Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    СВТ ? - мисля, че за времето си е достатъчно добро оръжие и е в същия калибър.
    Освен това има вариант с оптически прицел - значи СВД не е единствен.
    Относно зададения въпрос аз не бих могъл да избирам, тъй като не познавам добре М-14 и вариантите му.

    Comment


      УЗИ71,става въпрос за принципно сравнение на две изделия със сериозна експлоатация в армията. Всяко, от което е залегнало на определен опит. Бих заложил на М-те.Поне заради долното отвеждане на газовете и цевта. А СВТ не е удачно изделие.Всъщност имат един Мосин-Наган/т/ е повече Наган/т/,отколкото Мосин.
      "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

      Comment


        Всъщност аз и СВТ не познавам добре е съдя само от прочетеното. Виж Мосинката я познавам и харесвам. Само една забележка - чел съм много за създаването на това оръжие и мисля, че то е много повече Мосин и съвсем малко Нагант.

        Comment


          Значи съгласен съм донякъде за междинния боеприпас, но да вземем например FN SCAR-H, Мк 17, същата е за патрон 7,62Х51 и е вариант на FN SCAR-L, Мк 16 за 5,56мм. Като никой тук не ги разделя на щурмови винтовки и др.

          Comment


            Спора М 14 с/у СВД стана много остър. Но мисля и много неточен. Точността на една пушка зависи главно от 2 фактора - качеството на цевта и качеството на патроните които се използват (разбира се има и др. фактори като плавност на УСМ и т.н.). И докато за М 14 се знае много, то със точността на съвременното производство СВД надали някой е запознат отблизо. Отзивите са за стволове от времето на социализма, повечето силно износени. М/у другото руснаците тихомълком смениха тънките, изработвани чрез електрокорозия (не помня точно как се казваше метода) цеви с по-дебели студеноковани. Смениха оптиката (явно не толкова качествена колкото американската, но вече не в четирикратна). За качеството на съвременните руски снайперови патрони няма никакви данни, а да се направи сравнение м/у двете системи (М14 и СВД) трябва поне патроните им да са на еднакво ниво на производство.
            Освен това се прецизира приложението на СВД в боя - за далечни цели се въведи СВ 98. Явно за СВД се оставиха средните дистанции 300 - 600 метра, а вече дистанциите до 800 са по скоро изключение (както е и при М14). Така може да се окаже, че СВД не е толкова остаряла колкото се мисли и никак не е по-лоша от съвременните варианти на М14.
            Относно това, че американските цеви на М14 имали по-голям ресурс от тези на СВД - надали е така. И не е фактор! 7,62х51 износва по-бързо цевта от 7,62х54Р; И на двете пушки вече цевите са студеноковани, т.е. приблизително еднакви по износоустойчивост; Какво значение има, че цевта на М 14 би издържала до загуба на точност (поради по-качествена стомана да речем) примерно 10 % повече изстрели, ако самото оръжие струва 4-5 пъти по-скъпо?

            Comment


              майор написа Виж мнение
              УЗИ71,
              .................................................. ...........................................
              А СВТ не е удачно изделие.
              .................................................. ....................................
              През войната германците са го намирали за удачно!

              Comment


                К А Л О , все пак какво би предпочел:
                Това е въпрос, на който сериозен отговор може да даде снайперист с опит (боен, при това) и с двете оръжия. Аз не съм.

                .Всъщност имат един Мосин-Наган
                А това какво общо има с разговора са СВД, СВТ и М14?

                До "Драгунов'' в СА няма друго автоматично/полуавтоматично/ качествено пушкало за този боеприпас
                Ако говорим за снайперовия патрон, то той не е един, и досега излизат модификации в този калибър. Ако говорим просто за 7,62х54, то към 1963 г. СССР разполага с бая неща, освен СВД, които гърмят с него

                А СВТ не е удачно изделие
                по съвкупност от характеристики спокойно може да се каже, че СВТ е най-добрата автоматична винтовка за ВСВ.

                Comment


                  штурмовая винтовка FN SCAR[A[ATTACH] Mark 16 / Mark 17 - Special Forces Combat Assault Rifle (США - Бельгия)
                  Attached Files

                  Comment


                    uzi71 написа Виж мнение
                    ... Само една забележка - чел съм много за създаването на това оръжие и мисля, че то е много повече Мосин и съвсем малко Нагант.
                    Ако си чел единствено руски и съветски източници, нищо чудно, че мислиш така. На практика, обаче, обр. 1891 е повече Наган, отколкото Мосин. Всъщност, образецът на Мосин, представен на първия кръг на конкурса за нова малокалибрена магазинна пушка има малко общо с крайния вариант. Едва след няколко кръга на конкурса неговият образец чудодейно се оказва много близък до този на Наган - толкова близо, че се налага да платят на белгиеца, въпреки, че образецът му не е приет.

                    Ето снимки на образеца на Наган; за сравнение показвам и окончателния образец на Мосин. След като твърдиш, че си запознат с обр. 1891, би трябвало веднага да видиш кое откъде идва. Дори прословутата отсечка-отражател е на Наган, само че е от две части.

                    Между другото, имам най-добрата книга (тази на Карл-Хайнц Вробел) за трилинейката и нейните варианти и я препоръчвам на тези, които се интересуват от това оръжие. (Имам и няколко СВТ-40 и над десет трилинейки, както руски, така и финландски, така че познанията ми не са само книжни).
                    Attached Files
                    Last edited by Nick; 08-05-2009, 03:10.
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                    Comment


                      кало написа Виж мнение
                      ..по съвкупност от характеристики спокойно може да се каже, че СВТ е най-добрата автоматична винтовка за ВСВ.
                      И от М1 Гаранд ли е по-добра? Имаш ли ги тези оръжия, стрелял ли си с тях, имаш ли лични впечатления или това само си го прочел някъде - руски източник, по всяка вероятност? Щото американските източници пишат друго.
                      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                      Comment


                        Аз пък мисля че спорът СВД / М-14 се получи доста добър и само доказа че двете оръжия са общо взето съвсем съизмерими като ТТ-данни и като концепция за употреба . Нещото с което СВД превъзхожда категорично , това е цената . Колкото до това , коя от пушките бих предпочел аз , това е СВД , просто защото познавам оръжието , но това е само що се отнася до мен . За СВ-98 съм чувал само добри неща и според мен ако трябва да говорим за съвременно руско оръжие в този клас , трябва да обсъждаме именно нея , а не СВД .

                        Comment


                          Nick , стрелял съм с Мосинка и СВТ , по-скоро от интерес и за спорта , разбира се . Според мен и двете са много добри оръжия за времето си . Колкото до М1 , мисля че ти имаш много по-добър поглед върху нещата от мен , но моето мнение е че като ТТ-данни няма някакво категорично преимущество , но като масовост на употреба е безспорно най добрата винтовка на ВСВ .
                          Според мен М-14 в никакъв случай не е типична щурмова пушка точно заради използвания патрон , но това не означава че не са я използвали точно като такава , което в голяма степен предопредяля съдбата и като неуспешно оръжие . Не особенно далновидния избор на САЩ на 7.62х51 за унифициран боеприпас в NATO ражда и други такива несъвсем-щурмови пушки като FN FAL и G3 , които всъщност първоначално са били разработени за междинни патрони . Kато споменаваме G3 . благодарение на турските ни колеги имах шанса да стрелям с такава и според мен е доста по-добро оръжие от М-14 , а от същите колеги съм чувал много добри отзиви за снайперовия и вариант PSG-1

                          Comment


                            lokko написа Виж мнение
                            ... моето мнение е че като ТТ-данни няма някакво категорично преимущество...
                            ТТД не отразяват надеждността и удобството в експлоатацията на оръжието. Само стреляне не е достатъчно, трябва и да се почовъркаш в тях, да ги почистиш десетина пъти и т.н. СВТ-40 е трудна за почистване, регулирането на газоотвода също е трудно и най-лошото - позволява неправилна установка. М1 се пълни по-бързо и по-удобно от СВТ, освен това е доста по-надеждно оръжие. Мерните прибори на Гаранд са много, много по-добри от тези на "Светка"-та. За мен определено М1 е по-добрата пушка.

                            Стрялял съм доста и с двата модела, макар и не в бойни условия, разбира се, а в почти стерилните условия на стрелбищата. Ето ги хубавиците:
                            Attached Files
                            Last edited by Nick; 08-05-2009, 03:08.
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                            Comment


                              nick , благодаря за възможността да видя двете оръжия едно до друго , твоята колекция от оръжия буди моето възхищение . Аз също бях стигнал до горе долу същия извод , въпреки че при добра потдръжка СВТ е надеждно оръжие , М1 е спечелила любовта на войниците със своята непретенциозност , простота и надеждност , а като гледам снимките , мерните прибори наистина са класи над руските , което всъщност е нещо като традиция . Това сравнение някак си ми напомня за брадатия спор АК/М16 , АК е оръжие спечелило любовта на войниците със същите качества като М1

                              Comment


                                DDD написа Виж мнение
                                Спора М 14 с/у СВД стана много остър. Но мисля и много неточен. Точността на една пушка зависи главно от 2 фактора - качеството на цевта и качеството на патроните които се използват (разбира се има и др. фактори като плавност на УСМ и т.н.). И докато за М 14 се знае много, то със точността на съвременното производство СВД надали някой е запознат отблизо. Отзивите са за стволове от времето на социализма, повечето силно износени. М/у другото руснаците тихомълком смениха тънките, изработвани чрез електрокорозия (не помня точно как се казваше метода) цеви с по-дебели студеноковани. Смениха оптиката (явно не толкова качествена колкото американската, но вече не в четирикратна). За качеството на съвременните руски снайперови патрони няма никакви данни, а да се направи сравнение м/у двете системи (М14 и СВД) трябва поне патроните им да са на еднакво ниво на производство.
                                Освен това се прецизира приложението на СВД в боя - за далечни цели се въведи СВ 98. Явно за СВД се оставиха средните дистанции 300 - 600 метра, а вече дистанциите до 800 са по скоро изключение (както е и при М14). Така може да се окаже, че СВД не е толкова остаряла колкото се мисли и никак не е по-лоша от съвременните варианти на М14.
                                Относно това, че американските цеви на М14 имали по-голям ресурс от тези на СВД - надали е така. И не е фактор! 7,62х51 износва по-бързо цевта от 7,62х54Р; И на двете пушки вече цевите са студеноковани, т.е. приблизително еднакви по износоустойчивост; Какво значение има, че цевта на М 14 би издържала до загуба на точност (поради по-качествена стомана да речем) примерно 10 % повече изстрели, ако самото оръжие струва 4-5 пъти по-скъпо?
                                $2000 грубо за прилична снайперска винтовка не е толкова много. После, цевите на М21 и М25 се произвеждат от доста различни фирми, до колкото аз знам дори Спрингфилд ги сглобява с каквото си поръчаш. Познавам също хора които си поръчват частите и си ги събират сами но както се сещаш това не са такива като нас. Цевите нямат нищо общо с това което е СВД (понеже за нея говорихме с колегата) - конвеирна изработка. Ще ти дам само два примера, ако ти се занимава потърси малко инфо за да сравниш качеството с това което знаеш за цевта на СВД:http://www.kriegerbarrels.com/M1Gara...246-wp3393.htm Това са спецификации само за DMR, не за снайперска система.
                                Друга фирма която прави цеви за М21 е http://www.douglasbarrels.net/
                                В зависимост от това каква система ще събираш имаш избор от три вида дебелини на цевта, възможност за усилени затворни кутии, различни абсолютно различни една от друга рами с приклади и т.н.т. мисля правят DMR,M21 или M25 моного по гъвкава платформа отколкото СВД както и да я гледаш. И то при по-малки размери. Изобщо няма да се спирам на възможностите за кичене на аксесоари, най-малкото горна пикатини релса, двунога и адаптора за заглушител са стандартни при повечето снайперски модификации. Сложи си ръка на сърцето и ми кажи, според тебе колко уважаващи себе си производители на сериозни снайпери знаеш, които ще сложат рамата за оптиката отстрани на затворната кутия а не върху цевта или пък, което даже не искам да коментирам - ще сложат сгъваем приклад на прецизен снайпер ?
                                Не бих коментирал нищо от "спора" за М14, просто защото момчето не тук за да участва и не разбира за какво приказвам, но СВД е нищо повече от добра поддържаща снайперска винтовка. Аз я намирам също за морално остаряла концепция с доста лимитирани възможности за употреба, в смисъл, че трябва да и свикваш с ергономиката, не приема каквато и да е оптика и размерите са и по-големи отколкото изисква съвременният бой. Единственото "уникално" нещо на СВД е цевта и и никой не и го отнема, но когато можеш да постигнеш същият, ако не и по-добър ефект с по-къса цев защо трябва да се залисва човек толкова по СВД. Не знам ,аз все още не мога да си променя мнението, че доста хора тук специално теоретизират за неща които са виждали само в интернет. Едиствено едно момче каза, че не е запознато достатъчно с това за което говорехме което му прави чест и в никакъв случай не е срамно но определено си прав - ония разговор загрубя,което след като го направи безинтересен, го довърши като досаден.
                                Жив и здрав.
                                -----------------------------------------------------
                                Изв. ще ти драсна 2 реда тук ---> Пак, благодаря за мишенките - вчера продухах 50тина патрончета през детската пушчица, на 20м. защото бях на закритото стрелбище. Използвах една от твойте "прецизни" мишенки - доста добре я продупчи. Не съм я разглобил още но ако все още ти е интересно, кажи.
                                Жив и здрав.

                                Comment

                                Working...
                                X