Хора моляВи интересни неша всеки казва, но нека да е в отделна тема, защото тази стана, като "цигански тържик" т.е. човек трябва да я прочете цялата и да отсява.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие
Collapse
X
-
.38 Super написаВиж сега, това което аз мога да намеря, може да го намери общо взето и всеки един с компютър и интернет. Споменатият стандарт за ЮСМК е взет от едно списание което го издава Берет, мога да посоча точно издание, стр. и статия но ме съмнява, че може да се намери онлайн. Мога да преснимам и да дам връзка ако някой се интересува.
Порових и да ти кажа най-сбитата и най-коректна според мене информация намерих в ... Уикипидия. Най-прозаичният вариант, не е спомени на съветски участници в реални събития, но това е което покрива разговора като информация. Гледай по-специално раздела Accuracy.
Между другото открих и текст който горе-долу отговаря на въпроса ми за хромираните цеви:
Unlike many battle rifles and assault rifles the bores are usually not chromed to avoid potential inaccuracy due to an uneven treatment.
Тъй като скоро четох статия за Чей-Так (която ако някой се интересува също мога да снимам) проверих и техният сайт където пък попаднах на следният текст(в References), който хвърля малко светлина върху въпроса ти:
Doing MOA capability testing is expensive. This is done by shooting 100 shots, no less than 2 minutes between each shot, correcting for conditions on each shot at 90% of the gun's supersonic range. You count the number of shots within a x MOA diameter. 80% of those shots in a x MOA arc within 90% of supersonic capability gives a REAL MOA value capability for a military grade long range rifle. If 80% of those shots fall within 0.9 MOA, then that is the gun's capability. If humans are shooting the guns, then you should use at least 5 shooters and average the values. Of course, a gun's individual capability should be tested at 200 yards (180 m) to determine if the gun can hold a real group or not. We did this with the .408 in 2001 and 2002. Gives honest numbers, but costs a lot. (statement by Mr. Dean Michaelis, former co-owner and test shooter of CheyTac LLC)
Това което аз знам е, че при чисто снайперски системи е важно изработката и качеството на цевта, начина за захващане - всички точни системи имат т.н.р. "free floating barrel" и качествени ложа и приклад.
Също което съм чел е, че най-качествено ускорение се получава при цеви с дължина до 24". Над тази дължина наистина няма голямо значение колко ще е дълга цевта защото няма да постигне по-голямо ускорение на куршума. Най-грубо казано.
Пак там е споменато и за военни срещу полицейски приложения и особености на оръжията - не съм сигурен дали тук спорех с някой за дължината на цевта спрямо точноста и като споменах полицейски приложения ми казаха, че говоря глупости и снайпера си е снайпер без значение къде се използва.
Както и да е, може би някой друг ще даде повече информация по въпроса.
Друго да те питам (предполагам имаш представа а и ако някой друг може да каже нещо - заповядайте) - търся цяло-размерна .22lr bolt action прецизна пушка с пълнител, без значение колко голям - 5,10 заряден. В момента съм се огледал в Savage Mark II BTVS, но ако някой може да предложи по-добро за подобни пари ще съм благодарен за информацията.
Comment
-
DDD написа Виж мнениеКакво разбораш под цялоразмерна? Не знам и какви са парите на Сежидж в ЮС (изобщо малко познавам тези пушки, гледах наскоро една в 30-06, не ми харесаха пластмасовите и мерници), но ако вземеш ЧЗ мисля няма да сбъркаш; От прецизните например CZ 452 - 2E ZKM VARMINT или CZ 453 VARMINT; Разликата м/у първата и втората е в спусъковия механизъм. Аз има 452 Style с 50 см цев и съм много доволен от нея, надали разликата в точността в този калибър, м/у нормалната и варминт цевта е голяма. Иначе варминта е доста по-тежка от моята.
Гледах Савидж, Марлин и ЧЗ като все още не съм събрал достатъчно инфо за марлин-а, пише, че единствен той стреля "магнум". Общата информация е, че ги правят в два варианта - единият за спортна стрелба и другият - "варминт" за отстрелване на дребни вредители.
Цончо е прав, ще се опитам да пусна нова тема - една за моето питане (ще го пусна и в Гън-Мен защото там са все "спортисти") и една за М14, защото живо ме интересува.
Жив и здрав.
Comment
-
.38 Super написа Виж мнениеАми при мене някой .22lr идват с по-къси приклади и ложи в предвид на това, че ще се използват от деца.
Гледах Савидж, Марлин и ЧЗ като все още не съм събрал достатъчно инфо за марлин-а, пише, че единствен той стреля "магнум". Общата информация е, че ги правят в два варианта - единият за спортна стрелба и другият - "варминт" за отстрелване на дребни вредители.
Цончо е прав, ще се опитам да пусна нова тема - една за моето питане (ще го пусна и в Гън-Мен защото там са все "спортисти") и една за М14, защото живо ме интересува.
Жив и здрав.
Comment
-
Nick написа Виж мнениеТова с литературата ми е пределно ясно и точно затова аз се старая да имам по няколко целеви изследвания за всеки отделен модел или система. ... впуснаха да ми обясняват как не съм знаел и как съм грешал в написаното - ей това не ми е ясно. Виж по-долу какво ми обяснява един такъв специалист...Last edited by майор; 11-05-2009, 20:09."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
Nick написа Виж мнениеВ случая със CZ-52 (и оригинала MG-42) системата не е полусвободна. Има пълно и позитивно заключване на цевта задействано при къс ход на цевта. Полусвободен е затворът при CETME и Heckler & Koch, като при тях цевта е неподвижна. При CZ-52 ролките са ключалки; при Heckler & Koch те са ускорители.Last edited by майор; 02-06-2009, 00:13."Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...
Comment
-
майор написа Виж мнениеБлагодаря! Питах, защото "компетентни" руски източници твърдят,че бил с неподвижна цев.
майор написа Виж мнение...имаш ли непосредствена представа от G-43 ?Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Понеже темата е за сравнение м/у леко пехотно оръжие - ето няколко линка (поредица от 5 филмчета) за сравнение м/у АК-47 и AR-15; Интересна ми е гледната точка на автора въпреки, че не съм съгласен на 100% с мнението му. Щеше ми се да видя сравнение на AR-15 с АК-74 или с вариант на АК в 5.56х45 калибър, но все пак мисля, че показаното ще е интересно и няма да се отегчат съфорумците:
PART 1 of 5:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 2 of 5:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 3 of 4:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 4 of 5:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 5 of 5: Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
Comment
-
DDD написа Виж мнение... Интересна ми е гледната точка на автора въпреки, че не съм съгласен на 100% с мнението му. Щеше ми се да видя сравнение на AR-15 с АК-74 или с вариант на АК в 5.56х45 калибър, но все пак мисля, че показаното ще е интересно и няма да се отегчат съфорумците:
Comment
-
DDD написа Виж мнениеПонеже темата е за сравнение м/у леко пехотно оръжие - ето няколко линка (поредица от 5 филмчета) за сравнение м/у АК-47 и AR-15; Интересна ми е гледната точка на автора въпреки, че не съм съгласен на 100% с мнението му. Щеше ми се да видя сравнение на AR-15 с АК-74 или с вариант на АК в 5.56х45 калибър, но все пак мисля, че показаното ще е интересно и няма да се отегчат съфорумците:
PART 1 of 5:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 2 of 5:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 3 of 4:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 4 of 5:Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
PART 5 of 5: Nutnfancy tackling the often controversial issue of the AK-47 versus AR-15 rifle systems. The bottom line is, a quality example of either gun ca...
Ами ергономична пушка, лека и точна, но до там или накратко небих рискувал снея ако от това пушкало би ми зависил живота.
Пропуснах, като я разглобих вътре беше станала оле мале. Моя SLR след същия брой изстрели ще бъде по чистичък
Ако трябва дя я сравняваме по точност трябва да се вземе една М16 и един SLR 100 LHMB, защото ще са с еднакви дължини на цеви и калибри.
Междо другото лично аз освен заветния калашник и швейцареца друго небих предпочел за война.
Comment
-
tconiotconev написа Виж мнениеПреди време имах възможност да пострелям с R 15 на ремингтон, а и да я разглобя след това.
Ами ергономична пушка, лека и точна, но до там или накратко небих рискувал снея ако от това пушкало би ми зависил живота.
Пропуснах, като я разглобих вътре беше станала оле мале. Моя SLR след същия брой изстрели ще бъде по чистичък
Ако трябва дя я сравняваме по точност трябва да се вземе една М16 и един SLR 100 LHMB, защото ще са с еднакви дължини на цеви и калибри.
Междо другото лично аз освен заветния калашник и швейцареца друго небих предпочел за война.
Comment
-
Малко по-слаб е отката от на швейцареца. Вдигане да дулото нагоре няма защото швейцареца е с прав приклад. Отделно газовата камера е интегрирана заедно с основата на мушката, а тя беше малко преди края на дулния срез, някъде на около 3-4 см.
Междо другото съм резервирам към оръжия в които има алуминий.
Comment
Comment