Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сравнение и избор на щатен автомат

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Щатното оръжие играе много малка роля в реален военен конфликт, а често страната с по-лошо, на теория, оръжие печели дадената конфронтация - за пример Френско-пруската война, по-новите Шаспо на французите са безполезни пред превъзходството на пруската артилерия, друг пример: Испано-американската война, янките още използват пушки с черен барут и еднозарядни Краг, а испанците - Маузер, но резултата е ясен - Испания е изритана от Куба и Филипините.

Достатъчно е щатния автомат да може да стреля и да е от същото поколение, като оръжието на противника защото с морално остаряло въоръжение ще се излагаме по света, а с лесно засичащ автомат - по-добре да се раздадат копия на войската.

За мен АК, който имаме на въоръжение е прекрасен избор, а ако трябва да се сменя - да се избере най-добрата комбинация между цена и издържливост. А ако може да се произвежда по лиценз в България - още по-добре

Техническите показатели са безполезни - в реална бойна обстановка, когато мишената стреля по теб, няма значение дали автомат 1 е по-точен от автомат 2 на 200 метра, и в двата случая попадението зависи от късмета. Точната стрелба е на по-малко от 50 метра, когато е възможно да се използва мускулна памет за насочване на оръжието към правилното място.

Comment

Loozer, ясно е, че изходът на една война не се определя от автомата. Даже, кой да е конфликт ако вземеш от близките десетилетия и обърнеш въоръжението (автоматите на едните отиват при другите) - резултатът ще е същия. Това последното е доста ведро изказване, което ще разбуди някои хора.

Но не си прав, че каквото и да е върши работа и всичко е еднакво. Ако нямаше - никой нямаше да разработва нови оръжия. Ако мога да направя аналогия - калпавия шофьор с Ферари пак е калпав шофьор, но е още по-калпав с Трабант. За 60-70г няма особен скок/революция в автоматичното щатно въоръжение, какъвто е имало предишния период с такава продължителност, но все пак между първия и последния АК (делят ги 65г) - има немалки разлики, от гледна точка на ефективността и възможностите, които предлагат на задприкладното устройство.
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Loozer написа Виж мнение
        .. еднозарядни Краг...
        Сериозно ли са еднозарядни? Аз в моя Краг-Йоргенсен успявам да напъхам цели 5 патрона. Вярно, че е датски Краг, но американските и норвежките са със същата вместимост на магазина.
        Attached Files
        Last edited by Nick; 16-02-2012, 20:18.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Да, Краг е 5-зарядна, извинявам се за грешката. Това не променя факта, че американците базират Спрингфилд 1903 върху Маузер 1893, с който се срещат в Куба поради явното им превъзходство.

Comment

Loozer написа Виж мнение
            Да, Краг е 5-зарядна, извинявам се за грешката. Това не променя факта, че американците базират Спрингфилд 1903 върху Маузер 1893, с който се срещат в Куба поради явното им превъзходство.
            Първо, този факт не виждам някой да го оспорва. Второ, чак пък да е явно превъзходството... Балистиката на 7х57 е по-добра от тази на .30-40, но далеч не в такава степен, че да реши изхода на сраженията, камо ли на войната. Имам испанците, стрелял съм както с тях, така и с американски Краг-Йоргенсен.

Ако балистиката беше чак толкова решаващ фактор, то първенството е на американската Лий-Нейви 1895, която е направо лазер в сравнение с М1893. Ето я и нея, също я имам.
            Attached Files
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Loozer написа
              Достатъчно е щатния автомат да може да стреля и да е от същото поколение, като оръжието на противника защото с морално остаряло въоръжение ще се излагаме по света, а с лесно засичащ автомат - по-добре да се раздадат копия на войската.
              За мен АК, който имаме на въоръжение е прекрасен избор, а ако трябва да се сменя - да се избере най-добрата комбинация между цена и издържливост. А ако може да се произвежда по лиценз в България - още по-добре
              Техническите показатели са безполезни - в реална бойна обстановка, когато мишената стреля по теб, няма значение дали автомат 1 е по-точен от автомат 2 на 200 метра, и в двата случая попадението зависи от късмета. Точната стрелба е на по-малко от 50 метра, когато е възможно да се използва мускулна памет за насочване на оръжието към правилното място.
              Това е безподобна глупост. Сякаш нямаш никакво разбиране за статистика?!
              Разбира се, че войната не се печели с по-добър автомат, тя се печели от съвкупност на множество фактори, един от които е и личното оръжие на пехотата (освен ако не е война изцяло без наземни сражения), чиито качества се отразяват в хиляди индивидуални случаи. Все едно да кажеш за машините от ВСВ че няма значение, че един изтребител е с 20 км/ч по-бърз от друг или един танк е 2 см по-дебела броня от друг - всичко се решава от "късмета и мускулната памет" на пилота/мерача?
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Решава се от по-добрата оргонизация, "Въпросът е в Корабоводенето, иначе оръдията са си оръдия, както беше казал някой в "Капитан Блъд". Или пък обратното, но все едно...
                Last edited by Kramer; 17-02-2012, 00:01.

Comment

Както казах, "съвкупност на множество фактори" - организация, ръководене, мотивация, тренировка, материална база, планиране, факторите могат да са стотици.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Калашника ми в казармето беше направо нов - само един набор преди мен минал с него и още помня номер (не се забравя еи) - ЗИЛ 3613! Направо мамето на мишените на 400 метра им разкатавах ... Един приятел наскоро се върна от Израел и сподели , че новия Тавор 2 бил направо произведение на изкуството на външен вид, а като приложение бил като резачка ефективен и точен (малко пресилена метафора но ми харесва). Аз бих заложил на тях, та даже ако се наложи и живота си защото калашника в каква кал е стрелял направо ме е учудвал - то аз едвам мардах в калта, а той стреля ли стреля...

Comment

Няма ли малко повечко информация за така нареченият 5-то поколение АК-12?

Comment

lobo написа Виж мнение
                        Няма ли малко повечко информация за така нареченият 5-то поколение АК-12?

Има доста информация както в тази тема, така и в темата "Сравнение на някои типове леко пехотно оръжие".

Последното нещо, което се появи около АК-12 е отговор на шефа на Ижмаш, в който той твърди, че автомат АК-200 не е правен, а в момента текат усилени тестове на АК-12 от представители на спецчастите.

Comment

12 страници? ...
                          А за какво са ви автоматите, освен за парад, и просто да стрелят безотказно?
                          Откакто изобщо съществува огнестрелното оръжие, във всички войни, през всичките векове, убитите от разните пушки, пищови, и прочее чифтета, винаги са по 15%. Останалите са от друго.
                          Днешните армии на белите, доколкото изобщо съществуват, са толкова политически и емоционално чувствителни към загубите, че и пушки не им трябват. Особено при положение, че те убиват само от упор.
                          Точността на автоматите е особено глупав параметър, който може да вълнува само преялите холивуд. Някакъв смисъл има плътността на огъня на отделението в отбрана, в настъпление и това е безсмислено. За тая работа има снайперисти, някои ги имат също в отделението. Ние нямаме и това.
                          Доколкото имаме АК 7,62 - чуждата пехота ни завижда. Това може да пребие някого поне зад живия плет, и през дъските на курника. По-малките калибри не го могат, независимо от точността си. Доколкото не става дума за стреляне на катерици в очите, понеже кожата им била ценна, и не бива да се пробива. А никой, който е тичал пет километра на бургия, с 20 кила на гърба, не може да улучи и влака за Мездра, нито когато е спрял, все едно колко гъзарска пушка са му дали. Когато някой тича насреща му - също не може. И работата пак не е в пушката.

Comment

Брей - откри топлата вода. Хайде сега сега всички да се откажат от индивидулното оръжие, защото "само" 15% от убитите във войните били от него. Ми то за втората световна са някви "мижави" от 7млн. и 500хил до към 10млн. и 500хил. човека - ще кажеш - капка в морето а. Аз не мисля така, а и явно не само аз.

Comment

Това от стрелковото оръжие ли?
                              А какво са правили авиациата и артилерията през това време?
                              Не знам дали някога си виждал това, дето му казват общовойскови бой. Да не ти дава господ.
                              За това ти е и "индивидуалното оръжие". Да го прегръщаш вместо майка си, колкото да не полудееш от ужас, зер нали и ти имаш нещо, та не си съвсем с голи ръце. И ако още знаеш къде е горе и къде напред - малко да го размахаш. След като ония са отработили.
                              А иначе да, за себе си открих топлата вода през 80-та. Тогава попаднах при кашиците. Предполагам, че тогава баща ти още не е познавал майка ти. Ама не ти го връзвам за кусур.

Comment

Пич, аз съм на 42г. и през 80-те татко и майка са се познавали! По мен са стреляли и аз съм стрелял - за сведение!
                                Ти къде видя общовойскови бой от 80-те насам ако не е тайна, защото такъв българската армия не е водила от 1945г.
                                Ако обичаш престани да тролиш темите във форума!

Comment

Working...
                                X