Съобщение

Collapse
No announcement yet.

СВД, М14 и подобните им

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

tconiotconev написа Виж мнение
    Уф още един умнк. Ами те и за АК74 дават групираност при привеждане на боя да бъде 15 см ама да си призная аз съм правил група колкото 50 стотинки на 100 метра с 4-ри изстрела.
    Цонко, и аз съм правил малки групи със СВД, ама с "целевые". С валовите патрони нещо не са така нещата. Да не говоря за архаичния щатен мерник.
    Така, че не ме убеждавай, че в 2009г. СВД-то може да се нареди между снайперските пушки.
    А за групата колкото монета от 50ст. на 100м. с АК74 , извинявай, но ще изразя недоверие. Това значи група по-малка от МОА постигната с щатен автомат и валови патрони.
    Last edited by Стич; 18-01-2009, 00:01.
    СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Темата доста се нажежи. Може би трябва да направя едно пояснение: Когато писах, че с огън от голямокалибрена картечница може да свали хеликоптер или самолет, аз имах впредвид това като потенциална възможност, а не като статистическо сигурно събитие. Разбира се поразяването на всяка цел е с определена статистическа вероятност и на 1,5-2 км 12,7 милиметровия куршум има достатъчно енергия за да порази успешно такава цел, но точността му и скоростта на целта прави това сравнително малко вероятно. За да се поразяват успешно на такава дистанция цели, особено бързолетящи като самолети например, е необходимо зенитно автоматично оръдие (поне 23мм калибър). Разбира се хеликоптера, като по-бавно летящ се улучва по-лесно, но все пак факт е, че повечето хеликоптери и самолети са свалени от по-близки дистанции. Това обаче не прави ДШК безопасна ако се гледа от 2 км.

Comment

Може би трябва да направя едно пояснение: Когато писах, че с огън от голямокалибрена картечница може да свали хеликоптер или самолет, аз имах впредвид това като потенциална възможност, а не като статистическо сигурно събитие.
        Е, с това уточнение можем да закрием тази част от темата. Мисля че никой не е твърдял, че 12,7 мм куршум е "безопасен на разстояние 1,5-2 километра, обсъждаше се практичността на воденето на огън на такива дистанции. Сигурно има ситуации (поне мога да си ги представя), в които може да се води огън по цел на максималния обсег на оръжието, но те са, поне в повечето случаи, изключения. По правило ще се води огън на такава дистанция, на която това ще е оправдано от гледна точка на очаквания ефект (дали неутрализация, поражение на целта или по-скоро психологически ефект (да спрат, да залегнат, да предприемат някаква маневра или да бъдат принудени да отговорят на огъня)), спрямо недостатъците (разкриване на позицията, разход на боеприпаси и прочее).
        Ако се върнем към дикусията - сигурно е възможно за добре терниран снайперист, въоръжен със снайперско оръжие калибър 12,7 мм, да порази цел на дистанция 1,5 - 2 километра. Въпросът е колко често може да се очаква подобна цел да бъде регистрирана на такава дистанция. Т.е. всичко ще зависи от обсотятелствата на конкретната ситуация, затова и обсъждането по принцип ще страда от недостатъците на общото говорене.

Comment

по отношение на последно, май документираните и пуснати в мрежата (поне) случаи на такова поразяване са между три и пет. Рекордът май беше на некъв от ИРА - британски войник на 2,1 км. Но принцип вероятността за успешен изстрел на такива разстояния е малка.

Comment

Стич написа Виж мнение
            Цонко, и аз съм правил малки групи със СВД, ама с "целевые". С валовите патрони нещо не са така нещата. Да не говоря за архаичния щатен мерник.
            Така, че не ме убеждавай, че в 2009г. СВД-то може да се нареди между снайперските пушки.
            А за групата колкото монета от 50ст. на 100м. с АК74 , извинявай, но ще изразя недоверие. Това значи група по-малка от МОА постигната с щатен автомат и валови патрони.
            Проблема си е твой, че невярваш, но това е самата истина. През далечната 1989 година бях с АК-47, а от месец август 1990 до 21 август 1994 година бях с АК74Н на който номера бе КР 298451. Същият ми бе зачислен чисто нов защото тогава на всички от батальона минахме от 7,62 на 5,45 мм. Любимата играчка стреляше супер точно, а за тези 4 години бе подложена на голям тормоз, като в последната година през месец май 1994 година групираността му бе между 5-8 см. на 100 метра.
            Повече за постижения на тема точност няма да говоря и да доказвам....

Comment

Румънският СВД,този без мех.мерни прибори и произведен за износ се нарича"Дракула".Интересно ми е ,че е със занижени показатели,тъй като на времето когато се произвеждаше стандартите бяха май единни за Варшавския договор.
              Според мене,стандартният СВД ще остане още дълго време на въоръжение поради простата причина,че е изключително дуракоустойчив.Стреля си с целевие боеприпаси,пък като свършат си пука и с патрони взети на заем от картечаря.Задачите за коите е предвидена си ги решава без проблем.Впрочем,тя от кога е в строя?Май е от началото на 70-те години.Тогава заменя старата снайперова трилинейка обр.1934г.Освен тази винтовка,рашаните имат и друго прецизно ловно оръжие,доста по-старо - самозарядна винтовка "Медвед" кал.9,3мм.Не мислите ли,че ако "Мечката" бе по-добра нямаше да бъде мобилизирана.Калибъра е без значение,тъй като я има в още 3.Колкото до Винторез и Вал,те май са слабички оръжия и с успех се ползуват от спецове на къси разстояния

Comment

СВД е в строя от 1963 официално. Снайперски Мосин също на места още има "в строя", но не при мп (или мс, както са още в Русия). Няма никаква "трилинейка обр. 1934г.". Води се снайперска винтовка Мосин обр. 1891/30 (приета на въоръжение 1931 г.).

Всъщност на базата на ловния 9,3мм боеприпас, е разработен новият снайперски боеприпас за съвсем новата (от около 6-7 години) снайперска пушка СВДК - http://world.guns.ru/sniper/sn79-r.htm. Изработена е само малка серия, заради безперспективност на проекта.

ВСС е безшумна снайперска пушка за специални операции, на въоръжение от над 20 години в СпН на армията, ФСБ и т.н., както и тук-таме - в разузнавателните подразделения на армията. Изобщо не е "слабичко оръжие" (със сигурност ). Защо - можеш да прочетеш и сам

Вал - е автомат от рода ВСС.

Comment

кало написа Виж мнение
                  ВСС е безшумна снайперска пушка за специални операции, на въоръжение от над 20 години в СпН на армията, ФСБ и т.н., както и тук-таме - в разузнавателните подразделения на армията. Изобщо не е "слабичко оръжие" (със сигурност ). Защо - можеш да прочетеш и сам

Вал - е автомат от рода ВСС.
                  Точнее дополню ВСС "Винторез"-не бесшумное,а малошумное оружие для специальных операций.Очень мощная пробиваемость 9мм пули патронов СП-5,и особенно бронебойного СП-6.Но дозвуковая скорость полета пули усложняет использование на дистанциях выше ​100-150 метров.
                  На излёте века взял и ниспроверг
                  Злого человека - Добрый человек. Из гранатомёта, шлёп его, козла! Стало быть, добро-то посильнее зла!

Comment

:-)))))

[QUOTE=кало;242556]СВД е в строя от 1963 официално. Снайперски Мосин също на места още има "в строя", но не при мп (или мс, както са още в Русия).

Не знам ние дали влизаме в тия "места" , но нашите (става въпрос за МБр)СВД се използват само за мисии , а останалите снайперски пушки са си "МОсин" и те се носят в строя , и с тях се "обучават" изпълняващите длъжност снайперист.......

Няма никаква "трилинейка обр. 1934г.". Води се снайперска винтовка Мосин обр. 1891/30 (приета на въоръжение 1931 г.).

That's right!

Comment

[QUOTE=SSmart;243386]
                      кало написа Виж мнение
                      СВД е в строя от 1963 официално. Снайперски Мосин също на места още има "в строя", но не при мп (или мс, както са още в Русия).

Не знам ние дали влизаме в тия "места" , но нашите (става въпрос за МБр)СВД се използват само за мисии , а останалите снайперски пушки са си "МОсин" и те се носят в строя , и с тях се "обучават" изпълняващите длъжност снайперист.......

That's right!
                      Уважаемый SSmart,поверьте мне на слово,снайпером я в командировках по Чечне пробыл больше года." Моська"-неплохая винтовка,не смотря на почтенный возраст, некоторые профи-снайпера ее предпочитают более , чем некоторые другие образцы.Вопрос стоит только в оптике.Здесь конечно необходимы прицелы современные.
                      ..И это при условии ,что у нас есть более современные снайперские винтовки.
                      Злого человека - Добрый человек. Из гранатомёта, шлёп его, козла! Стало быть, добро-то посильнее зла!

Comment

[QUOTE=Amonit;243418]
                        SSmart написа Виж мнение
                        Уважаемый SSmart,поверьте мне на слово,снайпером я в командировках по Чечне пробыл больше года." Моська"-неплохая винтовка,не смотря на почтенный возраст, некоторые профи-снайпера ее предпочитают более , чем некоторые другие образцы.Вопрос стоит только в оптике.Здесь конечно необходимы прицелы современные.
                        ..И это при условии ,что у нас есть более современные снайперские винтовки.
                        Moже би е малко глупав въпрос(извини ме ако е така), но проблем ли е на Мосинката да и се приспособи ПСО-1 примерно ако оптиката и е недостатък? Иначе представям си защо я харесват повече от СВД да кажем, при все че е на същия патрон.
                        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

не знам дали е на същия патрон точно, а пък ПСО-1 далеч не е последната дума в снайперското оръжие. прицелът е правен точто за това, за което и СВД - точна стрелба на гореми дистанции в рамките на отделението, не за специализирани снайпери.
                          Сега вече в Русия често се ползва прицелът Хиперион с променлива кратност.

ПП - за Мосин - думата ми беше за руските ВС.

Не знам как е у нас. Служил съм във ВУ в Търново и в 9 бтбр - и на двете места разузнавачите и кашимерията бяха със СВД.

Comment

кало написа Виж мнение
                            не знам дали е на същия патрон точно, а пък ПСО-1 далеч не е последната дума в снайперското оръжие. прицелът е правен точто за това, за което и СВД - точна стрелба на гореми дистанции в рамките на отделението, не за специализирани снайпери.
                            Сега вече в Русия често се ползва прицелът Хиперион с променлива кратност.

ПП - за Мосин - думата ми беше за руските ВС.

Не знам как е у нас. Служил съм във ВУ в Търново и в 9 бтбр - и на двете места разузнавачите и кашимерията бяха със СВД.
                            Е примерно споменах ПСОто де, не знам какво точно ползват сега в Русия, а иначе ако не бъркам и двете са на 7.62х54R.
                            Иначе аз пък в Плевен съм виждал само едно табло за СВД. Кьорава пушка не видях, не само при нас ами и при останалия народ в школата
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Sailor_Malan написа Виж мнение

Moже би е малко глупав въпрос(извини ме ако е така), но проблем ли е на Мосинката да и се приспособи ПСО-1 примерно ако оптиката и е недостатък? Иначе представям си защо я харесват повече от СВД да кажем, при все че е на същия патрон.
                              Проблема скорей не в приспособлении ПСО-1 или ПСО-2 под Мосинку.Некоторые снайпера-профи самостоятельно всверливают и устанавливают на винтовку прилив под "ласточкин хвост" (нали ме разбирате).Вопрос в том что сама Мосинка не смотря на свои ветеранские заслуги морально устарела.В российской армии на смену самозарядной СВД пришло СВДС.А вот Мосинку со скользящим затвором (надеюсь все понимают преймущество скользящего затвора перед автоматикой) должна была заменить СВ-98. Но ее производственная цена сделала ее просто недоступной в войсках.Если некоторые структуры могут позволить себе приобрести по несколько штук для своих спецподразделений,то бойцам спецназа наврядли,я не говорю уже об армейских снайперах.
                              Тоже самое касается панкратического прицела "Гиперона" 1П69.Его цена около 4000 евро (!) сделала его недоступным.А кто может позволить себе,на эти деньги лучше возьмет 3 "леопольдуса". Рыночная экономика однако...

СВ-98 с Гипероном.

Comment

Его цена около 4000 евро
                                Maле!

Вопрос в том что сама Мосинка не смотря на свои ветеранские заслуги морально устарела
                                Така, е но както и ти сам каза, плъзгащия затвор е многократно за предпочитане за снайперски цели пред полуавтоматика или автоматика. И предвид особено интересните цени дето споменаваш(предполагам, че ако мерника е 4000, пушката трябва да е към 7-8000), май морално остарялата трилинейка звучи като нелош вариант.

Comment

Working...
                                X