кало написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие
Collapse
X
-
Last edited by майор; 08-05-2009, 23:11."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
-
Nick написа Виж мнениеСВТ се пълни от шини, както вече казах. Но дори и да се използва магазин, пак е по-бавно от пачката на Гаранд (оригинално на Манлихер, после на Мондрагон), Вземи прочети НСД на СВТ и ще видиш как се пълни. Бил съм сбъркал, предствете си... хе...
Не пиши за неща, от които си нямаш и най-далечно понятие.
Значи аз наставлението за СВТ няма от къде да го прочета, а още повече незнам колко патрона събира пълнителя на това оръжие, но предполагам, че са някъде между 10 или 15 бр., а това не са никак малко за един добър стрелец освен ако не се налага да води по интензивен огън при който може да се наложи да допълва пълнителя с помоща на тези теникиени пачки.
Та от това което пишеш стигам до едно заключение или аз така подразбира, че тези оръжия дето са с тенекиени пачки са по бързи от тези с пълнителите и за това те моля, естествено стига данети объркам нещо финасите да направиш един тест, който се заключава в сследното:
Предполагам, че имаш М1 Гаранд и по точно модела дето е правен в Италия защото е в калибър .308, а така също и М14 или цивилният вариянт М1А, като същия е в калибър .308. Та вземи примерно 5 пачки за въпросния гаранд и ги изстреляй, като засечеш времето за стрелба + презареждане, а след това направи същото с М1А, но в пълнителите постави по 8 патрона и дай да видим резултата. Тогава на всички, ще ни стане ясно, кое по-бързо се зарежда и стреля, оръжие с пълнител или оръжие с тенекиени пачки.
Аз залагам на оръжие с пълнител.
Comment
-
tconiotconev написа Виж мнение.... Значи патроните не са наредени в шини, а тенекиени пачки, като закрепването става чрез преходник който се монтира на самия пълнител или е вграден към самата цевна кутия на оръжието, а може дори да бъде монтиран допълнително към цевната кутия..
Понеже не са ти ясни разликите, обяснявам - шината остава извън магазина след напълването му, пачката е конструктивна част от самия магазин и е в него заедно с патроните, които съдържа. Ето ти и снимки за да ти е по-лесно да разбереш.
Това са шини:
Това са пачки (или патронни тенекийки, щото "пачка" е русизъм):
Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Last edited by Nick; 09-05-2009, 00:18.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
tconiotconev написа Виж мнение.... Та вземи примерно 5 пачки за въпросния гаранд и ги изстреляй, като засечеш времето за стрелба + презареждане, а след това направи същото с М1А...Last edited by Nick; 09-05-2009, 05:20.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
.38 Super написа Виж мнениеВ общи линии съм съгласен с тебе с единственото изключение, че когато говориме за М21-25, ако щеш за NМ или DMR, всичко което визирам стреля в момента в армията. 100% съм съгласен за стандартизацията, но има пдразделения които си поръчват пушките, има хора-мобилизирани, които си стрелят със свое оръжие, и не е много правилно да сравняваме "стандартната" конфигурация на М14, такава каквато е била през 60те с това което е днес. Фирмите за които ти говоря снабдяват армията, визирам армейски оръжия. Последната която нашумя за да не съм голословен: http://http://www.smithenterprise.com/
То в този аспект не е много правилно да сравняваме и М21 със СВД, освен ако не теоретизираме. Моят аргумент даже не беше дали СВД е по-добра или по-лоша от М14(най-общо визирам платформата). Идеята ми беше единствено, че дори и с по-къса цев, М14 ще прави стегнати групи по-продължително отколкото по-дългоцевната СВД. Така както може да бъде преимущество, дългата цев може да бъде и недостатък, особено при военно поддържащо приложение когато се изисква по-продължителен огън. Друг е въпроса, че има статистики, горе-долу доказващи, че една поддържаща снайперска винтовка едва ли ще стреля до такава степен, че да има проблем с точноста от прегряване, но мисля, целият разговор беше по-скоро теоретически, отколкото да разглеждаме детайлно двете системи. Поне аз така подходих към него в общи линии. Именно за това споменах за качеството срещу масовото производство при СВД и дадох за пример СОКОМ2 - при дебелината на цевта си СОКОМ2 ще стреля много по-стегнати групи за по-дълго време, даже без да е означена като "снайперска" винтовка. Английският термин е "consistent fire", аз нямам нерви да го превеждам, защото някой сигурно ще се огледа и в тази запетайка...
Лично на мене би ми било по-интересно да намеря информация за износването на цевите за което спомена, специално при тези две системи. Брой изстрели, разширение при изстрел, вибрации свързани с материала - такива работи. Аз съм запознат най-общо със въпроса за цеви от "карбонова стомана" срещу цеви от "stainless steel" както го определят американците, и то повече при пистолетите, интересно ми е да чуя мнения за същото при пушките. Ти звучиш малко или много като ловец, би трябвало да си по-в час с тези неща.
Жив и здрав.
--------------------------------------
До края на деня ще кача снимките.
Относно късата и дългата цев: точността (групирането) не зависи от дължината на цевта, а от нейната дебелина - по-дебелата цев вибрира по-малко, нагрява се по-бавно и оттам прави по-добри групи. Затова писах, че новото производство на СВД изглежда има по-дебели цеви (последното е видно по различните снимки). Значи може да имаш къса цев с добра точност и дълга цев с добра точност. Зависи колко са дебели. Но пък много дебелата цев тежи много. Точността зависи в по-малка степен и от други фактори като броя на нарезите например (на старите версии СВД мисля бяха 4, а е по-добре да са 6).
Относно стоманата за цевите - сигурно американската е по-качествена, но за практически цели руската върши същата работа, особено като съпoставка нз цените. Имай впредвид, че американския патрон износва повече цевите. А също, че хромираните цеви стрелят по-неточно, но издържат повече изстрели. В най-добрия случай - за 10% повече работа (износоустойчивост) - 4 пъти по-висока цена. Надали си заслужава.
Общо взето - и най-лошата СВД военна приемка сигурно стреля добро до 600 м; и най-добрия съвременен вариант на М14 сигурно не стреля точно на повече от 600 м. Те са направени да стрелят основно до 400 метра. Киф-киф, както казват арабите. А за над 400-600 м. има снайперови винтовки - М24, СВ98, M40, др., защото там скорострелността вече няма значение.
Comment
-
DDD, Сравняваме СВД и производните на М 14,т.е:М 21/25/105/110. И стига с тези цени и ресурси на цевта. Реалната им прицелна далекобойност е еднаква- до 250м в глава и до 650 в тяло/въпреки,че това е нереално/. Цевта на М-те е по-къса и масивна от тази на СВД. На тези дистации М...ще имат по-добра групираност. А долното газоотвеждане определено спомага за по-бързо насочване за следващ изстрел. Все пак има и стрелец...ПО-горе съм ти написал - Няма СВД със заглушител. И слушай повече батко си NICK.Last edited by майор; 11-05-2009, 20:13."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
майор написа Виж мнениеDDD, 1. И чичо Сам дава най-доброто на войниците си/дали успява е друг въпрос/. 2.На СВД и куца това,че всъщност е едно развитие на АК за 7.62х54R. 3. На СВД руските стрелци монтират чудесни "оптики "/дневен + пасивен нощен прицел/ 4.За СВД не е конструиран заглушител,защото не съществува и боеприпас 7.62х54 с дозвукова скорост 5. Руската мечка също се старае да създаде за меченцата стрелци по-добро оръжие. Само на базата на СВД 7.62х54 са разработени например: СВДС; СВДУ/сву/; СВДУ А/СВУ А/; СВДУ АС/СВУ АС/ + СВДК,която е в кал. 9.3х64/7н33/,но всички си носят малко или много недостатъците на Драгунов...
2. Не мисля, че е развитие на АК, различава се твърде много.
3. ПСО-1 е сменен вече, ако имаш това впредвид.
4. Има заглушител, виждал съм снимка на такъв с оръжието; Ползваха го в Грозни спецназовците им. Може да го наречеш модератор на шума; Не заглушава напълно, но затруднява определянето посоката от която идва изстрела; Американците също ползват такива за свръхзвукови патрони.
5. 9.3х64 е ловен калибър, не съм чул да е приет на въоръжение; Варианта е Тигр, не Драгунов.
Comment
-
майор написа Виж мнениеDDD, Сравняваме СВД и производните на М 14,т.е:М 21/25/105/110. И стига с тези цени и ресурси на цевта. Реалната им прицелна далекобойност е еднаква- до 250м в глава и до 650 в тяло. Цевта на М-те е по-къса и масивна от тази на СВД. На тези дистации М...ще имат по-добра групираност. А долното газоотвеждане определено спомага за по-бързо насочване за следващ изстрел. Все пак има и стрелец...ПО-горе съм ти написал - Няма СВД със заглушител. И слушай повече батко си NICK.
И аз това казвам; Дали ще е СВД или вариат на М14 е все едно; За дебелината на цевта - кога си държал ново производство на СВД или М14 и си ги мерил, аз лично не? И какво разбираш под "масивна" - по-тежка?
И стига с това долно газоотвеждане; Ако беше толкова хубаво както смяташ американците щяха да си го сложат и на М16! Или ХК на Г36! И не спомага за по-бързото насочване при последващ изстрел, а обратно. Горното газово бутало води до по-ниското разположение на цевта (на една линия с приклада) и намалява отката нагоре - важно при автоматична стрелба или бързи последователни изстрели.
Comment
-
Съвършено невярно. Основното пълнене е именно от шини. Магазините са запасни, не основни.
Магазините са основният начин на пълнене на СВТ, снарядване чрез затвора на два пъти по пет е спомагателно.
KALO, покажи ми СВД 7.62х54 със заглушител.
Значи аз наставлението за СВТ няма от къде да го прочета
Ето какво влиза в комплекта на СВТ
Comment
-
кало написа Виж мнениеНик, просто покажи страници 103, точка 140, страница 105.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
кало написа Виж мнение...това е по 2 или по 3.Last edited by Nick; 09-05-2009, 04:12.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
DDD: 1. това, което си виждал се нарича ТГП/тактический глушитель пламегаситель/,поставен е само на СВУ/СВУА/СВУАС/.Представлява трикамерен компенсатор.Основното му предназначение е намаляване на отката + характерното движение на цевта при изстрел, и премахване на светлинният дамаскиращ признак.Заглушаващият ефект е сравнително малък.Абсолютно грешно е да се сравнява с ПБС. 2. СВДК 9.63х64 е факт."К" означава крупнокалибрена/според руските стандарти/. 3.Долното газоотвеждане е за предпочитане/ако си стрелял с ПК ще разбереш за какво ти говоря/,но е по-трудно за реализация. 4.При G36 е постигнато предостатъчно със съвпадането на осите на приклада и цевта. 6. Престанете с наивни изсмукани аргументи .Не ви ли стана ясно,че конструктивното решение на цевните кутии на руското оръжие от автоматичен/полуавтоматичен/тип не позволява пълноценен тунинг. 7. Не ми се влиза в теоретичен спор за руските мерници - аз съм практик и съм доволен от тях."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
Nick написа Виж мнениеЗначи така - не си наясно с терминологията. Казва се шина в случаите, които показвам. ..............
Сега дали съм наясно с терминологията не се знае ...., но в една светло сива книжка на която пише ......
" За пълнене на пълнителя с патрони от пачка .....
За пълнене на пачката ( патронната теникийка) с патрони.... "
Така....., в българските учебници или наставления по материална част на ... никъде не се споменава думата " ШИНА" така, че за мен този термин е измислен от теб имайки в предвид формата, която има т.е. че прелича на шина.
П.П. Ако ми кажеш сега за кое оръжие става въпрос текста дето го преписах в кавичките направо ти свалям шапка и автоматически се съгласявам с теб за израза "ШИНА" т.е. няма да ти обръщам внимание за неправилно написания термин, като някой хора бъркат термина ударник с игла ( за мен игли има в шивашката индустрия, а при оръжейната ударник или жило, а можеби жилото е част от ударника...?).
Comment
Comment