката се отнасяше за Първата световна, но надали нещо се е променило оттогава в човешката психика.
В американски сайт бях срещал, че СВД има ефективност до 800-900 метра (разбира се при добър стрелец, снайперови патрони и предполагам добър екземпляр). За сръбската М76 (калибър 7,92х57) даваха около 800 метра максимално ефективно разстояние. Разбира се това предполагам е по ръстова фигура. По мишена 20х20 см (човешка глава) трудно би се стреляло успешно на повече от 300-350 м с обикновено оръжие, без оптика.
Интересно нещо четох в Уикипедията - на СВД даваха точност около 2 МОА, На сръбската М76 около 1,5 МОА, а на румънската ПСЛ - 1МОА; Явно румънците бяха прикалили с рекламата. За СВД е възможно да има точност около 1МОА със снайперови патрони, но това са отделни екземпляри (знаем, че руските оръжия се отбират). Предполагам че новите модели СВД стрелят по-точно от старите (в ижевск купиха машина за студено ковани цеви от Щаер-Манлихер), но все пак е нереално да се предполага точност по-добра от 3-5 см/100 метра.
Общо тази група оръжия, стандартно с оптични мерници с малко увеличение (4-6 кратно) и в стандартни пушечни калибри (7,62х61; 7,62х54Р; или по-старите 7,92х57-само сърбите го ползват, други стари не съм срещал) са най-ефективни до дистанциии около 600-650 метра. Това не изключва отделни ефективни изстрели до 800-900 метра, но това не е обикновенния войник. С оръжия в тези стандартни пушечни калибри дистанцията 1000 метра за ефективно приложение е твърде голяма. За точна стрелба на дистанции от 1000-1500 метра се използва оптика с голямо увеличение (10-20 кратно). Такава оптика изисква разлиечен монтаж (както е в бенчреста) от тази на стандрартно оръжие с което се стреля на близки дистанции. С тази оптика обратно - не може да се стреля на близки дистанции (оптиките с голямо увеличение имат малък зрителен ъгъл и поради параболата на куршума близките цели остават извън обхвта и). Разбира се 4 кратното ПСО-1 на СВД няма този проблем и на 1300 метра, но смятам за несериозно да се мисли за точна стрелба с 4 кратна оптика на повече от 400, максимум 600 метра.
Мястото на приложение на тази група оръжия в боя - дистанциите 300-600 метра. За снайперова стрелба на дистанции до около 300 метра се смята, че оръжията с междинен патрон (АК74, М16, други) снабдени с оптика са по-ефективни от полуавтоматични оръжия с пушечен патрон. По далечната ефективна стрелба на оръжията от групата на СВД от тези с междинен патрон обаче дава възможност, в тактически план стрелеца да се разположи зад линията на своите, като ги прикрива и е относително недосегаем (трудно откриваем при битка) от противника (доколкото съм срещал, реално съвременния бой с леко стрелково оръжие се води на дистанции около 150-200 метра, не повече). Освен това имаше доста съобщения за неефективност на новата М4 на средни дистанции (5,56х45 иска оръжие с дълга цев). Може би и това е една от причините за многото снимки на американски войници с М21/СВД/ПСЛ и т.н., просто се реагира според обстановката.
Това са моите 5 стотинки по темата. Всичко казано е ИМХО, с удовоствие бих прочел критични мнения или забележки.
Comment