Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хуго Шмайзер като религия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кухулин написа Виж мнение
    Колкото до самото съдържание на статията, трябва да се изяснят тези смущаващи противоречия. Преди всичко - на кого точно се води патента за MP-18. На Шмайзер или на Бергман.
    Изключително смущаващо, защото автора не се позовава на никакви източници или извори, което си е задължително за научна публикация в уж толкова сериозно издание. Тоест има същия недостатък както и представените до сега изследвания.
    Liberte, egalite, fraternite
    Viva la revolution
    Zalmoxis написа
    Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
    http://hristoen4ev.blogspot.com/
    dibo написа
    Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
    - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

boilad написа Виж мнение
      Изключително смущаващо, защото автора не се позовава на никакви източници или извори, което си е задължително за научна публикация в уж толкова сериозно издание. Тоест има същия недостатък както и представените до сега изследвания.
      Така е, няма спор. Но за разлика от останалите източници тук нещата са разгърнати много, много подробно. Това означава, че ако информацията се окаже грешна, ще имаме работа не с исторически мит, а с мащабна фалшификация. При това доста трудоемка.

Comment

Остава да разберем защо всички твърдят, че патента е на Бергман...
        Attached Files

Comment

Nick написа Виж мнение
          В това не може да има съмнение. Дори инициалът му е щампован върху първообраза на MPi 43/StG 44, Maschinenkarabiner 42 - M.K. 42 (H.S.), където (H.S.) означава Haenel-Schmeisser. Просто не мога да повярвам, че твърдения от рода

се считат за сериозни аргументи и безкритично се приемат твърденията, че Шмайзер бил крадял или правел негодни неща. Само му вижте терминологията на специалиста - "газоразрядна система", "клинов прекос" и други брътвежи.

Какво означава "газоразрядна система", какво е "клинов прекос", Джине? Сериозно ли мислиш, че си в състояние да направиш техническа оценка на едно оръжие, при положение, че дори не си запознат с терминологията? Не се ли усещаш, че всеки, който е чел макар и едно наставление за автомат се превива от смях на фантазиите ти?
          Е-е-е-е, Ник, бива ли да правиш такива неща? Както съм ги изучавал тези термини преди бая време - така и ги наричам. Нищо, че първото е неточно, а второто - русизъм. Но приеми извинението, че в мирните демократични години, в които населението и армията ни са се стопили като след голямо и съкрушително военно поражение - нямал съм поводи да си осъвременявам терминологията. Както и не мога например да си изкривя езика да кажа "въглероден диоксид" - щото съм го учил като "въглероден двуокис".
          Но нали се сещаш, че минусът, който слагаш на неактуализираната ми терминология, по никакъв начин не е равен на плюс в полза на гениалността на на Хуго Шмайзер? Нали се сещаш, че не променя факта за 25-годишния превключвател, не превръща неудачните MK.34, MK.36III и МР-36 във феноменални, нито плагиатствата на МР-41 и МР.3008 - в изобретения, нито пък добавя нещичко към нулата в графата "успешни разработки на нови образци автоматични оръжия" до 1942 г.?
          Ами... като се сещаш - защо ти е?

Comment

Даже не са и всички. Или защо (вече наистина всички) твърдят, че Шмайзер е автора. Обаче как ще стане това без да се види самия документ за патент...

Comment

Джин геби написа Виж мнение
              Както съм ги изучавал тези термини преди бая време - така и ги наричам.
              Нищо не си "изучавал", всеки може да види, че си абсолютно неинформиран в областта на оръжията. Първото било неточно, а второто русизъм, а? Първото въобще няма място при оръжията. Второто дори не е русизъм, а домотъкан термин на чело-недочело момче, решило да ни впечатли с прочетеното по интернетските простори. Едно от образованията ми е инженерно, не можеш да ме заблудиш, че имаш какво да е техническо образование.

Теориите ти за Шмайзер и конструкциите му имат точно същия нулев смисъл като на тези "оръжейни" термини.

Беше весело до едно време, сега вече е жалко. Ако си на повече от 15 години, сам трябва да се усетиш и да спреш да ставаш за посмешище тук.
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Аааа, изпревари ме! Това го пазех за последно, исках още малко веселба от митоборците.

Ето две по-информиращи снимки. Едната е на първия образец МР 18 с барабанен магазин от пистолет Люгер; втората показва модифициран МР 18 за прав магазин с вместимост 32 патрона - на него вече пише името на Шмайзер (може би правилната транскрипция е Шмайсер все пак?).

Книгата, която сканирах, е следвоенна, така че не знам дали ще фане декиш...
                Attached Files
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Но аз нямам техническо образование.
                  И съм интересуващ се лаик - а не професионалист. Написал съм го на видно място.
                  Някога, Ник, в училищата имаше един хубав предмет - казваше се НВО (начално военно обучение). Там за пръв учих за газоразрядна система.
                  След това по-силната част от класа отиде да служи в едно място, наречено БНА - по-популярно като "родната казарма". Там същата система беше наричана по същия начин. "Перекос" е на руски - като "прекос" го преподаваха у нас.

А ти, след като едно от образованията ти е техническо и си безспорен капацитет - сигурно ще можеш да посочиш успехите на Хуго Шмайзер в областта на автоматичните оръжия за тези 25 години, различно това, което съм посочил аз?
                  М?

Момент... да позная.
                  Не. Не можеш да го направиш.
                  Познах, нали?

Comment

Ха, на мен преди време ми беше попаднала една книга от тоя полковник. Гледах я известно време като теле у железница и накрая реших да я "подаря" на някой по-нуждаещ се. Много се зарадва човека

Както и да е, ето един разказ за битието на Хуго Шмайзер, доста консистентен според мен:

----------------------------------

Шмайссеры. Судьбы и оружие

В конце 1915 г. Оружейная испытательная комиссия сформулировала точные требования, согласно которым должно было разрабатываться оружие ближнего боя. Эффективная дальность стрельбы должна была составлять 200 м, применяемый патрон – 9 mm Parabellum, оружие должно быть над¸жным и простым в обращении. Наряду с многими оружейными предприятиями разработкой нового образца занялась и фирма Бергмана в Гаггенау. Для этого Бергман пригласил в Зуль Хуго Шмайссера. Честолюбивого конструктора не нужно было приглашать дважды.
                    .....
                    Однако свои действия Бергман не согласовал с Хуго Шмайссером, автором патента на оружие. Шмайссер был против передачи лицензии, пытаясь в свою очередь связаться с бельгийской фирмой Bayard в Херстале. В конце 1919 г. после бурного выяснения отношений произош¸л окончательный разрыв между Бергманом и Шмайссером и тем самым был положен конец почти тридцатилетнему сотрудничеству семейства Шмайссеров и Т. Бергмана.
                    После разрыва с Бергманом Хуго Шмайссер был вынужден искать новые связи. Вместе с братом Хансом, вернувшимся с войны в 1919 г., и родственником фабрикантом Паулем Кохом 9 февраля 1920 г. они основали фирму Industriewerk Auhammer Koch Co. В регистрационных документах учредителями значились машиностроитель Пауль Кох, оружейный техник Хуго Шмайссер и коммерсант Ханс Шмайссер. Официально предприятие выпускало пневматические винтовки «Диана», а также педали для велосипедов, которые после войны начала производить фирма C.G.Haenel. Неофициально, то есть в нарушение требований Версальского договора, Хуго Шмайссер продолжал совершенствовать MP 18. В 1920 г. было заключено соглашение с бельгийской фирмой Bayard, согласно которому ей предоставлялась лицензия на производство MP 18 под наименованием «система Шмайссера». Отдельные детали оружия тайно производились в Аухаммере. Поскольку срок действия условий Версальского договора, запрещавших разработку и производство автоматического оружия, никто не мог предсказать, Шмайссеры вплотную занялись разработкой пистолетов. В 1920 г. Хуго и Ханс запатентовали самозарядный пистолет – так называемый жилетно-карманный образец калибра 6,35 мм.
                    Однако поскольку для серийного выпуска популярных в то время таких пистолетов мощностей предприятия в Аухаммере не хватало, вначале 1921 г. Шмайссеры связались с известной фабрикой оружия и велосипедов C.G. Haenel в Зуле. Хотя окончательно свою судьбу Шмайссеры связали с этой фирмой только через четыре года, это было фактическим началом теснейшего сотрудничества, продлившегося более 20 лет.

----------------------------------

Честно казано, това не ми прилича на свободно съчинение. Но пък има някои противоречия с досегашната информация.
                    На мен обаче ми прилича. Ето защо:
                    1. Как така Бергман ще кани Хуго Шмайзер в Зул през 1915 г., когато той хем живее там още от 1894 г., хем от 1903 вече работи за Бергман?
                    2. Цитатът "честолюбивият конструктор" по отношение на Хуго Шмайзер ме смущава. Защото става дума за 1915 г. - когато той все още не е конструирал никакво оръжие.

А и "система Шмайзер" не е равно на конструиран картечен пистолет.
                    Догато работи за Бергман, Хуго Шмайзер придобива два патента - посочил съм ги. Първият е за използването на енергията от отката на свободния затвор за презареждане; вторият е за използването на възвратната пружина и като бойна (това предполага неподвижен ударник и водене на огън с отворен затвор). Това е то "система Шмайзер". Всеки картечен пистолет, който е конструиран на базата на тези принципи на работа, е "система Шмайзер".
                    Да, МР-18 е точно такъв, НО - но Хуго Шмайзер всъщност не е откривател нито на първия, нито на втория принцип - те широко са използвани и преди това, включително и заедно, включително и в Германия. Но запатентовани са целите оръжия, а не отделни техни части или принципи на действие.

Comment

Джине, отпусни малко... никой не приема написаното от теб на сериозно, освен самият ти. Не е нужно да обясняваш, че нямаш техническо образование и че запознанството ти с оръжията е на ниво НВО - то се вижда от пръв поглед (но не си учил за "газоразрядна система", такова нещо няма при оръжията). Не ти го казах в самото начало от чиста учтивост. Пък и исках малко да се повеселя на любомъдри анализи. Но се опитах и да покажа нещо що-годе информиращо, така че надявам се да ми е простено...

Все пак ще е добре да спреш да се излагаш, какво ще кажеш?

Comment

Ъ-ъ-ъ... Моля? Ник, ще посочиш ли нещо в конструкторката биография на Хуго Шмайзер между МР-18 и MkB 42 (Н), което да съм пропуснал или да съм посочил невярно?

Ама хайде този път ще те помоля за точен отговор - способен ли си на такива подвизи?

ПП: образованието ми е юридическо. Бих се притеснил, ако се окажа неспособен да отговоря на правен въпрос - не на технически.
                        А невъзможността да отговори на технически въпрос би трябвало да притесни инженера.
                        Last edited by Джин геби; 25-01-2014, 19:29.

Comment

Джин геби написа Виж мнение
                          Но аз нямам техническо образование.
                          Там за пръв учих за газоразрядна система.
                          "Перекос" е на руски - като "прекос" го преподаваха у нас.
                          По една случайност аз също навремето карах НВО и помня какво преподаваха там. Никога не са ми споменавали за газоразрядна система. По още по-голяма случайност все още имам вземане даване с оръжия и не мота да си обясня къде в тях има система с цел разреждане на газовете. Виж за отвеждане има.
                          Перекос руснаците казват на това което ние наричаме заклинване или комин, т.е. неправилно подаване на боеприпаса към патронника /по различни причини/ или недоизхвърляне на гилзата.
                          А това със системата ме доуби. От къде пък гламавите германци да знаят що е Шмайзер и що не?

Comment

uzi71 написа Виж мнение
                            А това със системата ме доуби. От къде пък гламавите германци да знаят що е Шмайзер и що не?
                            От патент ¹ 319 035/30.12.1917 г. и патент ¹ 334 450/26.04.1918 г. – те са на Хуго Шмайзер. И двата пантентовани принципа на действие се прилагат в МР-18. Въпросът ти беше правен.

Кой ти беше преподавал НВО? Моят преподавател се казваше Маринов и беше капитан III ранг.

Comment

Полковник Боков /бог да го прости/, беше артилерист.

Comment

Никаква газоразрядна система, а газоотводна се казва. Газоотводна тръбичка....и пр.
                                "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Working...
                                X