Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    кало написа Виж мнение



    ...пак ще повторя - стига глупости.
    KALO, покажи ми СВД 7.62х54 със заглушител. И се изразявай по-точно,като например:СВД е НЕУСПЕШЕН съветски аналог на DMR. A за калта,аз си имам сапьорна лопатка,а не пушкало...Аз си пазя оръжието от кал..И G43 e успешна,поне колкото СВТ/АТВ/.И нищо чудно за проблемите на G43, след като e взаимстван газоотводният механизъм на СВТ. Но немците вече тестват Щурмгеверите...
    Last edited by майор; 08-05-2009, 22:11.
    "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

    Comment


      Nick написа Виж мнение
      СВТ се пълни от шини, както вече казах. Но дори и да се използва магазин, пак е по-бавно от пачката на Гаранд (оригинално на Манлихер, после на Мондрагон), Вземи прочети НСД на СВТ и ще видиш как се пълни. Бил съм сбъркал, предствете си... хе...

      Не пиши за неща, от които си нямаш и най-далечно понятие.
      Колега по хоби или страст. Радвам се и ти завиждам благородно за наличието на такава колекция, но искам да ти направя една забележка естествино ако съм прав. Значи патроните не са наредени в шини, а тенекиени пачки, като закрепването става чрез преходник който се монтира на самия пълнител или е вграден към самата цевна кутия на оръжието, а може дори да бъде монтиран допълнително към цевната кутия. Има и друг вариянт при който пък самата пачка влиза вътре в магазина и изпадва при вкарването на следващата пачка.
      Значи аз наставлението за СВТ няма от къде да го прочета, а още повече незнам колко патрона събира пълнителя на това оръжие, но предполагам, че са някъде между 10 или 15 бр., а това не са никак малко за един добър стрелец освен ако не се налага да води по интензивен огън при който може да се наложи да допълва пълнителя с помоща на тези теникиени пачки.
      Та от това което пишеш стигам до едно заключение или аз така подразбира, че тези оръжия дето са с тенекиени пачки са по бързи от тези с пълнителите и за това те моля, естествено стига данети объркам нещо финасите да направиш един тест, който се заключава в сследното:
      Предполагам, че имаш М1 Гаранд и по точно модела дето е правен в Италия защото е в калибър .308, а така също и М14 или цивилният вариянт М1А, като същия е в калибър .308. Та вземи примерно 5 пачки за въпросния гаранд и ги изстреляй, като засечеш времето за стрелба + презареждане, а след това направи същото с М1А, но в пълнителите постави по 8 патрона и дай да видим резултата. Тогава на всички, ще ни стане ясно, кое по-бързо се зарежда и стреля, оръжие с пълнител или оръжие с тенекиени пачки.
      Аз залагам на оръжие с пълнител.

      Comment


        tconiotconev написа Виж мнение
        .... Значи патроните не са наредени в шини, а тенекиени пачки, като закрепването става чрез преходник който се монтира на самия пълнител или е вграден към самата цевна кутия на оръжието, а може дори да бъде монтиран допълнително към цевната кутия..
        Значи така - не си наясно с терминологията. Казва се шина в случаите, които показвам. Пачка е съвсем друго - пачките са при Манлихер М.88, 90, 95, при Гаранд, при Каркано, при Бертие и т.н.

        Понеже не са ти ясни разликите, обяснявам - шината остава извън магазина след напълването му, пачката е конструктивна част от самия магазин и е в него заедно с патроните, които съдържа. Ето ти и снимки за да ти е по-лесно да разбереш.


        Това са шини:





        Това са пачки (или патронни тенекийки, щото "пачка" е русизъм):







        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

        Comment


          Ето ти и малко българска информация относно патронните тенекийки при Манлихер + едно чертежче от австрийско ръководство по въпроса.
          Attached Files
          Last edited by Nick; 08-05-2009, 23:18.
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

          Comment


            tconiotconev написа Виж мнение
            .... Та вземи примерно 5 пачки за въпросния гаранд и ги изстреляй, като засечеш времето за стрелба + презареждане, а след това направи същото с М1А...
            Ябълки и портокали - както казват американците за несравнимите неща. Оправи си фактите, оправи си и логиката, после ела да ми обясняваш. М1 Гаранд не е правен в Италия, нито пък е в калибър .308. Магазинът на СВТ е за 10 патрона, на М1 Гаранд е за 8 патрона .30-06... и т. н. Доста е странно, че спориш без дори да знаеш елементарни неща за показаното оръжие.
            Last edited by Nick; 09-05-2009, 04:20.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

            Comment


              .38 Super написа Виж мнение
              В общи линии съм съгласен с тебе с единственото изключение, че когато говориме за М21-25, ако щеш за NМ или DMR, всичко което визирам стреля в момента в армията. 100% съм съгласен за стандартизацията, но има пдразделения които си поръчват пушките, има хора-мобилизирани, които си стрелят със свое оръжие, и не е много правилно да сравняваме "стандартната" конфигурация на М14, такава каквато е била през 60те с това което е днес. Фирмите за които ти говоря снабдяват армията, визирам армейски оръжия. Последната която нашумя за да не съм голословен: http://http://www.smithenterprise.com/
              То в този аспект не е много правилно да сравняваме и М21 със СВД, освен ако не теоретизираме. Моят аргумент даже не беше дали СВД е по-добра или по-лоша от М14(най-общо визирам платформата). Идеята ми беше единствено, че дори и с по-къса цев, М14 ще прави стегнати групи по-продължително отколкото по-дългоцевната СВД. Така както може да бъде преимущество, дългата цев може да бъде и недостатък, особено при военно поддържащо приложение когато се изисква по-продължителен огън. Друг е въпроса, че има статистики, горе-долу доказващи, че една поддържаща снайперска винтовка едва ли ще стреля до такава степен, че да има проблем с точноста от прегряване, но мисля, целият разговор беше по-скоро теоретически, отколкото да разглеждаме детайлно двете системи. Поне аз така подходих към него в общи линии. Именно за това споменах за качеството срещу масовото производство при СВД и дадох за пример СОКОМ2 - при дебелината на цевта си СОКОМ2 ще стреля много по-стегнати групи за по-дълго време, даже без да е означена като "снайперска" винтовка. Английският термин е "consistent fire", аз нямам нерви да го превеждам, защото някой сигурно ще се огледа и в тази запетайка...
              Лично на мене би ми било по-интересно да намеря информация за износването на цевите за което спомена, специално при тези две системи. Брой изстрели, разширение при изстрел, вибрации свързани с материала - такива работи. Аз съм запознат най-общо със въпроса за цеви от "карбонова стомана" срещу цеви от "stainless steel" както го определят американците, и то повече при пистолетите, интересно ми е да чуя мнения за същото при пушките. Ти звучиш малко или много като ловец, би трябвало да си по-в час с тези неща.
              Жив и здрав.
              --------------------------------------
              До края на деня ще кача снимките.
              Като писах, изобщо нямах впредвид стандартната конфигурация на М14 от 60-те години, а съвременното и приложение.
              Относно късата и дългата цев: точността (групирането) не зависи от дължината на цевта, а от нейната дебелина - по-дебелата цев вибрира по-малко, нагрява се по-бавно и оттам прави по-добри групи. Затова писах, че новото производство на СВД изглежда има по-дебели цеви (последното е видно по различните снимки). Значи може да имаш къса цев с добра точност и дълга цев с добра точност. Зависи колко са дебели. Но пък много дебелата цев тежи много. Точността зависи в по-малка степен и от други фактори като броя на нарезите например (на старите версии СВД мисля бяха 4, а е по-добре да са 6).
              Относно стоманата за цевите - сигурно американската е по-качествена, но за практически цели руската върши същата работа, особено като съпoставка нз цените. Имай впредвид, че американския патрон износва повече цевите. А също, че хромираните цеви стрелят по-неточно, но издържат повече изстрели. В най-добрия случай - за 10% повече работа (износоустойчивост) - 4 пъти по-висока цена. Надали си заслужава.
              Общо взето - и най-лошата СВД военна приемка сигурно стреля добро до 600 м; и най-добрия съвременен вариант на М14 сигурно не стреля точно на повече от 600 м. Те са направени да стрелят основно до 400 метра. Киф-киф, както казват арабите. А за над 400-600 м. има снайперови винтовки - М24, СВ98, M40, др., защото там скорострелността вече няма значение.

              Comment


                Nick, колекцията ти е страхотна! Възхитен съм! И научавам нещо ново.

                Comment


                  DDD, Сравняваме СВД и производните на М 14,т.е:М 21/25/105/110. И стига с тези цени и ресурси на цевта. Реалната им прицелна далекобойност е еднаква- до 250м в глава и до 650 в тяло/въпреки,че това е нереално/. Цевта на М-те е по-къса и масивна от тази на СВД. На тези дистации М...ще имат по-добра групираност. А долното газоотвеждане определено спомага за по-бързо насочване за следващ изстрел. Все пак има и стрелец...ПО-горе съм ти написал - Няма СВД със заглушител. И слушай повече батко си NICK.
                  Last edited by майор; 11-05-2009, 19:13.
                  "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

                  Comment


                    майор написа Виж мнение
                    DDD, 1. И чичо Сам дава най-доброто на войниците си/дали успява е друг въпрос/. 2.На СВД и куца това,че всъщност е едно развитие на АК за 7.62х54R. 3. На СВД руските стрелци монтират чудесни "оптики "/дневен + пасивен нощен прицел/ 4.За СВД не е конструиран заглушител,защото не съществува и боеприпас 7.62х54 с дозвукова скорост 5. Руската мечка също се старае да създаде за меченцата стрелци по-добро оръжие. Само на базата на СВД 7.62х54 са разработени например: СВДС; СВДУ/сву/; СВДУ А/СВУ А/; СВДУ АС/СВУ АС/ + СВДК,която е в кал. 9.3х64/7н33/,но всички си носят малко или много недостатъците на Драгунов...
                    1. Не винаги; най-ефтиното със сигурност.
                    2. Не мисля, че е развитие на АК, различава се твърде много.
                    3. ПСО-1 е сменен вече, ако имаш това впредвид.
                    4. Има заглушител, виждал съм снимка на такъв с оръжието; Ползваха го в Грозни спецназовците им. Може да го наречеш модератор на шума; Не заглушава напълно, но затруднява определянето посоката от която идва изстрела; Американците също ползват такива за свръхзвукови патрони.
                    5. 9.3х64 е ловен калибър, не съм чул да е приет на въоръжение; Варианта е Тигр, не Драгунов.

                    Comment


                      майор написа Виж мнение
                      DDD, Сравняваме СВД и производните на М 14,т.е:М 21/25/105/110. И стига с тези цени и ресурси на цевта. Реалната им прицелна далекобойност е еднаква- до 250м в глава и до 650 в тяло. Цевта на М-те е по-къса и масивна от тази на СВД. На тези дистации М...ще имат по-добра групираност. А долното газоотвеждане определено спомага за по-бързо насочване за следващ изстрел. Все пак има и стрелец...ПО-горе съм ти написал - Няма СВД със заглушител. И слушай повече батко си NICK.
                      Ох майоре!
                      И аз това казвам; Дали ще е СВД или вариат на М14 е все едно; За дебелината на цевта - кога си държал ново производство на СВД или М14 и си ги мерил, аз лично не? И какво разбираш под "масивна" - по-тежка?
                      И стига с това долно газоотвеждане; Ако беше толкова хубаво както смяташ американците щяха да си го сложат и на М16! Или ХК на Г36! И не спомага за по-бързото насочване при последващ изстрел, а обратно. Горното газово бутало води до по-ниското разположение на цевта (на една линия с приклада) и намалява отката нагоре - важно при автоматична стрелба или бързи последователни изстрели.

                      Comment


                        Съвършено невярно. Основното пълнене е именно от шини. Магазините са запасни, не основни.
                        Ник, просто покажи страници 103, точка 140, страница 105.

                        Магазините са основният начин на пълнене на СВТ, снарядване чрез затвора на два пъти по пет е спомагателно.

                        KALO, покажи ми СВД 7.62х54 със заглушител.
                        такъв е в серийно производство от 1989-та насам. преди това - приспособяване на ПБС. Серийният заглушител се ползва масово във всички локални конфликти от 89-та насам на територията на бившия СССР, казват ми участници в тях .

                        Значи аз наставлението за СВТ няма от къде да го прочета
                        цоньо, това не е голям проблем :



                        Ето какво влиза в комплекта на СВТ
                        това е по 2 или по 3. в боекомплекта на мотострелковак от СВ на БНА също влизаха 4 х30 пълнителя за АК. за колко време се разходват те на автоматична?

                        Comment


                          кало написа Виж мнение
                          Ник, просто покажи страници 103, точка 140, страница 105.
                          Ето повече от една страница. И какво доказва това? Че боят е прекратяван след изпразването на двата (или трите) магазина ли?
                          Attached Files
                          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                          Comment


                            кало написа Виж мнение
                            ...това е по 2 или по 3.
                            Глупости. Сравнението с АК е "ябълки и портокали". Очевидно, не ти е известно, че магазините на СВТ са индивидуално напасвани и номерирани към конкретна пушка. И към всяка пушка са зачислявани само 2 или 3 магазина. Един такъв комплект от паласка с два магазина се намира значително по-трудно от самата СВТ-40, казвам го от дълъг опит в търсене на СВТ и техните аксесоари. Ако действително тези комплекти бяха "по 2 или 3", въобще нямаше да е така, щяха да се намират поне толкова често, колкото и самата пушка.
                            Last edited by Nick; 09-05-2009, 03:12.
                            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

                            Comment


                              DDD: 1. това, което си виждал се нарича ТГП/тактический глушитель пламегаситель/,поставен е само на СВУ/СВУА/СВУАС/.Представлява трикамерен компенсатор.Основното му предназначение е намаляване на отката + характерното движение на цевта при изстрел, и премахване на светлинният дамаскиращ признак.Заглушаващият ефект е сравнително малък.Абсолютно грешно е да се сравнява с ПБС. 2. СВДК 9.63х64 е факт."К" означава крупнокалибрена/според руските стандарти/. 3.Долното газоотвеждане е за предпочитане/ако си стрелял с ПК ще разбереш за какво ти говоря/,но е по-трудно за реализация. 4.При G36 е постигнато предостатъчно със съвпадането на осите на приклада и цевта. 6. Престанете с наивни изсмукани аргументи .Не ви ли стана ясно,че конструктивното решение на цевните кутии на руското оръжие от автоматичен/полуавтоматичен/тип не позволява пълноценен тунинг. 7. Не ми се влиза в теоретичен спор за руските мерници - аз съм практик и съм доволен от тях.
                              "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

                              Comment


                                Nick написа Виж мнение
                                Значи така - не си наясно с терминологията. Казва се шина в случаите, които показвам. ..............
                                Първо наистина съм възхитен от колекцията която имаш.
                                Сега дали съм наясно с терминологията не се знае ...., но в една светло сива книжка на която пише ......
                                " За пълнене на пълнителя с патрони от пачка .....
                                За пълнене на пачката ( патронната теникийка) с патрони.... "
                                Така....., в българските учебници или наставления по материална част на ... никъде не се споменава думата " ШИНА" така, че за мен този термин е измислен от теб имайки в предвид формата, която има т.е. че прелича на шина.
                                П.П. Ако ми кажеш сега за кое оръжие става въпрос текста дето го преписах в кавичките направо ти свалям шапка и автоматически се съгласявам с теб за израза "ШИНА" т.е. няма да ти обръщам внимание за неправилно написания термин, като някой хора бъркат термина ударник с игла ( за мен игли има в шивашката индустрия, а при оръжейната ударник или жило, а можеби жилото е част от ударника...?).

                                Comment

                                Working...
                                X