Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български оръжейни конструкции

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• НВС
    replied
    "СТЪРШЕЛ"

Работата по радиосмутителя с кодово название "СТЪРШЕЛ" започна през 1979 година (може и да греша - до една две години), едновременно с началото на подобна разработка от ВПК на САЩ. Сумите отделени за проектирането и изработването на опитни образци, както и изпитанията бяха съответно 1...1.5 млн. лева за "СТЪРШЕЛ" и около 10 млн долара за щатската система. Що се отнася до последната - представляваше ракетен носител. който се забива до "пояс" в земята, на дюзовата му част са монтирани три независими предавателя за радиосмущения в три различни подобхвата!. Няма да преценявам недостатъците на тази система, резултата от които е - такава система няма въведена на въоръжение в САЩ. Подробни характеристики на съвременната версия на нашия "Стършел" може да видите на страницата, поместена в предишния пост, от където е снимката.
    Заданието идва от МНО. Колективите са първоначално два - ИСЕ-София (Гл.Конструктор - Ив.Иванов, екипа не ми е известен) и НИТИ-Казанлък (полк.Станков, Гл.Конструктор - Ст.Ненов и екип отговорни конструктори по носителя-152мм, дистанционната запалка, антената, парашута-стабилизатор, корпуса, таблиците за стрелба.) . Впоследствие се включиха и хора от БАН - екип, разработил батерията с еднократно действие, захранваща радиочастта.
    Времето ми свършва за днес...ще продължа от утре...

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Стана въпрос за боеприпасите "Стършел" по-горе. Ето какво открих за тях: http://voiski.start.bg/?article=2574

Leave a comment:

• svs
    replied
    НВС написа
    Трябва ми малко време да се подготвя. Пък и нека изчакаме SVS и/или KALO да подскажат реда. Та като говорим и за хората, които са се блъскали по тези конструкции не мога да се въздържа да не спомена един каламбур. Навремето баща ми (приживе о.з.подполковник) завършва автомобилна школа - края на 40-те години и се прибира у дома с табло със снимките на целия випуск, с командира и офицерите и съответното мото най-отдолу: "Техника, без хора които владеят техниката е мъртва техника".. Й.В СТАЛИН.
    Тате си беше ШОП от чернодрешковците (източно от София) и като пораснах съм го чувал често да превежда тая дълбокоинтелектуална фраза на Вожда по следния си негов начин : "Тейника, баджанак, без ора дет да га такоат таа тейника...да га такоам в тейниката...!":clown: :lol:
    От тия изделия които посочих в първия си пост , всички са леки стрелкови системи. "България 1300 " е пистолет, да не се бърка с изделие "1300" - което е именувано по късно "БМП 23" и което си е МТЛБ с купол с 23 ммм оръдие, 7,62 мм картечница и противотанков комплекс 9П135 "Фагот", със стабилизация на оръдието в две плоскости .
    Може би, абревиатурите се покриват, защото са давани в различно време, от различни организации - например в НИТИ и в МНО.....или от колектива "свободно" участвал в някакъв конкурс...
    Last edited by svs; 09-02-2007, 20:30.

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Хи-хи... много добра интерпретация на сентенцията. :sm113: Иначе е вярно това което е казал Сталин. То между многото глупости, които изричат диктаторите, се случва да кажат и нещо умно...

Leave a comment:

• НВС
    replied
    Трябва ми малко време да се подготвя. Пък и нека изчакаме SVS и/или KALO да подскажат реда. Та като говорим и за хората, които са се блъскали по тези конструкции не мога да се въздържа да не спомена един каламбур. Навремето баща ми (приживе о.з.подполковник) завършва автомобилна школа - края на 40-те години и се прибира у дома с табло със снимките на целия випуск, с командира и офицерите и съответното мото най-отдолу: "Техника, без хора които владеят техниката е мъртва техника".. Й.В СТАЛИН.
    Тате си беше ШОП от чернодрешковците (източно от София) и като пораснах съм го чувал често да превежда тая дълбокоинтелектуална фраза на Вожда по следния си негов начин : "Тейника, баджанак, без ора дет да га такоат таа тейника...да га такоам в тейниката...!":clown: :lol:

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Оооооо... темата за боеприпасите на мен ми е много интересна!!! Ако и другите потребители желаят можем да я подхванеме. Много ми е интересно да науча как точно протича процеса на разработване, тестване, провеждане на изпитания и т.н.
    НВС ако желаеш може да споделиш с нас интересни и любопитни неща относно тези разработки.

Leave a comment:

• НВС
    replied
    Виж, това за противооткатните сега го научавам. Не ми е било в сферата на задачите. Мога да говоря за взриватели, малко за разработката на боеприпаси, "Стършел", РЕБ, средства за комуникация, компютри. Впрочем нека SVS уточни не се ли отклоняваме от темата, понеже изброи само леки пехотни оръжия(освен 1300)? И ако ще работим по "цялото бойно поле" нека внесем елемент на системност - да речем: индивидуално въоръжение и екипировка, колективни тактически системи - артилерия, БМП и пр., средства за комуникация и управление и т.н. - нека ги класира специалист, защото на мен терминологията не ми е силата! Като цяло говорим за историята на успели и неуспели български оръжейни конструкции и техните автори! Така ли е?

Leave a comment:

• svs
    replied
    НВС написа
    Няма лошо! Щом върши работа - защо не? Спомням си че имаше големи главоболия с носещата греда на миномета - при изстрел с пълен заряд се цепеше от раз, докато не проектирахме наново профила на тая греда на база стабилни измервания на напреженията в материала.(Да живее СЪПРОМАТА!)! Впрочем това проектиране беше едно от първите, за които използвахме компютър с UNIX и ПП от типа AUTOCAD.След това всичко си дойде на мястото.
    Е , проблема го решиха като направиха противооткатни устройства , иначе не може да се озапти енергията на отката. И доколкото имам информация дължината на отката също е била проблем - до появата на идея за нова методика на проектиране на противооткатни устройства.

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Значи като принцип на работа на автоматиката Макаров и Валтер РР нямат разлика - и двата пистолета използват принципа на свободния затвор. Външно също много си приличат. Но имат съществени разлики по отношение на ударно-спускателните механизми, бойните игли и предпазителите, устройство на рамките, затворните задръжки и начина на задържане и освобождаване на пълнителите. Най-добре се разбира от чертежите:

Освен това при Валтера е наличен и индикатор показващ дали има зареден патрон в цевта. Изпълнен е като игла с пужинка, намираща се в затвора над бойната игла. При наличие на патрон в цевта, тя се придвижва назад и се показва в задната част на затвора. Разгледай добре чертежите!

Leave a comment:

• НВС
    replied
    кало написа
    от много години си е на въоръжение Тунджата
    Няма лошо! Щом върши работа - защо не? Спомням си че имаше големи главоболия с носещата греда на миномета - при изстрел с пълен заряд се цепеше от раз, докато не проектирахме наново профила на тая греда на база стабилни измервания на напреженията в материала.(Да живее СЪПРОМАТА!)! Впрочем това проектиране беше едно от първите, за които използвахме компютър с UNIX и ПП от типа AUTOCAD.След това всичко си дойде на мястото. :38:

P.P Я някой да ми обясни принципните разлики между "МАКАРОВ" и WALTER PP"? Има ли някакво заимстване? За приликата нежду АК и StG-44 вече е ясно - няма никаква прилика, или както казва Козма Прутков - "Етого не может бить, потому что етого бить не может!" . Ама ИЖ-ката си е по съвременна конструкция - къде може да прочете нещо лаик като мен за тая история?
    Last edited by НВС; 08-02-2007, 16:22. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Чисто си е копие на Макаров:

Разлики (поне така предполагам) има в задната част на ръкохватката (рамката) и е възможно също бойната пружина да е спирална, надъната на стебло, а не пластинчата, както е при Макаров. Но само предполагам... По-запознатите да кажат!
    Last edited by Гост; 08-02-2007, 13:47. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    "Тунджа" струва ми се беше пак шаси на МТЛБ с монтиран 120мм миномет
    от много години си е на въоръжение Тунджата

Leave a comment:

• НВС
    replied

:sm113:
    Без коментар. Не съм спец, ама...

... кой от кого е копирал?
    Last edited by НВС; 08-02-2007, 12:24. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Да, явно действително доста е копирано от пистолет Макаров. Както и да е...

Leave a comment:

• svs
    replied
    Абе жив "Макаров " си е ......

Leave a comment:

Working...
X