Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Действително на външен вид съществува сходство между ПМ с Валтер ПП/ППК, но руснаците отричат това. Като аргумент изтъкват, че в град Цела-Мелис, където се намира фирмата Валтер, първа влиза 3-та американска армия. руснаците идват в града през юни 1945, когато основната документация на завода е разграбена и руснаците се задоволяват само с демонтиране на оцелялото машинно оборудване и пренасянето му в СССР.

Comment

Така, докато спорите за ПМ и аз да си кажа мнението за този пистолет.
      По книжка му дават 305м/с на патрона, което не е никак лоша начална скорост.
      Преди 10 години със стандартен български макаров направихме следните измервания.
      Патрони с т.нар зелен пръстен даваха в затворено помещение 290м/с, патроните с т.нар. червен пръстен дадоха 298м/с.
      След този тест пистолета бе модернизиран. Модернизацията се състоеше в смяната на цевта му и слагането на нова цев - полигонална, която бе с 10мм по-дълга от стандартната такава.
      Отново отдихоме на стенда и резултатите бяха следните.Със зелени патрони 333м/с, с червени 345м/с. Отката бе намалял и пистолета бе станал още по-сладък за боравене.Точността се бе повишила.
      По същото време в МВР София някакъв Полковник защитава дипломна работа на тема "Макаров с полигонална цев".В нея накрая казва, че в близкото бъдеще е напълно възможно да се приспособи такава цев на такъв пистолет.
      Е, някои хора вече бяха влезли в бъдещето вече.......
      Та за себе си съм решил, някой ден когато реша да си вадя разрешително за оружие 7.65мм полигонална цев или 9мм Макаров с полигон по мои зададени тт данни.
      И най-накрая но не маловажно хубави чирени за моята ръка, когато един пистолет легне идеално в ръката ти и стане част от Теб, тогава разбираш какво е удовоствието от стрелбата......
      Това е част от моят скромен опит с оружията.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Със сигурност конструктора Макаров се е вдъхновил отнякъде, можеби от Валтер-а. Но и така да е - лошо няма! За да пламне творческия ентусиазъм, трябва да има някаква искра.

Comment

И най-накрая но не маловажно хубави чирени за моята ръка, когато един пистолет легне идеално в ръката ти и стане част от Теб, тогава разбираш какво е удовоствието от стрелбата......
          Това е част от моят скромен опит с оружията.[/QUOTE]
          Скъпи ми Пара,в Пловдив-града гирой има един бивш полковник,настоящ подопечен на г-жа Емел Етем,който майстори превъзходни чирене за ПМ от орехово дърво.На мене лично ми прави такава,но като се пенсионирах я подарих на друг колега.Беше превъзходна!

Наскоро гледах филм с Джет Ли и още една сюрия известни другари /този от "Транспортер" също бе там/ Та пустите му кинаджии бяха дали на Ли един пищов НК USP,но с патрони файфсевън/ 5,7 мм/ . Казвах Ви аз на Вас,че това е баш- най-по калибъра ама кой да ме чете. :tongue5:
          Last edited by kalinorela64; 06-12-2007, 17:26. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Интересно е да се види как се е родил ПМ

Comment

Браво бе АУБ-е за снимките!Не бях виждал "родителите" на ПМ.Дизайна въобще е доста далече от ПП и ППК-то и според мен си е типично руски.Възможно е да има някакво влияние,но то е както и при АК и Щурмгевер.Пак според мен.

Comment

Възможно е братята руснаци да са гепили някаква немска, унгарска или австрийска документация и по нея да са направили ПМ-то.Това си го мисля, защото боеприпасът 9Х18 е абсолютно индентичен с разработеният в края на 30-те години в Германия 9Kurtz
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

[QUOTE]
                  Възможно е братята руснаци да са гепили някаква немска, унгарска или австрийска документация и по нея да са направили ПМ-то.Това си го мисля, защото боеприпасът 9Х18 е абсолютно индентичен с разработеният в края на 30-те години в Германия 9Kurtz

Не става ли въпрос по-скоро за експеременталният боприпас 9мм Ултра, разработван за пистолет предназначен за Луфтвафе.

[QUOTE]Възможно е братята руснаци да са гепили някаква немска, унгарска или австрийска документация и по нея да са направили ПМ-то.Това си го мисля, защото боеприпасът 9Х18 е абсолютно индентичен с разработеният в края на 30-те години в Германия 9Kurtz[QUOTE]

Не става ли въпрос по-скоро за експеременталният боприпас 9мм Ултра, разработван за пистолет предназначен за Луфтвафе.

Last edited by Razor; 06-12-2007, 21:05. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

:38: Днес специално говорих с едни другари, които си вадят хляба, като учат новобранци да държат и да гърмят с пищови, като почти всичките средства за труд са Макаровци. Те също потвърдиха, че това е много надежден пистолет и въпреки жестоката експлоатация се износва сравнително трудно. Така, техните пищови правят по около 4-5 000 изстрела на година и поне 20 000 празни щракания за тренировка. Пистолетите са от различни години, но ресурсът им е надхвърлил отдавна 50 000 изстрела.
                    Е, ходят от време на време на ремонт и оксидация, и почват войната пак наново! :rock:
                    :1087: Най-износваната и чупена част е бойната пружина, която се натоварва много, именно от тези сухи тренировки. Освен пружината се износва и устройството за отсичане на единичен изстрел. Така в определени моменти, някой от екземплярите им дава по няколко изстрела, като автоматичен и то с много голяма скорост. Има съмнение, че това се получава при леко отпускане на спукъка веднага след изстрела, а не задържането му в крайно задно положение. При друг стрелец, веднага след такъв ред, пистолета стреля нормално!
                    Не са редки случаите, когато се чупи спусковата скоба, тъй като тя поема част от удара на блока при изстрел. :wo-oh:
                    Няма впечатление, че при дълго ползване се влошава точността на стрелбата или разсейването. Като най-добър колегите посочиха един Макаровец от преди 25 г., руско производство, който бил преминал 3 капитални ремонта и при 4 -та оксидация се спукала ръкохватката и чак тогава го метнали в кремиковската пещ. До последно пистолета давал на 50 м. групираност в размер примерно на едно СД, а колко патрона е гръмнал никой не може да каже, но по груби сметки, не са по-малко от 200 000!!! :tup:

:fahr39:
                    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Наистина интересна информация при положение, че Макаров не се слави като особено точно оръжие. Но това зависи не само от самото оръжие, но и в немалка степен от стрелеца, който го използва. А относно сухите тренировки бойната игла също се амортизира, което неизбежно влияе при стрелба. Предполагам, че вида на боеприпасите също влияе върху живучевостта на пистолета.

Comment

Razor написа
                        Предполагам, че вида на боеприпасите също влияе върху живучевостта на пистолета.
                        Върху живучестта на едно оръжие голямо влияние оказва и личността на ползвателя.Няма оръжие на света,което да издържи целенасоченото въздействие на човешката глупост :mhehe:
                        СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Наистина е така. В случая важи правилото- грижи се за оръжието, за да се погрижи и то за тебе, когата трябва.

Comment

Razor написа
                            Наистина интересна информация при положение, че Макаров не се слави като особено точно оръжие.
                            "Макаров" осигурява достатъчно висока групираност предвид габаритите и класа си.А защо се слави като неточно оръжие си имам моя теория-ПМ като система е абсолютно нетолерантен към грешки.И най-малката грешка при хват,прицелване и спускане се проявява много ясно.От тук и извода,че "макаров" е мъка за слабо обучен стрелец,каквито са повечето от ползвателите му,които и тиражират изявления от типа-"с ПМ на 25м. и плевня не може да се улучи". Изобщо много са малко хората,които могат да "надстрелят" оръжието си.
                            А относно износоустойчивостта му и групираността му,мога да кажа,че за 15 години съм виждал макаровци бракувани по най-различни причини,но не и поради износване на цевта.

Razor написа
                            А относно сухите тренировки бойната игла също се амортизира, което неизбежно влияе при стрелба.
                            По принцип при трениране "на сухо" се използват "снап капс", за да се щади оръжието. Но при "Макаров" с неговата игла като пирон е много трудно да я повредиш при сухи спускания.
                            Last edited by Стич; 08-12-2007, 18:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Аз, като един необучен стрелец, мога да кажа, че най-добри резултати съм постигал точно с ПМ. Стрелял съм със ЗигЗауер, HK, Глок и Берета. Едно време в комплекса на Кинтекс ги имаха всичките. С ПМ успях от вторият пълнител да вкарам 3 десетки, 4 деветки и 1 осмица, при интервал между изстрелите около секунда в мишена N4. Според мен, за доста неопитен стрелец, това е приемливо постижение. С останалите модели не успях да постигна такъв резултат. Преди това съм стрелял няколко пъти с ПМ, но напълно недостатъчно, за да се каже че с него съм имал повече опит.
                              Междо другото, за пръв път видях точно такъв Макаров. На ръкохватката, малко над средата, имаше доста голяма изпъкналост, в която при захват лягаше палеца, все едно е на хоризонтална подложка.
                              Общо взето се полуаваше, че при изстрел, ставата на палеца обираше отката "нагоре". Мисля, че това доста подобряваше групираността на изстрелите.
                              Разбира се след три пълнителя, известно време не можеш да си използваш палеца , ама това едва ли има някакво значение.
                              Единственото което никак не ми харесва в ПМ е, че ти иде да си използваш и зъбите, когато сменяш пълнителят. Много тегава процедура...
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Стич наистина интересна теория, която предполагам е подплътена с многа практически опит. Между другото един средно обучен стрелец каква групираност би могъл да постигне на 25 метра при използване на Макаров?

Comment

Working...
                                X